Witam,
W dniu wczorajszym wymieniłem sobie kartę SIM ponieważ zdarzało się, że wiadomości SMS do mnie nie dochodziły albo dochodziły z dużym opóźnieniem. Wykluczam od razu problem z telefonem ponieważ na wcześniejszym Note 9 miałem tak samo.
Przechodząc do sedna sprawy...
Pierwszy problem jaki napotkałem to brak numeru w informacjach o telefonie. Wyświetla się "Nieznane".
Przypisałem numer do "swojej wizytówki" w kontaktach, nic nie pomogło. Czytałem różne sposoby- efekt taki sam. Postanowiłem w końcu przywrócić ustawienia fabryczne- w końcu lek na wszystko. Jak widać nie na wszystko bo nawet to nie pomogło
Kolejny problem to taki, że nie działają mi czaty RCS. Przed wymianą karty SIM było wszystko w porządku, jako tako działało. Teraz gdy próbuję włączyć wyświetla się info "Błąd rejestracji".
Pomyślałem sobie, że coś się spierniczyło i na cwaniaka znajdzie się większy cwaniak. Udałem się do sklepu play w celu ściągnięcia aplikacji Messages. I tu skończyło się moje cwaniakowanie... Gdy próbuję włączyć to wyświetla się info, że "próbuje potwiedzić numer" sraty taty. Ale nic więcej, na tym się zatrzymuje. A na samo koniec wyświetla się info, że ta karta SIM nie obsługuje tych czatów
To co, mam sądzić, że wymieniłem lepszą kartę SIM na gorszą?
Dodam, że teraz korzystam s10+.
I, że nie mam problemu z kartami innych operatorów- tam numer od strzała się wyświetla
Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Pozdrawiam Serdecznie!
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Dobra,
Miałem dziś rano aktualizację androida.
Zaktualizowałem, wyczyściłem dane usług operatora i wiadomości.
Po wejściu w wiadomości musialem podać swój nr, sraty taty i zaczęło działać.
Temacik można zamknąć
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi
Próbowałem wyłączyć przez tą stronę, ale wyświetla się błąd.
A co do przypisania numeru to próbowałem go przypisać do swojego profilu w kontaktach. Nigdzie indziej chyba się nie da
Dodaje screeny jak to wygląda...
@Norbik95 z tym przypisywaniem numeru, mam to samo tylko w s 20, po wymianie sim tyle że u innego opa (t-m). Z tym że mnie to "ani ziębi, ani parzy" do niczego mi to nie jest przydatne (najważniejsze że nie mam żadnych problemów z kartą), nawet nie szukałem rozwiązania tego "problemu"
A ja właśnie myślałem, że te przypisanie numeru może mieć związek z tymi nie działającymi czatami...
Tak, zgadza się
@Piotrekk85 tak zgadza się s10 i s20 to dual simy.
Edit.
Z czystej ciekawości sprawdziłem u żonusi na a40 i też nr telefonu nieznany, a fon to również dual.
Niestety nie. Można jedynie wyłączać karty sim (oczywiście jak są dwie wsadzone), nadać im nazwy i zmienić ikonę aby je rozróżniać