Po zakupie startera mnóstwo połączeń z nieznanych numerów

ROZWIĄZANE

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 6656
  • 17429
  • 90

@agnieszkav  „Cześć! Chciałbym podpowiedzieć, że numery telefonów są często udostępniane przez Google. Kiedy rejestrujesz konto i zakładasz adres Gmail, w procesie akceptujesz udostępnienie swojego numeru telefonu – można to wyłączyć, ale domyślnie opcja ta jest włączona. To częsta przyczyna, dla której inne osoby mogą mieć Twój numer. Warto też pamiętać, że podając numer przy podpisywaniu umów z bankiem czy korzystając z aplikacji zakupowych, nieświadomie wyrażasz zgody marketingowe, przez co Twój numer jest przekazywany dalej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku Google.”

7671.jpg

 A wybieranie numerów to bez sensu jest gdy używamy np : Google czy Aplikacje lojalnościowe które rozdają nasze nr by  dać coś taniej, kosztem  naszego nr telefonu.🙃

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 927
  • 3582
  • 11

@Citi2017napisał(-a)

@agnieszkav  „Cześć! Chciałbym podpowiedzieć, że numery telefonów są często udostępniane przez Google. Kiedy rejestrujesz konto i zakładasz adres Gmail, w procesie akceptujesz udostępnienie swojego numeru telefonu – można to wyłączyć, ale domyślnie opcja ta jest włączona. To częsta przyczyna, dla której inne osoby mogą mieć Twój numer. Warto też pamiętać, że podając numer przy podpisywaniu umów z bankiem czy korzystając z aplikacji zakupowych, nieświadomie wyrażasz zgody marketingowe, przez co Twój numer jest przekazywany dalej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku Google.”

7671.jpg

 A wybieranie numerów to bez sensu jest gdy używamy np : Google czy Aplikacje lojalnościowe które rozdają nasze nr by  dać coś taniej, kosztem  naszego nr telefonu.🙃

Tylko że można mieć stary telefon odpalić starter nikomu nie podawać numeru i sru dostajesz smsy z banku, windykacji, komornika itd., i tu aplikacja lojalnościowa jak i google nie ma nic do tego.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 52
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

W Orange jest problem, ale wystarczy kupić starter w Nju a potem przenieść jednym SMSem  nr do Orange. W Nju możesz sobię wybrać numer. Tak jak wspomniałem wcześniej wydaje mi się, że 789 to w miarę nowa pula.

Screenshot_20260728-175113.png

Takie kombinacje a też nie ma się pewności czy numer będzie "normalny". Zamawianie startera kurierem i czekanie na kuriera w domu. To może byłoby dobre dla kogoś kto ma dużo wolnego czasu. I ile kosztuje ten sms za przeniesienie?

• 927
  • 3582
  • 11

SMS kosztuje do końca roku 0,39 zł potem co roku od 2027 podwyżka o 0,10 zł (np.w 2027 0,49 zł, w 2028 0,59 zł) jeśli chodzi o nowe karty.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 852
  • 5013
  • 36

@agnieszkavnapisał(-a)

Zamawianie startera kurierem i czekanie na kuriera w domu. To może byłoby dobre dla kogoś kto ma dużo wolnego czasu. 

Z tego względu zamawiałem do paczkomatu - tak też można 👍

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 6656
  • 17429
  • 90

@Windowv2  Ok, wiem, do czego zmierzasz, ale weź też pod uwagę, że nie masz pewności, kto do Ciebie dzwoni. Na przykład mogę zadzwonić i powiedzieć, że jestem z kancelarii prawnej. To oznacza, że numery należą do kogoś, kto ma takie kontakty, ale niekoniecznie oni dzwonią do losowych numerów i szukają, z kim rozmawiają, tylko raczej szukają Twoich danych. Bo pozyskują tylko numery same 🤷

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4248
  • 20713
  • 102

@Citi2017 Google nie udostępnia numeru firmom trzecim. Wiem, że na tik toku mówią inaczej ale tam wszystko jest do góry nogami.

@agnieszkav Cóż. Nasz szczęście mam ten komfort, że mogę pracować zdalnie więc mam  możliwość poczekać  na kuriera 🙂

• 729
  • 4267
  • 12

Są różne możliwości. Jeśli obecny numer jest tylko do internetu to mamy możliwość zmiany numeru poprzez przeniesienie na tą kartę sim numeru, zmiany numeru odpłatnie a opłata to 15 zł za zwykły numer lub 50 zł za złoty numer. Jeśli jednak zmiana numeru jest niemożliwa to po prostu nie odbierać takich telefonów i przestaną dzwonić. Ja taką metodę stosuje. Owszem zdarza się że powracają takie telefony ale to na 1-2 dni i spokój

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 52
  • 0

@artur912napisał(-a)

Są różne możliwości. Jeśli obecny numer jest tylko do internetu to mamy możliwość zmiany numeru poprzez przeniesienie na tą kartę sim numeru, zmiany numeru odpłatnie a opłata to 15 zł za zwykły numer lub 50 zł za złoty numer. Jeśli jednak zmiana numeru jest niemożliwa to po prostu nie odbierać takich telefonów i przestaną dzwonić. Ja taką metodę stosuje. Owszem zdarza się że powracają takie telefony ale to na 1-2 dni i spokój

No właśnie nie przestają dlatego jest to uciążliwe. Wiem że można zmienić ale za 15 zł można dostać też trefny numer. Lepiej kupić nowy starter za 5 zł. A 50 zł za złoty numer opłacało by się gdyby miał to być numer na dłuższy czas a nie jak w moim przypadku zmieniany po wykorzystaniu pakietu internetu. 50 zł to ja może przez cały rok wydaję na rozmowy i smsy więc dla mnie to nie ma sensu płacić za złoty numer. Zadałam to pytanie bo byłam ciekawa czy inni też tak mają czy ja jestem jakaś pechowa

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 1616
  • 2

@agnieszkav napisał(-a)

@artur912 napisał(-a)

(...) Zadałam to pytanie bo byłam ciekawa czy inni też tak mają czy ja jestem jakaś pechowa

Tak, inni też tak mają i to nie jest kwestia pecha, a wyboru numeru z tak zwanych powrotów i tu niewiele można, poza sposobami już opisanymi, a na przyszłość warto skorzystać z tego co napisał @Ron:

@Ron napisał(-a

To też są w wiekszości używane NJU Orange, one się mieszają.

Na obecnym numerze, wejdź w *660*# i połączenie.

Najlepiej dać "wyszukaj" ...i teraz najważniejsze.... 

Numery normalne, nie złote. 

Szukaj numerów które mają taką samą kolejność. Wpisz np w miare świeże - 7807... 7808... 7809...789(7-9)... 454..., 455... I patrz czy są pod rząd takie same numery, różniące się końcówkami

No. 789000003...789000004 itd

Info o usłudze Zmiana Numeru 

Ja trafiłem na nowy 7897...

100% gwarancji nie ma, ale jest duża szansa. 

Postępuję podobnie od lat.