Czy można odzyskać utracony numer w Orange na kartę?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 51
  • 212
  • 0

Witam,

Mam pytania odnośnie możliwości odzyskania numeru. Dawno temu miałam kartę w usłudze wybierz Numer. Wybrałam sobie ciekawy numer i ok. Niestety mimo zapewnionych środków karta była w innym telefonie a przez wejście w życie konieczności rejestracji numeru jednak przepadła, a może w inny sposób, jednak w tamtym okresie. W wyszukiwarce numerów https://www.orange.pl/portal/map/map/check_number nic nie znajduje, ale numery z obcej sieci które nigdy nie były w Orange tak. Byłam w salonie, Pani powiedziała że ma błąd i nie wie czy numer jest w użyciu ani co się z nim stało. Przy próbie dzwonienia występuje, abonent jest chwilowo niedostępny.Od 5 dni bez zmian, co nie znaczy, że karta nie jest w jakimś routerze u kogoś. Niestety Pani z salonu nie pomogła i ciągle łudze się, że można albo go przywrócić na tą starą kartę sim co mam, albo otrzymać nową z tym numerem. Niestety Pani w salonie powiedziała, że nie ma opcji zamówienia karty sim z wybranym numerem a mogłabym zapłacić wielokrotność startera, np. 200-300 zł tylko by ten numer odzyskać, jeśli jest to możliwe. Rozumiem sytuacje, gdy ktoś inny go ma, ale w salonie nie są nawet w stanie go znaleźć czy istnieje i w jakiej jest sieci, co daje mi złudne nadzieje. Czy ktoś wie jak można pomóc w takiej sytuacji? Wirtualny MAX jak dzwonie na infolinię chce ode mnie kod abonencki a ja nawet chyba już nie mam tego plastiku z PUK. W salonie nie widzą nigdzie tego numeru, a jednak MAX chyba go znajduje. Co zrobić?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64167
  • 825

@Lilienne  wszystko zależy od tego jaki jest status numeru. Jeśli już wydany np na kartę prepaid, umarł w butach. Jeśli jest czyjś, możesz zadzwonić i sprawdzić. Nie odzyskasz.

Jeśli wolny, zawsze jest szansa odzyskać, potrzebny kumaty konsultant 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

30 ODPOW. 30

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Czy jest możliwość odzyskania numeru ?

@Lilienne numer można odzyskać do około pół roku po jego dezaktywacji. Jeśli to jest dłuższy czas, to jedyne rozwiązanie szukać startera z takim numerem, skorzystać z oferty FLEX lub NJU, gdzie jest możliwość wyboru numeru.

Z Twojego opisu wynika, że numer wrócił już do puli numerów wolnych, do ponownego użycia.

• 51
  • 212
  • 0

-A jakkolwiek zweryfikować czy jest w użyciu lub otrzymać starter na wybrany numer, skoro przywrócenie byłoby niemożliwe po upływie ponad pół roku? I dlaczego w salonie mają błąd przy próbie znalezienie numeru?

• 21558
  • 62781
  • 860

@Lilienne jeśli to jest dłuższy czas, to jedyne rozwiązanie szukać startera z takim numerem, skorzystać z oferty FLEX lub NJU, gdzie jest możliwość wyboru numeru.

Z Twojego opisu wynika, że numer wrócił już do puli numerów wolnych, do ponownego użycia.

Być może numer nie jest jeszcze zarejestrowany na osobę, dlatego konsultant go nie znajduje. Może jest jeszcze w okresie przejściowym, zanim trafi do puli njmerów wolnych.

• 51
  • 212
  • 0

Czyli w Orange nie można wybrać numeru przy zakupie usługi na kartę ale w NJU można? Czy we flex muszę opłacać plan przed wyborem numeru? Pytam bo interesuje mnie ten konkretny a nie inny, bo nie mam pewności czy we Flex ten numer jest, a skoro na dzień dzisiejszy jest wolny powiedzmy jutro może już nie być. Poza tym Orange ma np. oferte wyboru numerów czy też złotych numerów. Poprzedni co chciałabym odzyskać trafił mi się  w usłudze wybierz numer skąd go wybrałam.

• 21558
  • 62781
  • 860

@Lilienne we FLEX możesz aktywować plan za 35 zł. Jeśli zrezygnujesz przed upływem dwóch tygodni, to opłata za plan jest zwracana. Masz więc kilkanaście dni na szukanie interesującego numeru.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@Lilienne  szukaj w wyszukiwarce w nju. Konkretny numer. potem możesz go przenieść jeśli chcesz.

• 51
  • 212
  • 0

Doskonale znam Flex ale gdybym go trafiła przeniosłabym go na OFnK. Mogę wielokrotnie zmieniać numer główny we Flex?

• 51
  • 212
  • 0

@Glut A gdzie jest ta wyszukiwarka?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57