Czy można odzyskać utracony numer w Orange na kartę?

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@Liliennenapisał(-a)

@arthurKupiłam złoty numer za spore pieniążki w tym momenci xD

I co w związku z tym? Albo jaki to ma związek z tematem?

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

Czy jest możliwość odzyskania numeru ?

@Ianus72 Poniżej, dla porządku, zacytuję kontekst. To dobre zakończenie tematu 👍 Niestety w wielu przypadkach osoby, które o coś na forum zapytają  znikają nie podając, czy nasze rady w czymś pomogły,  nie mówiąc już o oznaczeniu odpowiedzi, która im pomogła. Często nie wiadomo więc jak zakończyła się rozpoczęta sprawa, a poznanie rozwiązania byłoby jednak pożyteczne także dla tych, którzy przychodzą na forum z podobnym problemem.  A tutaj mamy jasny finał 😉 Oby takich więcej

@Liliennenapisał(-a)

Dziękuję wszystkim za pomoc, okaazało się że numer jest w użyciu przez kogoś.

@arthurnapisał(-a)

@Lilienne Pozostaje wyszukanie sobie innego ciekawego numeru 

@Liliennenapisał(-a)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

Ja ogólnie nie rozumiem, gdzie tu problem z przypisaniem numeru, jeśli został utracony, nie jest przypisany do żadnego startera ani nawet nie jest w użyciu. Kiedyś, próbując to zrobić w T-Mobile, byłem wręcz pewien, że numer jest nieaktywny i nie należy do nikogo.

Próba jego odzyskania okazała się jednak pełna sprzeczności, bo najpierw usłyszałem, że numer jest po prostu nieaktywny, tydzień później, że został przeniesiony poza sieć T-Mobile, a ostatecznie i tak okazało się, że wciąż w niej był.

Pracownik salonu zaniemówił, patrzył w system, zająknął się i powiedział, że nic nie może zrobić.

Odzyskanie numeru to prawie jakby próbować przywrócić zmarłego do życia.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 51
  • 212
  • 0

Udaje sie do 6 miesiecy spokojnie odzyskiwać. Dłużej to loteria. W moim przypadku było 7 lat aż praktycznie. Przespałam okres 1 roku od dezaktywacji bo nie wiedziałam że jakkolwiek wyłączony numer można odzyakac po dezaktywacji 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

Mi nie chcieli wcale pomóc. Nie rozumiem tego, co jest tutaj problemem.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 637
  • 2503
  • 8

@arthurnapisał(-a)

@Ianus72 Poniżej, dla porządku, zacytuję kontekst. To dobre zakończenie tematu 👍 

@Liliennenapisał(-a)

Dla mnie ta informacja o zakupie ZŁOTEGO numeru plus informacja, że za SPORE PIENIĄŻKI to już OT. Nie ma związku z problemem poruszanym w wątku... Każdy może kupić złoty czy pozłacany numer, na allegro takich pełno... 

• 51
  • 212
  • 0

@Ianus72  to że za duże pieniążki miało na celu pokaznie że utrata łatwego numeru do zapamietania który miałam praktycznie za darmo wiązała sie z poniesieniem dużych kosztów. Chcialam w ten sposób tylko pokazać że warto pilnować ważności konta bo utrata numeru może być bardzo kosztowna również w sferze finansowej, gdyż kupno podobnego i łatwego do zapamiętania numeru może kosztować.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@Liliennenapisał(-a)

... łatwego numeru do zapamietania który miałam praktycznie za darmo 

...kupno podobnego i łatwego do zapamiętania numeru może kosztować.

IMHO nie ma czegoś takiego jak numer "łatwy do zapamiętania". A właściwie to inaczej: każdy numer jest tak samo "łatwy do zapamiętania", ponieważ jest zawsze gdzieś zapamiętany przez jakieś urządzenie elektroniczne.

Mało kto dziś w ogóle przechowuje w swoim mózgu jakiekolwiek numery telefonu. IMHO absolutnie żadnego pożytku z tego nie ma i tym samym płacenie za tak osobliwą i subiektywną cechę numeru telefonu jak "łatwość zapamiętania" uważam za dość kosztowne hobby. Oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania w tym zakresie, ale budowanie jakichś teorii spiskowych wokół tego tematu nie ma sensu.

Numerów jest mało, więc karencja jest krótka, powszechnie znana (6 miesięcy), i po tym czasie numer wraca do puli. Nikt nikomu na złość nie robi, tak po prostu ten system dziś funkcjonuje. Gdyby numery były dłuższe, być może karencja też mogłaby być dłuższa, ale na to się na razie nie zanosi.

Czy swobodny wybór numeru z puli dostępnych numerów powinien być możliwy? No cóż, przyznaję że nie wiem czemu takiej usługi nikt (chyba) nie oferuje, ale pewnie ma to jakieś przyczyny. Dla mnie jest to kompletnie bez znaczenia.

Czy stabilność numeru jest istotna? Naturalnie, dlatego numery krytyczne (np. do wszelkich 2FA) powinny być "pilnowane" - ich utrata może mieć poważne konsekwencje. No ale takie numery jednak są zwykle używane częściej niż raz na pół roku, więc nie wchodzi tu w grę scenariusz z tego wątku.

• 51
  • 212
  • 0

@j131 ja mam w głowie ponad 100 numerów telefonu. Każdy zachowuje sie inaczej, nie każdy jest taki jak Ty. Łatwy do zapamietania mam na myśli powtarzające się cyfry jak dwie takie same trójki w numerze lub w ciągu numeru trojka takich samym liczb numery typu 555 333 555 albo podobne. Ja nie mam problemu z zapamietywaniem jakichkolwiek umerow. Pamietam znacznie dłuższe numery jak Pesel, kont bankowych, kart kredytowych czy ponad 26 znakowych haseł. Jednakze nie każdy ma taką dobrą pamięć i umiejętność ale są ludzie co preferują numery latwe do zapamietania. To tez pomaga np w reklamie wlasnej dzialalności. Ktoś jedzie drogą, widzi banner z numerem 555 555 555 i co no oczywiste ze zapamieta.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

@Liliennenapisał(-a)

...

Ktoś jedzie drogą, widzi banner z numerem 555 555 555 i co no oczywiste ze zapamieta.

Chcesz się założyć?