Czyżby startery z nazbieranymi "darmowymi" GB były traktowane inaczej od pozostałych?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 218
  • 750
  • 4

Czyżby startery z nazbieranymi "darmowymi" GB były traktowane inaczej od pozostałych?

Dziwna sytuacja, mam dwa startery te promocyjne, na których można było dostać 1 TB w szufladce "Bonus internetowy za doładowanie".

Włączyłem w sumie bez sensu na nich te 10 GB na 10 dni za darmo w prezencie na kartę.

Po ich wyłączeniu na dwóch numerach nagle moja prędkość z około 10-20 Mb/s spadła do 0.5-0.9 Mb/s.

Na czacie dowiedziałem się, że mój nadajnik  nie ma przeciążenia i wszystko jest OK.

Zresetowano mi kartę i nadal mam na tych dwóch różnych  numerach taką prędkość, że nie pozwala w ogóle używać Interentu.

Niby wszystko jest wszędzie OK a Internet...nie hula.

Zostało zrobione zgłoszenie, ale to jakieś dziwnie podejrzane, że na dwóch numerach to się stało po wyłączeniu tych 10 GB, które i tak nie schodziły, bo one schodziły jako drugie po tych 1 TB.

Sytuacja co najmniej dziwna.

Na tych numerach jest jeszcze rok ważności konta i tych 1 TB.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2316
  • 8545
  • 94

Czyli mogło być kilka przyczyn, które zadziałały nawet jednocześnie:

1) awaria systemu (nieprawidłowa reakcja systemu na wyłączenie EPI - lejek zielony):

https://nasz.orange.pl/t5/Konto-M%C3%B3j-Orange/Prace-planowane-na-M%C3%B3j-Orange/m-p/462090#U46209... 

2) awaria/przeciążenie/konserwacja  nadajnika BTS

3) coś jeszcze innego

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 ODPOW. 11

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3572
  • 9121
  • 160

@klient5 Zrób test na innym urządzeniu i oczywiście w innej lokalizacji.

• 2316
  • 8545
  • 94

@klient5 Sprawdź na stronie MO w zakładce pakiety i usługi pozycję z lejka

Ograniczenie prędkości transmisji danych

może jest Zielona (aktywna) a nie zółta.

• 218
  • 750
  • 4

Kliknąłem niechcący na rozwiązane.

Dziwna sprawa, ponieważ teraz sprawdziłem na stronie Mój Orange i pozycja, która kiedyś była zaznaczona na żółto i brzmiała w trakcie włączenia ( ograniczenie prędkości przesyłu danych), po tym wyłączeniu tego prezentu zmieniła się na zielona i jest jako włączona.

Na czacie konsultant stwierdził, że nie ma na moim koncie włączonego żadnego ograniczenia prędkości a ta pozycja ogranicza koszty, kiedy utraci się jakiekolwiek GB.

No trochę mnie to dziwi, że akurat jak zmieniła się jej ikonka z zółtej na zieloną i włączoną to zdechł Internet.

Włączył mi niby z powrotem na żółtą, ale nic to nie dało.

Po jakiejś chwili stwierdził, że jest jednak jakaś usterka na nadajniku od godziny 18 a wcześniej konsultantka twierdziła, że dwa razy sprawdzała i jest OK a było to po 18.

Dobra coś dziwnego.

Zobaczę co dadzą w odpowiedzi na zrobione zgłoszenie do techników przez konsutantkę.

Coś te 10 GB na 10 dni spierdyliło, bo z jakiej czapy włączyła się sama ta opcja ograniczenia prędkości jak mam 1TB ważne 1 rok na dwóch numerach i na dwóch równo padł przesył.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1944
  • 8320
  • 69

@klient5  myślę, że to raczej usterka nadajnika zbiegła się w czasie z wyłączeniem promocji.

• 2316
  • 8545
  • 94

@klient5 jak samodzielnie wyłączyłeś 10GB EPI to mogę zrozumieć włączenie lejka.

Skoro skończyły się GB  z EPI to sprawdzane było tylko saldo GB w NL a nie za doładowanie, które nie sprawdzano, bo schodzą przed EPI..

Najmniejsze doładowania online Orange lub zakup pakietu 5 GB za 5 zł do GB za doładowanie (SMS PAKIET na 411) może od razu rozwiązać problem jak nie chce się czekać.

Nawet EPI za 1 zł  odblokuje lejek i może być z kredytu przy nieujemnych złotówkach.

• 218
  • 750
  • 4

Nie, nic nie wyłączałem sam.

Teraz dostałem sms-a od Orange, że wszystko jest w porządku z moim nadajnikiem i że nie mam żadnego lejka włączonego.

Nie, mam dosyć tego, jeden podaje jakieś lipne info, że nadajnik ma awarię, Orange przesłał odpowiedź, że nie ma żadnej awarii.

Ręce opadają, net na dwóch różnych urządzeniach z dwoma różnymi numerami pokazuje 0.5 Mb/s. a wspólną sprawą było włączenie tego prezentu 10 GB na 10 dni.

PS Znowu kliknęło mi się jako rozwiązane.

Jakoś źle jest to umieszczone.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 178
  • 506
  • 0

Odpal coś taniego na próbe na jednym i sprawdź czy sie polepszy, dobrze by było jakbyś mógł też sprawdzić i dać znać jakie prędkości są na sieci różowych i zielonych lub fioletowych dla kontrastu

• 218
  • 750
  • 4

Jutro sprawdzę u siostry jaką prędkość ma ona i na moim telefonie, to wyjdzie jak nic, czy to nadajnik czy jednak Orange coś uwalił i faktycznie jak wyłączył ten NL 10 GB na 10 dni, to od razu z automatu włączył jakiś lejek.

Najbardziej zastanawia mnie ta sytuacja ze zmianą tej pozycji z żółtej na zieloną tego ograniczenia prędkości.

Ciekawe dlaczego to się uaktualniło akurat po tym wyłączeniu tego prezentu.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3572
  • 9121
  • 160

@klient5 zrób restart urządzeń. Wył i wł.