Czy blokada za nadużycia na nr tymczasowym przejdzie na nr główny po przeniesieniu?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 15
  • 0

Czy blokada za nadużycia na nr tymczasowym przejdzie na nr główny po przeniesieniu?

Witam wszystkich, mam do Was takie pytanie:

Chciałem przenieść numer od pewnego operatora (usługa na kartę) do Orange na kartę. Kupiłem starter Orange za 5 zł wypełniłem wniosek o przeniesienie numeru online. Wszystko przebiegło pomyślnie. Zaplanowano przeniesienie numeru do Orange na 21-05-2026. Ten numer z startera pełni funkcję numeru tymczasowego z czego co wiem z mejla od Orange. No i tu zaczyna się problem, dzwoniłem z numeru tymczasowego do pewnego numeru kilkanaście razy ponieważ ciągle rozłączało po wybraniu numeru wew. bo dużo osób dzwoniło do tego numeru, więc próbowałem wielokrotnie się dodzwonić. a Orange stwierdziło że to nadużycie przysłali mi SMS-a że ograniczyli świadczenie usług z powodu "nadużycia". Nie mogę dzwonić wysyłać SMS-ów oraz MMS-ów ani nikt nie może do mnie zadzwonić ani napisać. Skontaktowałem się z Orange w celu odblokowania numeru a tu przyszła odpowiedź zapewne od automatu bo bardzo szybkim tempie, co wywołało też zdziwienie u Konsultanta na czacie:

"Dzień dobry,

W nawiązaniu do naszej rozmowy przysyłam odpowiedź. Blokada jest zasadna i brak podstaw, aby odblokować ten numer telefonu

Pozdrawiamy,

Orange"

I moje pytanie brzmi: Czy gdyby numer pomyślnie przeniósł się do Orange to blokada nie przejdzie na przeniesiony numer z tymczasowego? Czy wniosek zostanie odrzucony? Bo nadal jest procesowany.  Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź!

10 ODPOW. 10

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22049
  • 65301
  • 874

@Pytania_orange z doświadczenia wiem, że to co zostało ustawione na numerze tymczasowym, to samo przechodzi na numer docelowy. Zapewne i blokada zostanie, ale z blokadą o nadużycie nie miałem do czynienia.

Osobiście bym anulował przeniesienie i po 24 godzinach ponownie złożył wniosek o przeniesienie na nowy starter.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9426
  • 38701
  • 326

Pytanie o przeniesienie numeru na kartę

To nie jest temat na forum. To temat który ogarniesz tylko w BoK. Najlepiej osobiście.

• 6
  • 15
  • 0

Pytanie o przeniesienie numeru na kartę

@ketrasaArtur napisał(-a)

@Pytania_orange z doświadczenia wiem, że to co zostało ustawione na numerze tymczasowym, to samo przechodzi na numer docelowy. Zapewne i blokada zostanie, ale z blokadą o nadużycie nie miałem do czynienia.

Osobiście bym anulował przeniesienie i po 24 godzinach ponownie złożył wniosek o przeniesienie na nowy starter.

Niby Konsultanci zapewniają że niby ma to się nie przenieść gdyby doszło do skutku przeniesienie.

"O to Pan nie musi się martwić. Sprawa dotyczy numeru tymczasowego, jeśli przeniesienie by się powiodło, Pani numer główny nie był by zablokowany."

Znowu inny Konsultant mówi, że wniosek zostanie odrzucony.

Żadne argumenty nie docierają tylko ciągle odpowiedź że blokada jest zasadna i nie ma podstaw do odblokowania zakładam że automatyczna, bo przychodzi odrazu po wysłaniu zgłoszenia.

Pisałem do Orange w sprawie anulowania przeniesienia numeru odpowiedzieli że oni nie mogą zmodyfikować odsyłają do Operatora dawcy, operator dawca odsyła do Orange. I tak to wygląda

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3608
  • 9339
  • 160

Za kilkanaście prób blokada? Niesamowite. I brak podstaw do odblokowania🤔🤔

@Pytania_orange @czy aby na pewno było kilkanaście połączeń?? Były środki na koncie??

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 557
  • 2778
  • 8

Z tego wynika chyba, że trzeba być ostrożnym i lepiej nie używać numeru tymczasowego do czasu przeniesienia.

• 3608
  • 9339
  • 160

@artur912 nie ma to znaczenia. Jak zrobisz to samo na numerze docelowym, będzie tak samo. 

• 6
  • 15
  • 0

Tak, Były te darmowe rozmowy SMS-y MMS-y na 30 dni po wyjęciu ze startera. Tak było kilkanaście połączeń dwa dni z rzędu bo próbowałem dodzwonić się do pewnej instytucji ale po wybraniu numeru wewnętrznego automatycznie rozłączało i trzeba kilkanaście razy dzwonić aby się ostatecznie dodzwonić. 

Jeżeli już zablokują numer szanse na odblokowanie są niemal zerowe. Po wysłaniu prośby o odblokowanie przychodzi automatyczna odpowiedź że blokada jest zasadna i nie ma podstaw do ściągnięcia. Żadne argumenty nie trafiają bo zapewne to bot odpowiada.       

Dzwoniłem kilkanaście razy na innym numerze (też w Orange na kartę) i nie dostałem żadnej blokady tylko tutaj.        Konsultant też to widział, że tylko do jednego numeru dzwoniłem i nie mogłem się dodzwonić ale dział nadużyć nie chce za nic odblokować.

• 3608
  • 9339
  • 160

@Pytania_orangenapisał(-a)    

Dzwoniłem kilkanaście razy na innym numerze (też w Orange na kartę) i nie dostałem żadnej blokady tylko tutaj.     

A od jakiego czasu używasz tego drugiego numeru w Orange na karte?

Zapewne chodziło o to, że starter użyty zaraz po aktywacji, ale bez doładowania konta... 

Co do przeniesienia. Numer powinien przenieść się bez problemu. 

• 6
  • 15
  • 0

@artur912 napisał(-a)

Z tego wynika chyba, że trzeba być ostrożnym i lepiej nie używać numeru tymczasowego do czasu przeniesienia.

Coś w tym może być. Nigdy na żadnym numerze nie dostałem blokady za wielokrotne dzwonienie. Tylko tutaj na tymczasowym. Może to wina tego że numer ma za krótki staż w sieci albo jest tymczasowym numerem - trudno odpowiedzieć.

Wysłałem pismo do dotychczasowego Operatora z prośbą o anulowanie przeniesienia numeru do Orange. Najwyżej kupię nowy starter zarejestruje i nie będę go używać do czasu przeniesienia. Anulowałem przeniesienie bo nie chcę ryzykować tego że przeniesie się też blokada na przenoszony numer. 

Dla mnie to jest dziwna sytuacja, Konsultanci też nie wiedzą czy wniosek zostanie zrealizowany jedni mówią że odrzuci system, drudzy mówią że przeniesienie dojdzie do skutku i blokady nie będzie a jeszcze inny że blokada może się przenieść.