Własny ruter -- problem z zalogowaniem się do neostrady.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 17
  • 0

@agat13"Powalcz niego, bo nie będzie działać na Twoim na 100%"

Ktoś ma jakieś doświadczenia z walką o ONT? Co mam im powiedzieć jeśli słyszę, że "nie mają już takiej opcji"?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 437
  • 1242
  • 2

ONT można było dostać pod warunkiem że zawalczyłeś o niego podczas podłączania jak nie przyszli wtedy z ONTem zewnętrznym to się nie podpisywało umowy. Najczęściej wystarczyło powiedzieć że ONT zewnętrzny jest potrzebny bo np w innym miejscu będzie ONT niż może dotrzeć Funbox i konieczny jest zewnętrzny ONT. Potem jest to utrudnione ale czasem możliwe. Bywały posty ze i się niektórym ludziom udawało. Podczas asysty dodatkowo się za nią płaci. Orange nie autoryzuje innego ONT'a niż ich własny. Więc nic ci to nie da. Jak będziesz miał ich ONT to potem na własnym routerze wpisujesz dane ppoe user (...@neostrada.pl) i hasło. Ono jest dostępne na Mój Orange. Konsultanci mają z jednym rację. Każdy kto się decyduje na własny router musi mieć w głowie fakt że w razie problemów będzie musiał sam sobie poradzić ewentualnie może liczyć na pomoc osób z różnych forum. Pomoc techniczna z Orange odpada. Ale każdy kto się na to decyduje zazwyczaj jest odpowiednio obeznany z technologią więc nie powinien nie mieć pretensji o to . Więc jeśli nie znasz się kompletnie na tym to jednak radzę pozostać na Funboxie. Funbox zapewnia wszystko co może być dla szarego Kowalskiego. 

Ps. Piszemy "Router" nie Ruter . Tego nie spolszczamy. Są pewne słowa które nie wolno spolszczać

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

@Emill1napisał(-a)

Piszemy "Router" nie Ruter . Tego nie spolszczamy. Są pewne słowa które nie wolno spolszczać

ojtam ojtam

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8684
  • 35123
  • 293

@Emill1 

Wyjątkowo pozwolę sobie na polemikę w sprawie niemerytorycznej, ponieważ zależy mi na tym samym co i Tobie, czyli na kulturze słowa.

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Router-ruter-wi-fi-Wi-Fi;17500.html

Czyli jednak niekoniecznie "router".

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8684
  • 35123
  • 293

@ttantoninapisał(-a)

...

Orange mi nie chciał dać ONT, więc kupiłem sam.

...

To błąd. Nie będzie działać. Trzeba było spytać tutaj przed zakupem, obeszłoby się bez zbędnych kosztów.

Jakie masz oficjalne opcje? Zwrócić zakupiony sprzęt, jeśli to możliwe - to po pierwsze. Dopraszać się uprzejmie acz stanowczo o ONT od Orange - to po drugie. Jeśli się uda to liczyć się też z opłatami za zainstalowanie (i wynajęcie?). Nauczyć się żyć z FunBoxem - to po trzecie, jeśli (lub dopóki) "po drugie" nie zadziała. To wyczerpuje listę opcji oficjalnych.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15597
  • 64184
  • 825

@ttantoni  mam doświadczenie w walce, ale przyznam się, że to dość trudne zadanie i wymaga determinacji i wsparcia techników

Od momentu zakazu instalacji dodatkowych ONT po instalacji, a nie w jej trakcie, to o efekcie pozytywnym można mówić bardzo rzadko