Blokada RCS

ROZWIĄZANE

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

@jawwa2026 Po prostu boli cię, że użytkownicy Androida mają wybór:) Domyślnie wszystko jest ustawiene jak trzeba, ale zawsze możemy sobię coś zmienić.  Na iPhone zmienić można sobie najwyżej tapetę... 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Powtórzę ci już pisałem 

iPhone daje 

SMS

iMessage

RCS

Komuniatory

najczęściej ja sam jak i wszyscy znajomi używamy kombinatorów 

sa proste, wygodne, uniwersalne 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3344
  • 18197
  • 90

Blokada RCS

@atlas_cudownapisał(-a)

@jawwa2026 Po prostu boli cię, że użytkownicy Androida mają wybór:) Domyślnie wszystko jest ustawiene jak trzeba, ale zawsze możemy sobię coś zmienić.  Na iPhone zmienić można sobie najwyżej tapetę... 

Ty tak na poważnie piszesz?

Mam IP16 i zero problemów z czymkolwiek, co muszę, to da się ustawić, nie widzę dyskomfortu w stosunku do Androida, używam obu OS i kilka telefonów mam, beta RCS jest na iOS i działa, więc cała ta dyskusja ....

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

@IreneuszCD Oj drocze się. Sam mam kilka iPhoneów i dwa kompy od 🍏 Szersze ich nie lubię ale taka praca, że muszę ich używać. Wszystko jest dla ludzi... W tym przypadku po prostu z przymrużeniem oka piszę, bo temat nie wygląda na poważny:) 

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10179
  • 42879
  • 354

Blokada RCS

Zrobiła się szersza dyskusja z kombinowaniem, a tu sezon ogórkowy już się kończy...

• 2574
  • 11502
  • 101

Blokada RCS

@xethnapisał(-a)

Kolejną kwestią jest interoperacyjność. Z tego, co wynika z dostępnych informacji, Orange nie wdrożyło standardowego RCS w pełni zgodnego ze specyfikacjami GSMA, lecz rozwiązanie dostosowane przede wszystkim do aplikacji Google, która sama jest tylko częściowo zgodna z tym standardem.

A możesz podać źródło?

Przy okazji, na stronie Czat RCS w Orange: co to jest i jak działa? SMS 2.0 | Orange Polska w sekcji najczęściej zadawanych pytań jest odpowiedź która może być myląca, RCS potrzebuje internetu.

tolek_0-1791370649509.png

Co do tego, że nie wiadomo czy ktoś używa RCS czy nie i że trzeba to weryfikować ręcznie - rozpoczynając z kimś czat jest w oknie info że czatujemy z kimś więc to daje informacja że to komunikacja z użyciem RCS.

Co do innych komunikatorów to ich mnogość jest też wadą. RCS jest prosty i natywny, nie trzeba instalować i rejestrować się, identyfikatorem jest po prostu numer telefonu. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 177
  • 481
  • 1

Blokada RCS

umawiamy się w grupie na jeden komunikator i zupełnie nie obchodzi mnie że ktoś z dalekiego kraju chciałby mieć mój kontakt na komunikatorze bo nie może się doczekać by mnie poinformować o spadku w jakimś egzotycznym kraju 

może być i pięć kumunikatorow w użyciu ale mnie to nie obchodzi

komunikator (ten wybrany) mam dla zamkniętej grupy i na tym koniec 

jeżeli branża reklamowa ciśnie na uniwersalny sposób dotarcia z bogata multimedialna treścią reklamową do abonentów to rcs może być dla tej branży fajna sprawa 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 320
  • 811
  • 2

Blokada RCS

Nie mam na to bezpośredniego źródła, można się tego jedynie domyślać. Funkcjonują dwa standardy, które są ze sobą częściowo zgodne.

Pierwszy to rozwiązanie Google, działające wyłącznie na urządzeniach z usługami Google oraz w aplikacji Wiadomości Google.

Drugi standard, opracowany przez GSMA, jest otwarty. Może działać z dowolną aplikacją i systemem operacyjnym obsługującym RCS. To właśnie ten standard został zaimplementowany w systemie iOS.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 496
  • 6

Blokada RCS

Ten drugi Orange Polska stopniowo wprowadza od 5 października.

Informacyjnie: nawet jeśli korzystamy z implementacji Google Jibe, można prowadzić rozmowy przez RCS z urządzeniami Apple, na których RCS jest dostępny - na ten moment u operatorów zagranicznych. Z mojego Androida mogę pisać przez RCS ze znajomymi korzystającymi z iPhone w Anglii. 🙂