Zte 889 t5400 problemy

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 89
  • 0

Zte 889 t5400 problemy

Witam 

Od kilku miesięcy posiadam internet domowy z routerem zte 889 t5400 odu idu. Do nadajnika mam 1 km. Problem polega na tym że zdarza się czasami że nie mam internetu lub jest bardzo wolny. Kilka dni temu przez półtorej dnia nie było internetu mimo że połączenie było. Zadzwoniłem na infolinię. Stwierdzili że u nich wszytko jest ok. Dopiero kiedy konsultant zrobił chyba reset ustawień karty sim to pomóglo Konsultant stwierdził że pasmo 800mhz jest bardzo obciążone i może to być przyczyną. Próbowałem wymusić pasmo 1800 i 2100 ale router ma chyba brandowane oprogramowanie i nie ma takiej możliwości.

Druga sprawa router czasmi resetuje się. Np dziś o 10 rano była czerwona dioda na routerze czyli chyba router się resetował. W ustawieniach mam zaznaczone reset raz w tygodniu między godziną 2 a 4 w nocy. 

Macie jakieś sugestie co mógłbym zrobić? 

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Zte 889 t5400 problemy

@Pawel1234 

Dokładnie o to chodziło.

Odbierasz 3 pasma czyli nie jest źle.

N1 zasadniczo nic nie daje i spróbuj przełączyć w opcjach na tylko 4G. N1 jest dynamicznie dzielone na 4G/5G.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

29 ODPOW. 29

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

Zte 889 t5400 problemy

Ten 889 jest zamontowany na zewnątrz, mniej więcej od strony najbliższego nadajnika?  Możliwe, że modem przełącza się na dalszy BTS. Sprawdź sobie w różnych porach dnia ID do którego zalogował modem i sprawdź na BTS Search, czy to faktycznie najbliższy nadajnik.

Jeżeli by się okazało, że przełącza na dalszy, to wydaje mi że Twój modem na opcję kotwicy BTS. Mógłbyś użyć tej opcji.

Ponadto pokaż więcej informacji. Np parametry sygnału, co tam się agreguje itp...

• 26
  • 89
  • 0

Zte 889 t5400 problemy

@atlas_cudownapisał(-a)

Ten 889 jest zamontowany na zewnątrz, mniej więcej od strony najbliższego nadajnika?  Możliwe, że modem przełącza się na dalszy BTS. Sprawdź sobie w różnych porach dnia ID do którego zalogował modem i sprawdź na BTS Search, czy to faktycznie najbliższy nadajnik.

Jeżeli by się okazało, że przełącza na dalszy, to wydaje mi że Twój modem na opcję kotwicy BTS. Mógłbyś użyć tej opcji.

Ponadto pokaż więcej informacji. Np parametry sygnału, co tam się agreguje itp...

Aj przepraszam przez przypadek wcisnąłem że problem rozwiązany. 

Antenę mam na zewnątrz. W pobliżu nie ma innego nadajnika. Dodam że często prędkość internetu jest dobra 80 - 100mb/s. 

Dodam aktualne parametry. Nie wiem czy o to chodzi dokładnie 

2748.jpg

2747.jpg

• 2843
  • 12101
  • 74

Zte 889 t5400 problemy

Pokaż proszę dane bezpośrednio z modemu , a nie z telefonu.

Ale wnosząc po tym co pokazałeś to sygnał masz bardzo słaby. Jesteś niedaleko BTS ale cos zdrowo zakłóca sygnał.  W każdym razie parametry z ZTE 889 powinny być lepsze ...  Telefon pokazał tylko LTE2100. Modem pewnie pokaże agregację.

BTW. Tam masz opcję odznaczenia odpowiedzi.

• 1223
  • 5046
  • 44

Zte 889 t5400 problemy

@Pawel1234 

1 km to nie jest jakoś daleko, bardzo możliwe że przełącza Ciebie na inny nadajnik. Czytałem że potrafi przełączyć na nadajnik o 1-2 km dalszy.

Zresztą nie musi przełączać na inny nadajnik, wystarczy na inny sektor i różnica może być ogromna. U mnie czasami tak właśnie się dzieje. Jeżeli masz pecha i jesteś między sektorami...wtedy czasami jest lepiej celować w dalszy nadajnik ale z anteną sektorową skierowaną na Ciebie.

Obserwuj wartość PCI czy się zmienia, to wskazuje zarówno inny sektor jak i może też inny nadajnik.

• 26
  • 89
  • 0

Zte 889 t5400 problemy

Ja chyba mam tak okrojone oprogramowanie że nie mam takiej możliwości żeby sprawdzić tak szczegółowe dane 

2749.jpg

Widzę że zdjęcie jest skompresowane i słaba jakość 

• 1223
  • 5046
  • 44

Zte 889 t5400 problemy

@Pawel1234 

Nie masz informacji o sieci lub podobnej informacji ?

• 2843
  • 12101
  • 74

Zte 889 t5400 problemy

Ten screen to chyba z t5400, a nie z ZTE 889. To dwa , różne urządzenia.

• 26
  • 89
  • 0

Zte 889 t5400 problemy

Między anteną a nadajnikiem jest las i trochę zasłania 

• 2843
  • 12101
  • 74

Zte 889 t5400 problemy

Ale jak wspomniałem wcześniej. Masz 2 urządzenia: router wewnętrzy i modem/ router zewnętrzny. Obecnie wg mnie wchodzisz na ten wewnętrzy, który nie  na wpływu na sygnał LTE/5G.  Wejdź na ten zewnętrzny.  Z tym, że jeżeli jest w trybie bridge to IP musisz poszukać w instrukcji obsługi, lub ktoś na forum może podpowie. Możliwe też, że nie da się tak łatwo wejść na tego 889.