Nie można wyświetlić tego widżeta.

Wifi 5 na Funbox 3 vs Funbox 6

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 972
  • 3181
  • 0

Cześć Czy może być lepsza prędkość internetu  na Wifi 2.4 lub 5 Ghz przechodząc z fun boxa 3.0 do 6? mając standard na urządzeniu wifi 5?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25766
  • 216

@Januszbbanapisał(-a)

Cześć Czy może być lepsza prędkość internetu  na Wifi 2.4 lub 5 Ghz przechodząc z fun boxa 3.0 do 6? mając standard na urządzeniu wifi 5?

Nie da się na to pytanie konkluzywnie odpowiedzieć. To trzeba sprawdzić elsperymentalnie. Dwa pokoje to nie jest duże mieszkanie, więc teoretycznie SWB przeszkadza i nie jest potrzebny. Ale FB3 ma takie sobie WiFi, podobno FB6 ma lepsze. Z drugiej strony mój syn na WiFi FB3 nie narzeka, i jest w stanie połączyć się z nim nawet na spacerze z psem, a mieszka na czwartym pietrze. Tak że nie ma uniwersalnego przepisu. Sam musisz sprawdzić. IMHO przy dwóch pokojach to jedynie w bunkrze przeciwatomowym SWB, i to tylko podłączony kabelkiem, mógłby się przydać. W typowym mieszkaniu raczej tylko przeszkadza.

PS. Temat jest od początku źle sformułowany, internet do tego co tu jest dyskutowane nic nie ma. Ewidentnie nie chodzi o jakąś mityczną prędkość internetu, tylko o konfigurację bezprzewodowego dostępu do sieci. To z internetem nie ma zupełnie nic wspólnego.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

50 ODPOW. 50

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14206
  • 58393
  • 705

@Januszbba  według mnie nie, a jeśli, to nieznacznie...zaś zasięg i rozłożenie sieci wifi w domu może ( a raczej na pewno) ulec zmianie

• 972
  • 3181
  • 0

Wifi 5 na fun box 3.0 vs 6.0

@agat13  Czyli mając 2 pokoje w mieszkaniu nie będzie poprawy więc zostać trzeba na fun box 3.0 po prostu? Ale smart wifi box 6 działa też na standardzie WiFi 5? 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2206
  • 10542
  • 87

@JanuszbbaNapisz jak masz podłączonego SWB6, bezprzewodowo?

• 972
  • 3181
  • 0

@Samotnick Tak bezprzewodowo nie jest podłączony kablem z fun box 3.0

• 2206
  • 10542
  • 87

@JanuszbbaA sprawdzałeś czy masz lepsze transfery z FB3 jak odłączysz SWB6 od zasilania?

• 972
  • 3181
  • 0

@Samotnick  No sprawdzę to ale jak to odłączę to mam zmierzyć prędkość na 2.4 czy na 5 ghz ja mam telefon na wifi 5 tylko? 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6312
  • 25766
  • 216

@Januszbbanapisał(-a)

Nie da się na to pytanie konkluzywnie odpowiedzieć. To trzeba sprawdzić elsperymentalnie. Dwa pokoje to nie jest duże mieszkanie, więc teoretycznie SWB przeszkadza i nie jest potrzebny. Ale FB3 ma takie sobie WiFi, podobno FB6 ma lepsze. Z drugiej strony mój syn na WiFi FB3 nie narzeka, i jest w stanie połączyć się z nim nawet na spacerze z psem, a mieszka na czwartym pietrze. Tak że nie ma uniwersalnego przepisu. Sam musisz sprawdzić. IMHO przy dwóch pokojach to jedynie w bunkrze przeciwatomowym SWB, i to tylko podłączony kabelkiem, mógłby się przydać. W typowym mieszkaniu raczej tylko przeszkadza.

PS. Temat jest od początku źle sformułowany, internet do tego co tu jest dyskutowane nic nie ma. Ewidentnie nie chodzi o jakąś mityczną prędkość internetu, tylko o konfigurację bezprzewodowego dostępu do sieci. To z internetem nie ma zupełnie nic wspólnego.

• 2206
  • 10542
  • 87

@Januszbba Na 5 GHz, tam gdzie miałeś 200 Mbps. BTW, SWB6 obsługuje WiFi 6 (ax) więc możesz sprawdzić jaka będzie różnica po zakupie nowego telefonu z nowszym WiFi. Musisz tylko podłączyć FB3 i SWB6 za pomocą przewodu.

• 972
  • 3181
  • 0

@Samotnick  Tylko ten nowy telefon ma wifi 5 a nie 6 ale zaś ma lepszy ram bo tamten miał 4 a ten nowy będzie miał 8 i lepszy procek bo tamten miał 2.0 a ten nowy 2.2 o ile ma to jakieś znaczenie co do prędkości?