Próba odzyskania usuniętego numeru

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 276
  • 1028
  • 1

@j131 możesz się ze mną nie zgadzać ale taka sytuacja jak opisujesz to raczej szukanie dziury w całym. Szybciej to zgody marketingowe i zgody ktore odruchowo wiekszosc zaznacza wchodzac na strone internetowa pierwszy raz i klika "akceptuj" a te wtedy sa przekazywane przykladowo 1220 partnerow i 127 z uzasadnionym interesem cokolwiek to znaczy spowoduja spam na telefon. Ja doszłam do tego co powoduje to to zaznaczona zgoda (wg orange wymagana do cesji) na przesylanie informacji handlowych srodkami komunikacji elektronicznej (juz dezaktywowana). Niestety pozostaje niesmak wmawiania klientowi ze sam to premium aktywował i rozmywanie odpowiedzialnosci zamiast dokonanie weryfikacji. Chetnie poszlabym do salonu i pokazala im jak blokuje ich powiazanego uslugodawce a potem nagle przychodzi info ze utworzone konto i aktywowana platna usluga.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9997
  • 42096
  • 344

Ktoś ci się włamuje na konto i tyle. A szukasz teorii spiskowych.

• 276
  • 1028
  • 1

@j131 nikt mi się na konto nie włamał a i nie jestem jedyna ktorej się to stało bo dodaniu do spamu "Bezpieczne dziecko w sieci". Jest tematow masa na ten temat.

https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99/W%C5%82%C4%85czona-opcja-Bezpieczne-Dziecko-bez-jej-aktywacj...

Jest wiele tematow miedzy innymi o karze UOKIK za takie praktyki. Wiem ze znalazlam linki o tej usludze jak aktywowalo osobom po zablokowaniu nadawcy tak jak mnie.

• 9997
  • 42096
  • 344

Masa tematów w tym temacie mnie nie przekonuje. Rozkminialiśmy to zagadnienie już jakiś czas temu i ostatecznie wychodziło że to jednak jest rodzaj włamania. Oczywiście możesz sobie myśleć inaczej, ale to nie mnie się włączają niechciane usługi, tylko Tobie. A mam zgody, te niezbędne do rabatów, jak najbardziej udzielone.

• 276
  • 1028
  • 1

@j131 ja juz zablokowalam te zgody więc nic nie powinno przychodzić ale czas pokaże.

IMG_20260207_133841.jpg

• 9997
  • 42096
  • 344

Zgody są mniej istotne. Przed aktywacją niechcianych usług chroni jedynie wyłączenie usług premium na koncie.

Żeby nie było że próbuję bronić operatora albo że coś Ci zarzucam, albo że problemu nie doceniam.

Tu masz mój antyczny pomysł dotyczący praktycznie tej samej  kwestii:

https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Ograniczenie-automatycznego-udost%C4%99pniania-numeru-telefon...

Dyskusje i dalsze rozkminianie pozwoliły mi jednak nieco zmienić zdanie, można o tym też poczytać na portalu cert.orange.pl, jeśli się dobrze poszuka.

• 276
  • 1028
  • 1

Owszem odznaczenie uslug premium i zgody na doliczanie do rachunku chroni przed aktywacją usług ale spam będzie. U mnie dopiero najpewniej wina nie wyłączonej jednej ze zgod wg Orange wymaganej do cesji numeru spowodowała tą plagę spamu codziennie wiadomosci typu telefon 4/64 GB w ofercie na umowę albo 6 miesiecy gratis w abonamencie przejdz lub lokalizuj znajomych lub chon dziecko i to notorycznie. Jakby to bylo cos co che niby. Tylko denerwowalo. Doczytalam w rozszerzeniu ze ta zgoda zezwala na przesylanie ofert handlowych na telefony, smsem emailem czy przez dekoder nalezace do wlasciciela konta i natychmiast dezaktywowałam.

• 9997
  • 42096
  • 344

Ja  tam myślę, że fakt iż kupiłaś gdzieś w grudniu nowy telefon Xiaomi i chwalisz się tym w internecie może mieć większy wpływ na spam niż zgody. Twój profil zakupowy jednoznacznie wskazuje że jesteś świetnym targetem do takich "ofert".

• 276
  • 1028
  • 1

@j131 Kupuję dużo wiecej niz telefony i wcale.sienz tym nie kryję. Jeśli ktoś komu wyrazilam zgode na spam mi to wysyla to ok.

• 9997
  • 42096
  • 344

Skoro OK, to OK - wszyscy są hepi i o to chodzi.