Zte mc889. Problem z prędkością internetu po aktualizacji

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3860
  • 17818
  • 95

Z typowo kierunkową anteną to nie wiem, nie widziałem takiego modelu. Ale tak naprawdę nie zawsze jest pożądany taki modem. Kierunkowe anteny stosuje się raczej na totalnych odludziach, gdzie w zasięgu jest jeden, konkrety BTS. W miastach sytuacja jest bardziej dynamiczna i czasem warto pozwolić modemowi na przelogowanie się do innego nadajnika. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 221
  • 782
  • 1

Mieszkam poza miastem. 3 km do najblizszego nadanika z 5 G w linii prostej jeszcxe przez wysokie drzewa sasiada.

• 3860
  • 17818
  • 95

Kupiłem zestaw MC889 z czymś tam. Rzucę okiem o co chodzi z tym softem. 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1321
  • 5710
  • 47

@Lilienne 

Aktualizacja mogła wyciąć jedno pasmo z wysyłania, zamiast dwóch masz teraz jedno.

Ps. Orange dosyć restrykcyjnie obsługuje chiński sprzęt (routery) ...przynajmniej tak wynika z testów kolegi. Dotychczas na liście był Huawei ale może ZTE też wszedł na listę.

• 221
  • 782
  • 1

@Zeuseknapisał(-a)

@Lilienne 

Aktualizacja mogła wyciąć jedno pasmo z wysyłania, zamiast dwóch masz teraz jedno.

Ps. Orange dosyć restrykcyjnie obsługuje chiński sprzęt (routery) ...przynajmniej tak wynika z testów kolegi. Dotychczas na liście był Huawei ale może ZTE też wszedł na listę.

@Zeusek 

Po kilkudziesieciu godzinach router cos przemielił i zaczął działać w miarę akceptowalnie. W stanie idle jest tylko jedno pasmo. Podczas obciążenia następuje dopiero agregacja pasm i stopniowo poprawiają się parametry. 

Screenshot_2026-05-14-05-41-15-997_org.zwanoo.android.speedtest.jpg

• 3860
  • 17818
  • 95

@Lilienne  Jaką masz tam werję softu u siebie? Mi router przyszedł z taką wersją:

atlas_cudow_0-1778865147913.png

BTW. Nigdy nie widziałem gorszego routera niż ten MC889. TP-Link przy nim to jakieś  Ferrari 😄

• 221
  • 782
  • 1

Dla mnie to najlepszy możliwy router. 

U mnie takie.

IMG_20260511_191236.jpg

 Obecnie w szczycie obciązenia sieci Pobieranie 440 Mbit/s, Wysylanie ok. 52 Mbit/s. Odległość od nadajnika 5 G w paśmie C jakies 3 km w linii prostej.

• 3860
  • 17818
  • 95

To teoretycznie ja mam wyższą wersję firmware modemu. U mnie jest B13, u ciebie B09. Pewnie zależy od tego, jaki soft jest wgrany. 

• 221
  • 782
  • 1

@atlas_cudownapisał(-a)

To teoretycznie ja mam wyższą wersję firmware modemu. U mnie jest B13, u ciebie B09. Pewnie zależy od tego, jaki soft jest wgrany. 

Nie wiadomo czy to najnowsza,.może być wyższa wersja innego softu. 

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 38
  • 0

Na zachodzie są wyższe wersje oprogramowania u nas jesteśmy sto lat za murzynami. Żeby było śmieszniej to jak pamiętam b08 i b09 były tam uważane za wadliwe. Ale mam do Was inne pytanie. Bo ja zatrzymałem się na b08, po aktualizacji z mistrzowskiego b05. A skoro Wy macie b09 i b013 to powiedzcie jak wygląda zarządzanie pasmami u Was w softach? Czy jest po włączeniu transmisji jest tylko jedno pasmo lte które ma state (Państwo) 2, a reszta dołącza się dopiero przy pobieraniu z 1 na 2, a potem znowu po chwili bezczynności wraca do 1?

@atlas_cudow napisał(-a)

@Lilienne  Jaką masz tam werję softu u siebie? Mi router przyszedł z taką wersją:

atlas_cudow_0-1778865147913.png

BTW. Nigdy nie widziałem gorszego routera niż ten MC889. TP-Link przy nim to jakieś  Ferrari 😄

Twoje urządzenie na pewno jest z Orange?

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.