Zte mc889. Problem z prędkością internetu po aktualizacji

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

@arthur napisał(-a)

Dlatego ja bym nie wyłączał żadnych pasm LTE i zostawił wszystkie działające. Coś można ewentualnie "poruszać" modemem skoro skacze między różnymi PCI 

Skacze pomiędzy PCI, bo te pasma mają duże interferencje z innego nadajnika. Przed aktualizacją tego nie było. Mam screeny z kilku miesięcy gdzie zawsze PCI były z nadajnika w który celuję. Zmiany zaczęły się od aktualizacji.

Mam kilkadziesiąt screenów parametrów z okresu 2 miesięcy. Zawsze były ten sam zestaw nadajników z masztu w który celuję i zawsze był state 2 na każdym pasmie. Inne pci pojawiły się dopiero po aktualizacji.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 710
  • 3657
  • 30

Gdybyś za pierwszym razem miał tak dobre osiągi jak teraz, to pewnie byś się z nich cieszył.

Czy chociaż sprawdziłeś azymuty i jesteś pewny, że rzeczywiście modem jest optymalnie "wycelowany"?

Model Pro ma lepszy procesor i przy współpracy z 5G teoretycznie powinien lepiej w tym wyścigu na downloady wypaść - warto sprawdzić jeśli z obecnego jesteś niezadowolony tylko, że cena x2. Ze 2 tygodnie temu był w outlecie Orange za niecałe 800 zł, ale oczywiście ktoś z tej znakomitej okazji już skorzystał. 

W ogólnym rozrachunku to co uzyskamy i tak zależy od tego co tam operator na nadajniku zarządzi i jakie jest obciążenie. To tylko internet mobilny z jego wadami i zaletami 

• 10
  • 36
  • 0

Ja cię rozumiem. Jednak różnica pomiędzy 770 a 480 jest znacząca. A najbardziej chodzi o jitter. Przy zmieniających parametrach ciężko o przewidywalność pingu. A w tym jak używam neta każda milisekunda robi znaczenie.  W każdym razie na razie będę próbował taki sam router tylko ze starym softem. A potem pewnie sprzedam ten zaktualizowany i dołożę do czegoś innego.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1319
  • 5701
  • 47

W takim przypadku właśnie blokada na PCI by się przydała.

• 710
  • 3657
  • 30

@Mariano1napisał(-a)

Ja cię rozumiem. Jednak różnica pomiędzy 770 a 480 jest znacząca. A najbardziej chodzi o jitter. Przy zmieniających parametrach ciężko o przewidywalność pingu. A w tym jak używam neta każda milisekunda robi znaczenie.  W każdym razie na razie będę próbował taki sam router tylko ze starym softem. A potem pewnie sprzedam ten zaktualizowany i dołożę do czegoś innego.

Również rozumiem Twoje rozczarowanie, bo było 2x szybciej, a nagle zrobiło się wolniej. Co do pingu na internecie mobilnym, to także znam ten ból jako były wieloletni gracz w fifa ultimate team - ale z tymi wiatrakami to nie wygrałem 😉 i specjalnej różnicy nie zrobiło mi to, że po przejściu po latach z wolnego internetu LTE na 5G speedtest pokazywał DL950 Mb/s i 11-13 pingu

Gdybyś kupił ten modem ze starym oprogramowaniem, zrobił test obu naraz i rzeczywiście okazałoby się, że zawiniła aktualizacja, to ciekawy byłby nowy temat w tej sprawie, koniecznie ze screenami wszystkiego 

• 10
  • 36
  • 0

Blokada PCI nie daje rezultatów, tzn. daje ale odwrotne. Mimo zablokowania tych samych pasm B7 i n78, z którymi się łączy automatycznie,  router na blokadzie osiąga tylko do 200mb/s, a bez blokady kręci ~500mb/a. Zauważyłem natomiast, że problemem są pasma B1 i B3. Po ustawieniu B7, B8, B20 i n78 prędkości wzrosły do 650 mb/s. Nadal brakuje ~120 mb/s które pewnie szły pasmem B3 i B1. Widać, że router nie jest w stanie uzyskać parametrów w tym swoim energooszczędnym trybie i te dwa pasma redukują skutecznie download do ~300 mb/s. Wynika to bez wątpienia z interferencji tych pasm z innego, bliższego nadajnika. Jednak przed aktualizacją urządzeniu to nie przeszkadzało bo miało cały czas wynegocjowane stałe połączenie z nadajnikami, a teraz widać po speedtescie że z B3 i B1 ma niezłą czkawkę. Czekam jeszcze na 889. Nie ukrywam, że nie chcę za niego za dużo zapłacić bo i tak jedna 889 pójdzie na sprzedaż, więc chciałbym ograniczyć straty. Tym bardziej że docelowo i tak wjedzie albo Huawei  cpe max albo g51f od ZTE.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 210
  • 747
  • 1

Mój się sam zaktualizował mam nadzieję że sie nie popsuje jeszcxe bardziej zastanawiam sie czy nie wyłączyć tych aktualizacji. Po poprzedniej nie wiedzialam czemu mam kiepski.internet mniej wiecej okolice lutego marca, może styczeń i okazalo sie żeby wrocic do tej duzej predkosci muszę wyłaczyć te pasma 5 G z ktorymi sie łączyl zamiast n78 na które jest wycelowany bo mialy lepszy zasieg np. 5G700 i predkosc spadala z 450 Mbit/s na 20 Mbit/s. Teraz znow sie sam zaktualizowal i znow musialam odznaczyc pasma bo znow bylo 20 Mbit/s po aktualizacji i wszystkie pasma zaznaczone.

• 710
  • 3657
  • 30

@Lilienne Zdecydowanie liczy się - jeśli jest dostępne w danej lokalizacji - tylko N78, a silniejszy sygnał 5G700, którego coraz więcej  może niestety wchodzić w drogę 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 210
  • 747
  • 1

Wkurzyłam się i teraz po tej niepotrzebnej nikomu aktualizacji jak stracilam net wyłaczylam aktualizacje. 

Porownanie wynikow przef i po niestety pewnie juz nie wroci do tego dobrego co było.

IMG_20260511_141645.jpg

IMG_20260511_141713.jpg

• 710
  • 3657
  • 30

@Lilienne Żeby prawidłowo porównać wyniki dobrze by było wiedzieć, czy łączysz się do tej samej stacji -pci i czy agregacja pasm jest taka sama. Do tego dochodzi kwestia nagłego pojawienia się 5G700. Jeśli uruchomili na nadajniku to mogli pozmieniać różne ustawienia, które sprawiają że n78 słabiej działa. Niekoniecznie wszystkiemu musi być winna aktualizacja. Swoją drogą nie pamiętam czy na moim zte jakakolwiek aktualizacja w ogóle była, a na pewno nie było jej w ciagu ostatnich 2 lat (może to i lepiej)