Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 32
  • 125
  • 0

Działa mi tylko Google, Youtube i inne usługi Google. Poza tym strony nie działają.

Witam,

Jakoś we wrześniu miał miejsce blackout sieci Orange w moim mieście, podobno Orange prowadził wówczas jakieś prace konserwatorskie (przypuszczalnie na maszcie telefonii komórkowej) w mojej okolicy. 

Od tamtej pory nie mogę (normalnie) korzystać z internetu ani na telefonie, ani na komputerze (włączając punkt dostępu Wi-Fi w telefonie).

Na telefonie (wszystko jedno jakiej użyję przeglądarki, sprawdzone na kilku) nie mogę przeglądać internetu, wczytuje się tylko Google, YouTube i inne usługi Google, Wikipedia, żadna inna strona nie działa. Nie pomógł nawet twardy reset telefonu (przywrócenie do ustawień fabrycznych). O ile na telefonie (i laptopie prywatnym) byłem w stanie jakoś prowizorycznie poradzić sobie z problemem instalując aplikację CloudFlare WARP 1.1.1.1, o tyle kiedy zaczynam pracę (na laptopie pracowym) muszę za każdym razem przełożyć kartę SIM do (bardzo nawiasem mówiąc) starego telefonu, bo dział IT pracodawcy nie zezwolił mi na zainstalowanie WARP-a mimo opisania problemu. 

Wielokrotne telefony do call center / działu pomocy technicznej zawsze kończyły się tym samym - wyklepaniem przez jakiegoś studenciaka standardowej formułki o resecie punktów APN (co było naturalnie moim pierwszym krokiem) itd. Krótko mówiąc kpina z klienta. A ostatnio, kiedy w końcu udało się połączyć z kimś jako-tako kompetentnym z działu technicznego, dowiedziałem się, że to moja wina a po ich stronie wszystko jest OK. Podkreślam, że telefon (nigdy, nie tylko w okolicy "awarii") mi nie upadł, nie miałem z nim też nigdy wcześniej podobnych kłopotów. Problemy zaczęły się ewidentnie dokładnie w momencie przeprowadzania tych "prac konserwatorskich".

Zresztą specjaliści Google napisali mi wprost, że problem jak najbardziej może leżeć po stronie Orange ("Moze wylaczyli jakies pasmo, etc."):

https://support.google.com/chrome/thread/370661975

lecz niestety na forum pomocy Google też nie potrafiono mi pomóc. Może tutaj znajdzie się ktoś, kto spotkał się już kiedyś z tak nietypowym problemem (selektywnie działanie Internetu ograniczone do stron/usług powiązanych z Google). Z góry dzięki za pomoc.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

80 ODPOW. 80

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3197
  • 14070
  • 80

Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

Ustaw APN jako IPv4. Teraz zapewne masz ipv6?

Nazwa: Internet.
APN:  internet
Nazwa użytkownika: internet

Haslo: internet
Typ APN: default,supl.
Protokół: ipv4
Protokół roamingu APN: IPv4.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1560
  • 6377
  • 58

Orange popsuł mój telefon, nie poczuwa się do odpowiedzialności i nadal bierze moje pieniądze

@CorvusCorax  w innej lokalizacji działa Ci normalnie?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15721
  • 64906
  • 830

@CorvusCorax  czy tylko w jednej lokalizacji tak działa? Sprawdzałeś na aplikacji pomocniczej NetMonster siłę odbieranego sygnału! Może nadajnik został przekonfigurować w ramach wyłączenia 3G i prac konserwacyjnych, które trwają w całym kraju?

Sprawdź to, bo może to nie jest wina smartfona czy karty. Może przełóż SIM do innego aparatu i sprawdź na innym sprzęcie?

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8927
  • 36312
  • 301

@CorvusCoraxnapisał(-a)

...

nie mogę [...] korzystać z internetu [...] na telefonie

...

kiedy w końcu udało się połączyć z kimś jako-tako kompetentnym z działu technicznego, dowiedziałem się, że to moja wina a po ich stronie wszystko jest OK.

...

Wypada przyjąć to do wiadomości. Telefon ci się po prostu zepsuł. Takie rzeczy się zdarzają. Co się konkretnie stało, nie wiem, bo nie napisałeś absolutnie nic co mogłoby pomóc zdiagnozować problem. Korelacja czasowa nie oznacza jeszcze związku przyczynowo-skutkowego, a to jedyna rzecz której się uczepiłeś, i która w dodatku jest całkowicie poza naszymi kompetencjami - nie wiemy co ani gdzie było na sieci zmieniane i nawet pospekulować ani powęszyć nie możemy, bo nie napisałeś gdzie to było.

Na początek pokaż jak masz ustawiony APN (serio, pokaż).

Następnie pokaż co ci nie działa: najlepiej jakiś speedtest puść z apki. Idealnie byłoby użyć narzędzia wbudowanego w MO, ale może być dowolna apka testująca.

W następnej kolejności można rozważyć otoczenie sieciowe - pasma, BTSy, zasięgi, ale przede wszystkim napisz jaki to telefon i jaką masz umowę.

• 32
  • 125
  • 0

@atlas_cudow napisał(-a)

Ustaw APN jako IPv4. Teraz zapewne masz ipv6?

Nazwa: Internet.
APN:  internet
Nazwa użytkownika: internet

Haslo: internet
Typ APN: default,supl.
Protokół: ipv4
Protokół roamingu APN: IPv4.

Hej, próbowałem i z IPv6 i z IPv4.

• 32
  • 125
  • 0

@Glut napisał(-a)

@CorvusCorax  w innej lokalizacji działa Ci normalnie?

Niestety nie.

• 32
  • 125
  • 0

@agat13 napisał(-a)

@CorvusCorax  czy tylko w jednej lokalizacji tak działa? Sprawdzałeś na aplikacji pomocniczej NetMonster siłę odbieranego sygnału! Może nadajnik został przekonfigurować w ramach wyłączenia 3G i prac konserwacyjnych, które trwają w całym kraju?

Sprawdź to, bo może to nie jest wina smartfona czy karty. Może przełóż SIM do innego aparatu i sprawdź na innym sprzęcie?

Nie, problem występuje bez względu na lokalizację. U siebie w domu mam - tak jak zawsze miałem - 5 kresek, także z sygnałem nie ma problemu.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15721
  • 64906
  • 830

@CorvusCorax kreski to info ogólne. Poziom sygnału się liczy, ale skoro wszędzie tak działa...sprawdź kiedy była ostania aktualizacja softu na tym smartfonie. Może coś podkopała w ustawieniach...

P.S. dostajesz adres IP? 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8927
  • 36312
  • 301

@CorvusCoraxnapisał(-a)

...

Zresztą specjaliści Google napisali mi wprost, że problem jak najbardziej może leżeć po stronie Orange ("Moze wylaczyli jakies pasmo, etc."):

https://support.google.com/chrome/thread/370661975

....

Mijasz się z prawdą, w tym wątku zasugerowano ci najpierw że telefon ci się zepsuł, a następnie, kiedy napisałeś że inne przeglądarki niż Chrome działają OK, że trzeba zresetować przeglądarkę Chrome.

Coś kolego ściemniasz. Nie podasz szczegółów - nie dostaniesz sensownych propozycji rozwiązania problemu, ale skoro Ci na tym nie zależy, to już nie moja sprawa.

Powodzenia.