Po zakupie startera mnóstwo połączeń z nieznanych numerów

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 52
  • 0

Czy wy też tak macie czy tylko ja że po zakupie nowego startera zaczynają się praktycznie codziennie połączenia z nieznanych numerów? Na stronach typu "Kto dzwonił", "Nieznany numer" można większość tych numerów odnaleźć i są to windykacje, firmy pożyczkowe i inne. Te firmy dzwonią po kilka razy dziennie. Przychodzą też smsy aby odnowić ubezpieczenie i różne inne. Jest to okropnie uciążliwe. Dlaczego kupując starter za każdym razem "dziedziczę" numer po jakimś dłużniku i codziennie muszę blokować kilka numerów? Według mnie coś takiego nie powinno mieć miejsca. Uniemożliwia to normalne korzystanie. Dlaczego Orange sprzedaje startery z takimi trefnymi numerami? Wiem że jest możliwość zmiany numeru ale zapłacę 15 zł i na 90 procent na nowym numerze będzie to samo.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 179
  • 1624
  • 2

@agnieszkav napisał(-a)

@artur912 napisał(-a)

Są różne możliwości. Jeśli obecny numer jest tylko do internetu to mamy możliwość zmiany numeru poprzez przeniesienie na tą kartę sim numeru, zmiany numeru odpłatnie a opłata to 15 zł za zwykły numer lub 50 zł za złoty numer. Jeśli jednak zmiana numeru jest niemożliwa to po prostu nie odbierać takich telefonów i przestaną dzwonić. Ja taką metodę stosuje. Owszem zdarza się że powracają takie telefony ale to na 1-2 dni i spokój

(...) Zadałam to pytanie bo byłam ciekawa czy inni też tak mają czy ja jestem jakaś pechowa

Tak, inni też tak mają i to nie jest kwestia pecha, a wyboru numeru z tak zwanych powrotów i tu niewiele można, poza sposobami już opisanymi, a na przyszłość warto skorzystać z tego co napisał @Ron:

@Ron napisał(-a

To też są w wiekszości używane NJU Orange, one się mieszają.

Na obecnym numerze, wejdź w *660*# i połączenie.

Najlepiej dać "wyszukaj" ...i teraz najważniejsze.... 

Numery normalne, nie złote. 

Szukaj numerów które mają taką samą kolejność. Wpisz np w miare świeże - 7807... 7808... 7809...789(7-9)... 454..., 455... I patrz czy są pod rząd takie same numery, różniące się końcówkami

No. 789000003...789000004 itd

Info o usłudze Zmiana Numeru 

Ja trafiłem na nowy 7897...

100% gwarancji nie ma, ale jest duża szansa. 

Postępuję podobnie od lat. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

21 ODPOW. 21

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4251
  • 20732
  • 102

Każdy operator poddaje numery recyclingowi. Miałaś pecha i tyle 🙂  Sam kiedyś kupiłem numer zaczynający od 789.. Nr jakiś czas był pozbawiony spamu. Teraz czasem widzę na liście połączeń, że ktoś tam dzwonił ale telefon skutecznie filtruje. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3144
  • 15219
  • 141

Mam dwa https://www.orange.pl/view/kup-starter z prefiksem 453 i nikt nie dzwoni.

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 930
  • 3588
  • 11

@Samotnicknapisał(-a)

Mam dwa https://www.orange.pl/view/kup-starter z prefiksem 453 i nikt nie dzwoni.

Ja  z tamtej strony miałem 512 i 508

• 16
  • 52
  • 0

Ja nie piszę o jednorazowym przypadku. Prawie z każdym nowym starterem jest to samo i nie tylko z tymi kupionymi w żabce ale też z tymi kupionymi online ze sklepu Orange.

• 4251
  • 20732
  • 102

Kupując nr zwracaj uwagę na pierwsze 3 cyfry. Są pule numerów, które prawie na pewno są nowe.

• 16
  • 52
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Kupując nr zwracaj uwagę na pierwsze 3 cyfry. Są pule numerów, które prawie na pewno są nowe.

Które to pule? Kupując online nie ma możliwości wyboru. Ostatnio kupiłam dwa i na jednym już kilka razy dziennie dzwonią, zaczyna się na 780

• 4251
  • 20732
  • 102

W Orange jest problem, ale wystarczy kupić starter w Nju a potem przenieść jednym SMSem  nr do Orange. W Nju możesz sobię wybrać numer. Tak jak wspomniałem wcześniej wydaje mi się, że 789 to w miarę nowa pula.

Screenshot_20260728-175113.png

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 930
  • 3588
  • 11

@atlas_cudownapisał(-a)

W Orange jest problem, ale wystarczy kupić starter w Nju a potem przenieść jednym SMSem  nr do Orange. W Nju możesz sobię wybrać numer. Tak jak wspomniałem wcześniej wydaje mi się, że 789 to w miarę nowa pula.

Screenshot_20260728-175113.png

To jest też niezbyt nowa bo według strony Numeracja UKE  ten prefix jest od 2015 roku, najnowsze prefixy dostępne w Orange to 45410 oraz 45430

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3645
  • 9589
  • 165

To też są w wiekszości używane NJU Orange, one się mieszają.

@agnieszkav Na obecnym numerze, wejdź w *660*# i połączenie.

Najlepiej dać "wyszukaj" ...i teraz najważniejsze.... 

Numery normalne, nie złote. 

Szukaj numerów które mają taką samą kolejność. Wpisz np w miare świeże - 7807... 7808... 7809...789(7-9)... 454..., 455... I patrz czy są pod rząd takie same numery, różniące się końcówkami

No. 789000003...789000004 itd

Info o usłudze Zmiana Numeru 

Ja trafiłem na nowy 7897...

100% gwarancji nie ma, ale jest duża szansa.