wlasny server VPN za routerem FunBox 2.0

ROZWIĄZANE

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32937
  • 39731
  • 1397

Orange powinno mieć wg mnie dwa urządzenia: dla Kowalskiego i dla zaawansowanego użytkownika.
Gdyby dać to co chcesz osiągnąć dla Kowalskiego - zaraz będą pretensje jakie usługi Orange są słabo zabezpieczone.
Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@NiKoTez jest poruszony problem Port 47 GRE

Edit jeszcze tu Port 47

Zespół Nasz Orange
  • 3043
  • 13305
  • 150

Dzięki @NiKo, że podzieliłeś się z nami tymi wszystkimi obserwacjami Szczęśliwy robot. Są wartościowe i w przyszłości może kiedyś komuś się przydadzą Szczęśliwy kot.
Pewne ograniczenia wynikają - jak słusznie zauważył @Piotrekk85 - z zasad bezpieczeństwa, którymi się kierujemy.

Wrócę do wątku związanego z funkcjonalnością polegającą na blokowaniu portów TCP/UDP na urządzeniach sieciowych. Dodając frazę BEZ_OCHRONY-AbCdEfG@neostrada.pl odblokowujesz porty najczęściej wykorzystywane do atakowania i przejmowania kontroli nad komputerami 

• w kierunku do Ciebie (downstream): 135 UDP/TCP, 137 UDP, 138 UDP, 139 TCP, 445 UDP/TCP
  • w kierunku od Ciebie (upstream): 25 TCP

Trzymam kciuki za poradzenie sobie z tym "zaufanym certyfikatem" Mrugający robot.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 12
  • 8
  • 1

Witajcie.

Krótki "update"

na walkę z "zaufanymi" certyfikatami na razie brak czasu.

poszedłem wiec na skróty.

Wygrzebałem z kartonu RT-N12D1 (ROM asusa). Ustawiłem go jako DMZ. Na nim włączyłem PPPT vpn server.

Natywny klient Windows 10 skutecznie łączy się z internetu do tego serwera i skutecznie dalej łączy się z internetem przez domowe łącze. Więc nawet będąc za granicą ma dostęp do wszystkich usług zastrzeżonych dla .pl 

powyższe załatwia temat dla tego "klienta"

Kiedyś w wolnej chwili powalczę z zaufanymi certyfikatami i łączeniem przez funboxa do natywnego servera VPN w windows 10.

Pozdrawiam;

NiKo

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@NiKoTak samo mam na swoim Netgear r7800 zrobioneEmotikon: Bardzo szczęśliwy

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 721
  • 1692
  • 34

@NiKo Pozwoliłem sobie zaznaczyć Twoją odpowiedź jako rozwiązanie, to usprawni wyszukiwanie innym, z podobnym problemem. Bardzo szczęśliwy mężczyzna

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 1
  • 0

Czy mogę prosić o szczegóły zastosowanej konfiguracji?

U mnie Asus z PPT vnp server poprzez swój WAN port jest podpięty do Funbox, z sieci funbox'a klient Windows 10 łaczy się z VPN Asusa i wszystko działa, ale z zewnątrz przez Funbox nie mogę się połączyć, na funbox ustawiłem DMZ, czy może pootwierać jakieś konkretne porty żeby działało

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

mile napisał(-a):

Czy mogę prosić o szczegóły zastosowanej konfiguracji?

U mnie Asus z PPT vnp server poprzez swój WAN port jest podpięty do Funbox, z sieci funbox'a klient Windows 10 łaczy się z VPN Asusa i wszystko działa, ale z zewnątrz przez Funbox nie mogę się połączyć, na funbox ustawiłem DMZ, czy może pootwierać jakieś konkretne porty żeby działało

@milea masz /ipv6 w loginie do Neostrady ? A port do VPN to 1723

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 15
  • 1
  • 0

nie mam /ipv6

port 1723 mam przekierowany

Anonim

Nie dotyczy
  • 0
  • 0
  • 0

@mileCzy ty chcesz się połączyć z zewnątrz do FB i dostać się do panelu administracyjnego ?