Jaki jest SMSC Numer w Orange?

ROZWIĄZANE

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40643
  • 1403

To jedna z możliwych usług

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

@Piotrekk85napisał(-a)
Tak. To są smsy flash od dostawcy usług lokalizacji jak gdzie jest dziecko, gdzie jest auto, bezpieczna rodzina itp. Jeśli ten problem jest od początku posiadania numeru, być może poprzedni użytkownik numeru to miał.

Czy SMS Flash mogą zawierać przyciski? Jeżeli, tak to co będzie pod tym przyciskiem? Jak się programuje takiego SMS"a, aby w treści był przycisk " Weryfikuj" ?

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40643
  • 1403

Są do tego dedykowana aplikacje jeśli ma się umowę z Orange. Kiedyś dla starych Nokii w Nokia Companion też była opcja.

• 2842
  • 12101
  • 74

@Piotrekk85  To zapodaj chociaż jedną taką aplikacje lub jakieś api, albo cokolwiek co wyśle flash SMS w własnym customowym przyciskiem. Sam próbowałem wygoolglać i nie widzę takiej opcji. Nawet zapytałem ChatGPT i taką dostałem odpowiedź:

• Flash SMS infrastructure does not support custom interactive buttons like in WhatsApp, RCS, or push notifications.

• Flash SMS only carries plain text (GSM 7-bit or UCS-2) and some limited formatting; there’s no clickable button spec in the GSM 03.40 standard.

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40643
  • 1403

Ale druga opcja ma w tym wypadku zastosowanie.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 65
  • 95
  • 1

Co ciekawe,po zmianie karty SIM w telefonie na innego operatora komunikat dalej się pojawia. Teraz już mam na dwóch telefonach, jeden ze starą karta z Orange i od innego operatora.😆

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

A przywracałaś tel. do ustawień fabrycznych? Jeśli nie to zrób to 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 191
  • 646
  • 4

To wygląda rzeczywiście ciekawie.

Może jak wkładasz nową (inną) kartę do danego telefonu niepoprawnie go konfigurujesz. 

Przychodzą chyba z automatu sms-y konfiguracyjne od danego operatora i wówczas może coś źle robisz.

Może ktoś się jeszcze wypowie, bo dawno nie zmieniałem karty.

Faktycznie najlepiej zrobić reset do ustawień fabrycznych i dopiero wówczas włożyć na świeżo nową kartę i go skonfigurować od nowa.

• 2842
  • 12101
  • 74

@roxiunapisał(-a)

Co ciekawe,po zmianie karty SIM w telefonie na innego operatora komunikat dalej się pojawia. Teraz już mam na dwóch telefonach, jeden ze starą karta z Orange i od innego operatora.😆

Czy na obu telefonach, jesteś zalogowany tym samym kontem Google?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 191
  • 646
  • 4

Sztuczna inteligencja podaje takie jeszcze możliwości związane z kontem Google.

Problemy z ciągłymi komunikatami o weryfikacji lokalizacji na dwóch telefonach z jednym kontem Google mogą wynikać z kilku powodów. Oto najczęstsze przyczyny i rozwiązania:

Możliwe przyczyny problemów:

