- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ZTE T5400 - jak wyłączyć 2.4GHz i pozostawić tylko 5GHz
W menu routera ZTE T5400 można dla wifi nadać osobne seedy, osobne hasła dla obu pasm, ale czy mogę wyłączyć 2.4GHz, aby nie działało, a pozostało tyko 5GHz?
Pomimo wyłączenia rozgłaszania dla 2.4GHz jedno z urządzeń domowych łączy się po 2.4GHz
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wuser Zapomniałeś sieć na tym jednym urządzeniu? Prawdopodobnie wyłączenie rozgłaszania w tym wypadku ukrywa SSID, nie wyłącza radia.
PS Nie ma w menu bardziej zaawansowanych ustawień niż te opisane jako podstawowe?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, zapomniałem i faktycznie na razie żadne urządzenie nie łączy się już po 2.4GHz, ale to nie gwarantuje, że znowu jakieś nie połączy się po 2.4GHz.
Wolałbym wyłączyć fizyczne radio 2.4 GHz, ale nie bardzo wiem czy i jak da się to zrobić w tym routerze.
Może jest jakieś "ukryte" menu o którym ktoś coś.
W okolicy jest duży ruch na 2.4 co znacznie spowalnia komunikację, nie chcę też, aby siały po mnie z bezpośredniej odległości dwa radia, gdy wystarczyłoby jedno:)
Dzięki za fajną sugestię.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wuser Gdzieś w menu musi być opcja wyłączania radia, jego mocy, konfiguracji kanałów. Dopóki jej nie znajdziesz ustaw dla 2.4 GHz jak najwyższe szyfrowanie (WPA3) i silne hasło. Nie wprowadzaj danych sieci do swoich urządzeń to się do niej nie podłączą.