Blokada RCS

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4617
  • 23244
  • 107

Blokada RCS

@jawwa2026 Po prostu boli cię, że użytkownicy Androida mają wybór:) Domyślnie wszystko jest ustawiene jak trzeba, ale zawsze możemy sobię coś zmienić.  Na iPhone zmienić można sobie najwyżej tapetę... 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 483
  • 1

Blokada RCS

Powtórzę ci już pisałem 

iPhone daje 

SMS

iMessage

RCS

Komuniatory

najczęściej ja sam jak i wszyscy znajomi używamy kombinatorów 

sa proste, wygodne, uniwersalne 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3344
  • 18197
  • 90

Blokada RCS

@atlas_cudownapisał(-a)

@jawwa2026 Po prostu boli cię, że użytkownicy Androida mają wybór:) Domyślnie wszystko jest ustawiene jak trzeba, ale zawsze możemy sobię coś zmienić.  Na iPhone zmienić można sobie najwyżej tapetę... 

Ty tak na poważnie piszesz?

Mam IP16 i zero problemów z czymkolwiek, co muszę, to da się ustawić, nie widzę dyskomfortu w stosunku do Androida, używam obu OS i kilka telefonów mam, beta RCS jest na iOS i działa, więc cała ta dyskusja ....

• 4617
  • 23244
  • 107

Blokada RCS

@IreneuszCD Oj drocze się. Sam mam kilka iPhoneów i dwa kompy od 🍏 Szersze ich nie lubię ale taka praca, że muszę ich używać. Wszystko jest dla ludzi... W tym przypadku po prostu z przymrużeniem oka piszę, bo temat nie wygląda na poważny:) 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10179
  • 42879
  • 354

Blokada RCS

Zrobiła się szersza dyskusja z kombinowaniem, a tu sezon ogórkowy już się kończy...

• 2576
  • 11517
  • 101

Blokada RCS

@xethnapisał(-a)

Kolejną kwestią jest interoperacyjność. Z tego, co wynika z dostępnych informacji, Orange nie wdrożyło standardowego RCS w pełni zgodnego ze specyfikacjami GSMA, lecz rozwiązanie dostosowane przede wszystkim do aplikacji Google, która sama jest tylko częściowo zgodna z tym standardem.

A możesz podać źródło?

Przy okazji, na stronie Czat RCS w Orange: co to jest i jak działa? SMS 2.0 | Orange Polska w sekcji najczęściej zadawanych pytań jest odpowiedź która może być myląca, RCS potrzebuje internetu.

tolek_0-1791370649509.png

Co do tego, że nie wiadomo czy ktoś używa RCS czy nie i że trzeba to weryfikować ręcznie - rozpoczynając z kimś czat jest w oknie info że czatujemy z kimś więc to daje informacja że to komunikacja z użyciem RCS.

Co do innych komunikatorów to ich mnogość jest też wadą. RCS jest prosty i natywny, nie trzeba instalować i rejestrować się, identyfikatorem jest po prostu numer telefonu. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 483
  • 1

Blokada RCS

umawiamy się w grupie na jeden komunikator i zupełnie nie obchodzi mnie że ktoś z dalekiego kraju chciałby mieć mój kontakt na komunikatorze bo nie może się doczekać by mnie poinformować o spadku w jakimś egzotycznym kraju 

może być i pięć kumunikatorow w użyciu ale mnie to nie obchodzi

komunikator (ten wybrany) mam dla zamkniętej grupy i na tym koniec 

jeżeli branża reklamowa ciśnie na uniwersalny sposób dotarcia z bogata multimedialna treścią reklamową do abonentów to rcs może być dla tej branży fajna sprawa 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 320
  • 813
  • 2

Blokada RCS

Nie mam na to bezpośredniego źródła, można się tego jedynie domyślać. Funkcjonują dwa standardy, które są ze sobą częściowo zgodne.

Pierwszy to rozwiązanie Google, działające wyłącznie na urządzeniach z usługami Google oraz w aplikacji Wiadomości Google.

Drugi standard, opracowany przez GSMA, jest otwarty. Może działać z dowolną aplikacją i systemem operacyjnym obsługującym RCS. To właśnie ten standard został zaimplementowany w systemie iOS.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 500
  • 6

Blokada RCS

Ten drugi Orange Polska stopniowo wprowadza od 5 października.

Informacyjnie: nawet jeśli korzystamy z implementacji Google Jibe, można prowadzić rozmowy przez RCS z urządzeniami Apple, na których RCS jest dostępny - na ten moment u operatorów zagranicznych. Z mojego Androida mogę pisać przez RCS ze znajomymi korzystającymi z iPhone w Anglii. 🙂

• 2576
  • 11517
  • 101

Blokada RCS

@jawwa2026 to zależy od potrzeb itd. Skoro masz wąską grupę ludzi z którymi komunikujesz się na konkretnym komunikatorze to OK, włączenie RCSów daje tylko plusy jeśli ktoś napisze do Ciebie spoza tej grupy lub jeśli Ty wyślesz do kogoś wiadomość spoza tej grupy. SMSem/MMSem też możesz dostać reklamę, chyba że używasz SIM only data.