- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gdzie można zgłosić taką awarie?
Dzień dobry
Chciałbym się dowiedzieć gdzie można zgłosić awarię usług mobilnych dzwoniłem do orange ale oni tylko patrzą czy nadajnik nie zgłasza błędu, co nijak ma się do awarii bo nadajnik może nic nie wykryć. Normalnie miałem 40Mb/s teraz nie mogę uzyskać 1Mb/s opóźnienia po 500ms gdzie normalnie 50ms i niby wszystko działa dobrze według orange. Chciałem żeby to gdzieś zgłosił do techników to nie można bo to usługa na karte, czyli może działać byle jak?
Nie jest to wina z mojej strony bo testowałem na wielu urządzeniach i
różnych kartach sim.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szymczok2 pewnie nadajnik jest przeciążony. Więcej osób korzysta, dlatego prędkość spadła, a operator podaje, że nadajnika pracuje prawidłowo i nie uznaje jako awaria nadajnika.
Możesz zgłaszać utrudnienia w korzystaniu z usług mobilnych. Może wtedy operator podejmie decyzję o rozbudowie lub budowie nowego nadajnika.
Jak podasz lokalizację, będzie można dokładniej sprawdzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nagle z dnia na dzień tak zwiększyło się obciążenie? Niemożliwe żeby 1 Mb/s nie dało się uzyskać nawet w godzinach wieczornych? 23:30
Nadajnik znajduje się w mieście Wysokie Mazowieckie ul.przemysłowa 4.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szymczok2 uwierz że tak bywa, miałem tak miesiąc i potem samo ustąpiło, zgłaszałem telefonicznie by zlokalizowali nadajnik, zgłoszenie było 2 krotnie robione i naprawili czy może obciążenie ustąpiło, inna sprawa, czy dużo GB ściągasz, bo może Lejek techniczny, ci się uruchomił, to zapobieganie nadmiernemu obciążeniu nadajnika, mniej na uwadze że GSM/ LTE nie jest z gumy i operator musi kontrolować użytkowników, by wszyscy korzystali z Internetu Mobilnego , nie tylko kilku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCDnapisał(-a)@szymczok2 uwierz że tak bywa, miałem tak miesiąc i potem samo ustąpiło, zgłaszałem telefonicznie by zlokalizowali nadajnik, zgłoszenie było 2 krotnie robione i naprawili czy może obciążenie ustąpiło, inna sprawa, czy dużo GB ściągasz, bo może Lejek techniczny, ci się uruchomił, to zapobieganie nadmiernemu obciążeniu nadajnika, mniej na uwadze że GSM/ LTE nie jest z gumy i operator musi kontrolować użytkowników, by wszyscy korzystali z Internetu Mobilnego , nie tylko kilku.
Nie jest to żaden lejek bo sprawdzane na kilku kartach sim i różnych urządzeniach czyli nie jest to ani wina mojego sprzętu ani kart sim
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy na wszystkich pasmach jest tak samo, a z karty T-Mobile było sprawdzane?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szymczok2 około 1Mb/s to Lejek techniczny, można sprawdzić na czat z doradzcą, czy telefonicznie.
https://www.telepolis.pl/wiadomosci/taryfy-promocje-uslugi/orange-blokuje-heavy-userow
Mniej na uwadze, że my jesteśmy tylko użytkownikami Orange, więc nie wnikniemy w twoje problemy, Orange monitoruje twój ruch w sieci, więc mają wgląd w sytuację.
Skoro karta sim przekładana była, do różnych urządzeń, to nie wina ustawień i sprzętu. Zgłoszenie zrobić jutro i niech ci to naprawią.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na lte jest duży ping na wszystkich pasmach, na 3g już ping mały, ale z racji że ta technologia jest wolna to i tak prędkość 1Mb/s 1,5. z karty t-mobile nie było sprawdzane bo nie mam i nie zamierzam używać więc po co.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale jakie zgłoszenie? na infolinie dzwoniłem mówi że wszystko jest dobrze jedyne co to proponują jakiś restart karty sim z ich strony i tyle, żadnego zgłoszenia nie przyjmują. Jak powiedziałem że może by to ktoś sprawdził, to powiedział konsultant że to usługa na karte i nie może tego wysłać do techników.
Przestawiłem router z innymi antenami na inny nadajnik 800MHz około 3 4 Mb/s szału nie ma ale już coś działa i ping na poziomie 30ms a nie 500ms. Może orange postawił jakąś nową radiolinię od nadajnika z którego wcześniej korzystałem, albo sprzedał wielu nowym osobom internet mobilny na tym nadajniku, ale skoro mi tak słabo działa, czyli wszystkim innym tak samo działa.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@szymczok2 wystarczy popytać sąsiadów, ale pewnie inni mają tak samo 😉
ja tam mam 3 operatorów simki i nigdy problemów nie mam 😉