Problem z internetem mobilnym

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 19
  • 50
  • 0

Hej. Od jakiegoś czasu mam problem z internetem mobilnym. Ogólnie działa dość ślamazarnie ale najgorsze są nagłe spadki prędkości do 0,27. Zasięg jest dobry, nawet 5 kresek ale zdarzają się nagłe spadki do dwóch kresek. Problem występuje od kilku miesięcy ale od około kilku tygodni jest bardzo nasilony. Problem jest na wszystkich kartach sim, także na nowo kupionych, oraz na wszystkich urządzeniach, również na nowych. Mam już tego dość bo praktycznie nie mogę oglądać smart tv bo zacina i kręci się kółko. Netmonster pokazuje ciągłe przeskakiwanie między kilkoma wieżami. Niepokoi mnie to że pokazują się też jakieś dziwne bez nazwy operatora i bez adresu. Czy ktoś ma jakieś nielegalne urządzenia które zakłócają? Co mogę zrobić? Zgłaszać do Orange? Do UKE? Mam zamiar założyć światłowodowy ale chciałabym jakiś czas jeszcze używać tego. Przez lata używałam mobilnego i było dobrze. Zdarzały się czasem kilkudniowe problemy ale przez większość czasu było super, a teraz jest masakra. Problem występuje wyłącznie u mnie w mieszkaniu Na przykład na działce działa rewelacyjnie.Od około kilku lub kilkunastu tygodni (czyli od czasu gdy występują te problemy) pokazuje się przy otwieraniu niektórych stron weryfikacja cloudflare czy nie jestem botem. Kiedyś tego nie było. DNS mam ustawiony na każdym urządzeniu na automatyczny a nie cloudflare. Jeśli wybrałam złą kategorię to przepraszam ale nie mogłam znaleźć dotyczącej internetu mobilnego.

48 ODPOW. 48

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9845
  • 41153
  • 339

Przeciążenie sieci, być może nielegalne wzmacniacze. Zgłosić należy, liczyć na poprawę nie warto. Przede wszystkim zgłosić do Orange jako reklamację, która na pewno nie zostanie uznana, ale i tak należy zgłosić.
Korelacje z weryfikacją całkowicie przypadkowe.
Kreskami nie ma sensu się sugerować.

Załóż światłowód ASAP.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4263
  • 20915
  • 102

@aall  Czy będzie to niedyskrecją, jeżeli ujawnisz to tajemnicze urządzenie, na który nie działa internet?  Zapytam też bardzo nieśmiało i z uniżeniem, o parametry sygnały. 

Za szacunkiem i pokorą czekam na  informację zwrotną. 

• 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

@aall  Czy będzie to niedyskrecją, jeżeli ujawnisz to tajemnicze urządzenie, na który mnie działa internet?  Zapytam też bardzo nieśmiało i z uniżeniem, o parametry sygnały. 

Za szacunkiem i pokorą czekam na  informację zwrotną. 

Problem występuje na laptopie z podłączonym modemem usb, na smart tv do którego podłączony jest router kablem ethernet oraz na tablecie i smartfonie. Natomiast jeśli chodzi o parametry to nie wiem o co chodzi. Ja jestem laikiem

• 4263
  • 20915
  • 102

Modem USB? To jest  jakiś modem LTE ? Jaki to router ? Jakie telefony? Używasz w ogóle 5G? Jesteś w zasięgu 5g? Nie bądź taki tajemniczy... 

• 19
  • 50
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Modem USB? To jest  jakiś modem LTE ? Jaki to router ? Jakie telefony? Używasz w ogóle 5G? Jesteś w zasięgu 5g? Nie bądź taki tajemniczy... 

Jestem teraz na działce więc nie podam dokładnych modeli. Mam 3 modemy. Huawei, zte, trzeciego teraz nie pamiętam. Router Cudy, smartfon Motorola a tablet Polaroid. Ale wcześniej na nich internet działał dobrze. Nie używam 5G, tylko LTE. I jestem kobietą. Oczekuję pomocy a nie złośliwości.

----------------------------------

Poprawiłem czytelność - Mikołaj

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9845
  • 41153
  • 339

Dostaniesz taką pomoc, jakie podasz informacje. Nikt tu nie jest jasnowidzem.

• 4263
  • 20915
  • 102

@aall Nie jestem złośliwy a raczej dociekliwy. Problem w tym, że wygląda na to, że technologicznie twój sprzęt już nie daje rady. Modemy LTE to zwykle modemy kategorii 4, czyli praktycznie nie da się z nich korzystać. W obecnych czasach to minimum LTE Cat 12.  Oczekując  pomocy, musisz też coś dać od siebie, czyli informacji.  

• 19
  • 50
  • 0

Opisałam problem jaki mam. Nie wiem jakie informacje miałabym jeszcze podać. Nie mam teraz możliwości zacytowania komentarza na który odpowiadam. Dlaczego?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2489
  • 11655
  • 75

@aall  z objawów, które odpisujesz wynika, że bardzo prawdopodobne jest przeciążenie nadajnika, z którego zazwyczaj korzystasz. Zgłoś sprawę na czacie Maksowi gdy będziesz w mieszkaniu. Sprawdź jeszcze aplikacją wifi analizer, czy faktycznie ktoś nie zakłóca Twojego sprzętu.