Próba odzyskania usuniętego numeru

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 20
  • 88
  • 0

@j131napisał(-a)
Jeśli numer zaistniał w internecie, w jakiejkolwiek formie, to będzie obciążony SPAMem i innym badziewiem na maksa. Kupowanie opublikowanych numerów telefonów to proszenie się o kłopoty.

Kupiłem już parę numerów z allegro i nigdy tak nie miałem, są stosunkowo atrakcyjne wizualnie.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 276
  • 1033
  • 1

@j131  sam numer to za mało by był spam. Ktoś musialby sie wysilić by go podawac i rejestrowac go gdzieś, to tak nie dziala ze ktos widzi numer i akurat na niego wszystko wysyla i dzwoni.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4463
  • 22388
  • 104

@Liliennenapisał(-a)

@j131  sam numer to za mało by był spam. Ktoś musialby sie wysilić by go podawac i rejestrowac go gdzieś, to tak nie dziala ze ktos widzi numer i akurat na niego wszystko wysyla i dzwoni.

Heh. Akurat zgłoszenia od użytkowników spamu są  najmniej brane pod uwagę. To już nie te czasy... 🙂  Teraz działa to tak, że rozmowy są analizowane, ich czas, jak często dany nr dzwoni na inne numery, pora dnia i wiele, wiele więcej... 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2615
  • 12344
  • 76

@Liliennenapisał(-a)

Niby czemu sam numer to za mało? Jak jest numer to można spamować😈

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10005
  • 42135
  • 344

@Liliennenapisał(-a)

Ale to ty narzekasz na SPAM (w innych wątkach), a ja nie.😉

Oczywiście kupujcie sobie co tylko dusza zapragnie, mnie nic do tego.

• 276
  • 1033
  • 1

@j131 ja narzekam na spam z kierunku Orange po wyrazeniu zgody na kontakt elektroniczny celem obslugi zgłoszenia. Zaczęly przychodzić Lokalizator, Lokalizuj, bezpieczne dziecko w sieci i reklamy kiepskich telefonow z Orange z propozycją umow. Nic wiecej nie dzwoni i nie przychodzi. I przychodzi na wszystkie moje mumery bez wzgledu na to złoty czy nie. Próba wyłaczenia i interwencja w salonie to totalna porażka, bo nic nie pomogło a rozsypało mi tylko uklad numerow w MO. Cos czuje ze pojade do Orange i pokaże im jak po zablokowaniu bezpieczne dziecko w sieci sami tworzą mi konto premium.

• 10005
  • 42135
  • 344

@Liliennenapisał(-a)

...  sami tworzą mi konto premium.

Co to jest konto premium? Wymagany jest do niego platynowy numer?

• 276
  • 1033
  • 1

@j131 żaden numer plattnowy nie jest wymagany. Konto premium mam na mysli ze konto w usludze Bezpieczne dziecko w sieci z platnymi uslugami.comiesiecznie.

• 10005
  • 42135
  • 344

I tego nie chcesz rozumiem? To wyłącz usługi premium.

PS. Do tego żeby je wyłączyć też nie potrzebujesz kupować złotych ani platynowych numerów. To tylko tak dla pełnej jasności...

• 10005
  • 42135
  • 344

@Liliennenapisał(-a)

Masz prawo do swojego zdania. Podobnie jak AI. ChatGPT tak to podsumował:

Samo opublikowanie numeru telefonu oczywiście nie oznacza, że natychmiast stanie się coś złego. Problem polega raczej na tym, że numer telefonu jest wyjątkowo dobrym trwałym identyfikatorem osoby.

Publiczne strony, fora i ogłoszenia mogą być automatycznie przeszukiwane. Jeśli numer wystąpi razem z nickiem, a ten sam nick pojawi się gdzie indziej, można zacząć łączyć informacje pochodzące z różnych serwisów. Nie trzeba przy tym znać nazwiska. Z czasem może powstać profil typu:

numer telefonu → nick → inne konta → zainteresowania → posiadany sprzęt → operator/usługi → ogłoszenia lub zakupy.

Takie korelowanie danych jest stosowane zarówno legalnie w marketingu i przez brokerów danych, jak i mniej legalnie przez handlarzy bazami czy oszustów. W tym drugim przypadku szczególnie istotne jest to, że scam może już nie być przypadkowy: wiadomość może odnosić się do rzeczy, którymi dana osoba rzeczywiście się interesuje albo które niedawno kupowała.

Dlatego nie chodzi o twierdzenie, że „numer telefonu musi być tajny”. Chodzi o zasadę minimalizacji ekspozycji: jeżeli nie ma powodu, żeby trwały identyfikator osoby był publicznie indeksowany, to niewiele można na tym zyskać, a można niepotrzebnie ułatwić późniejsze łączenie danych.

W przypadku szczególnie charakterystycznego, używanego przez wiele lat „złotego numeru” argument jest nawet trochę silniejszy, bo taki numer jest bardzo stabilnym kluczem umożliwiającym łączenie informacji z różnych okresów.

Od siebie dodam że to, na co się skarżysz może być bardziej niż ci się wydaje powiązane np. z tym że łatwo ustalić np. kiedy gdzie i jaki telefon kupiłaś ostatnio, a nie ze "zgodami marketingowymi".