1. Weryfikacja bezpieczeństwa Google:
    • Google może wykrywać logowanie na dwóch urządzeniach jako potencjalnie podejrzane, zwłaszcza jeśli telefony są w różnych lokalizacjach lub często zmieniają sieci (np. Wi-Fi, dane mobilne).
    • Ciągłe prośby o weryfikację lokalizacji mogą pojawiać się, jeśli Google uzna, że logowanie lub aktywność na koncie wymaga dodatkowej autoryzacji.
  2. Ustawienia lokalizacji:
    • Jeśli oba telefony mają włączoną usługę lokalizacji i aplikacje Google (np. Mapy Google, Znajdź moje urządzenie) aktywnie z niej korzystają, mogą generować powiadomienia o weryfikacji lokalizacji.
    • Różnice w lokalizacji między urządzeniami (np. jeden telefon w domu, drugi w pracy) mogą powodować, że Google prosi o potwierdzenie tożsamości.
  3. Weryfikacja dwuetapowa:
    • Jeśli masz włączoną weryfikację dwuetapową, Google może prosić o dodatkową weryfikację (np. kod z SMS lub aplikacji Authenticator) przy logowaniu lub zmianie ustawień na jednym z urządzeń.
  4. Aplikacje lub usługi w tle:
    • Niektóre aplikacje Google, takie jak Znajdź moje urządzenie, Google Maps czy Asystent Google, mogą regularnie sprawdzać lokalizację, co może powodować powiadomienia, jeśli urządzenia wysyłają sprzeczne dane.
  5. Problemy z synchronizacją:
    • Jeśli synchronizacja danych między urządzeniami nie działa poprawnie (np. z powodu niestabilnego połączenia internetowego), Google może częściej prosić o weryfikację.

Rozwiązania:

1. Sprawdź ustawienia zabezpieczeń konta Google:
    • Wejdź na myaccount.google.com i sprawdź sekcję „Bezpieczeństwo”. Upewnij się, że oba telefony są rozpoznawane jako zaufane urządzenia.
    • Jeśli widzisz powiadomienia o podejrzanych logowaniach, potwierdź, że to Ty się logujesz, aby Google przestał pytać o weryfikację.
  2. Wyłącz niepotrzebne powiadomienia lokalizacji:
    • Na każdym telefonie przejdź do Ustawienia > Lokalizacja i sprawdź, które aplikacje mają dostęp do lokalizacji. Możesz wyłączyć dostęp dla aplikacji, które nie muszą jej używać.
    • W aplikacji Google Maps lub Znajdź moje urządzenie możesz wyłączyć powiadomienia o lokalizacji, jeśli nie są potrzebne.
  3. Dostosuj weryfikację dwuetapową:
    • Jeśli weryfikacja dwuetapowa powoduje zbyt wiele powiadomień, rozważ użycie aplikacji Google Authenticator lub zapisanie urządzeń jako zaufanych, aby zmniejszyć liczbę żądań weryfikacji.
  4. Synchronizacja i sieć:
    • Upewnij się, że oba telefony mają stabilne połączenie internetowe, aby uniknąć błędów synchronizacji.
    • W ustawieniach konta Google (w aplikacji Ustawienia na telefonie) sprawdź, czy synchronizacja jest włączona dla potrzebnych usług i czy nie ma błędów.
  5. Znajdź moje urządzenie:
    • Jeśli używasz funkcji „Znajdź moje urządzenie”, Google może często sprawdzać lokalizację. Możesz ograniczyć jej działanie, wyłączając tę funkcję na jednym z telefonów lub zmieniając ustawienia w aplikacji.
  6. Sprawdź aktywność urządzeń:
    • Na stronie myaccount.google.com w sekcji „Urządzenia” możesz zobaczyć, które urządzenia są zalogowane na Twoim koncie. Jeśli widzisz coś nietypowego, wyloguj nieznane urządzenia.
  7. Aktualizacje i reset ustawień:
    • Upewnij się, że oba telefony mają aktualne oprogramowanie i aplikacje Google.
    • W razie problemów spróbuj wylogować się z konta na jednym urządzeniu, zresetować hasło i zalogować się ponownie.

Kiedy skontaktować się z pomocą Google?

Jeśli pomimo powyższych kroków problem z komunikatami o weryfikacji lokalizacji nadal występuje, skontaktuj się z pomocą techniczną Google przez stronę support.google.com lub sprawdź ustawienia konta, aby zgłosić problem.

Jeśli masz dodatkowe szczegóły (np. treść komunikatów, aplikacje, które je wywołują), daj znać, a spróbuję zaproponować bardziej precyzyjne rozwiązanie!