Nie można wyświetlić tego widżeta.

Ulepszony Funbox 10 z WiFi 7

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1468
  • 5961
  • 32

No w 1 poście napisałem, że powinna być zmiana trybu pracy i wszystko się zgadza. Gdyby było inaczej, to FB miałby coś takiego jak Multi WAN, o co nie podejrzewam  tego urządzenia .

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 122
  • 440
  • 0

Generalnie to interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Do tej pory Orange oferował zewnętrzny ONT tylko z portem WAN 1 Gbit. Patrząc na powyższy baner informacyjny Funbox-a 10 zastanawiam się, czy wspomniane połączenie z zewnętrznym ONT będzie obowiązywało tylko do prędkości 1Gbit/s (dla tych co zdecydują się zamówić FB 10 z niższymi prędkościami płacąc dodatkowo 20 PLN miesięcznie)? Czy może też Orange wprowadzi zewnętrzne ONT z portem WAN 10 Gbit/s, coś jak to: Huawei HN8010Ts terminal ONU XGS-PON 1x 10GE, 1x SC/APC

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7331
  • 29981
  • 235

Na dziś Orange nie ma w ofercie ONT z portem innym niż 1Gbps. Co będzie w przyszłości nie wiadomo.
Więc jeśli ktoś nawet zapłaci dodatkowo za FB10 ale uprze się na ONT to będzie mógł zamówić jedynie usługę do 1Gbps (albo nawet niżej - w przeszłości były podobne przypadki wielokrotnie tu wałkowane).
To że jakiś sprzęt ma jakąś część wbudowaną (eternetowy port WAN w tym wypadku), to jeszcze nie znaczy że Orange kiedykolwiek zdecyduje się ten element wykorzystać. Dla przykładu: dekodery IP TV ICU100 mają gniazdko anteny satelitarnej, ale nigdy nie było możliwości wykorzystania go. Nie zdziwiłbym się jakoś specjalnie gdyby i w tym przypadku eternetowy port WAN FB10 pozostał ciekawostką.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 627
  • 1224
  • 5

Na rynku jest ONT 10gbps firmy na L i cztery litery  której nazwy nie wolno wymawiać i działa znakomicie zamiast fb.

• 1468
  • 5961
  • 32

@gk2a6Orange ma to ONT w ofercie?

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7331
  • 29981
  • 235

Nie ma, ale ciiii...

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 129
  • 396
  • 3

A czemu tej nazwy nie wolno tutaj używać??. Pytam poważnie bo zupełnie nie jestem w temacie Leoxa.

• 1468
  • 5961
  • 32

Można,... producent urządzeń sieciowych i tyle. Nie można robić postów z opisem, jak wpinać niecertyfikowane  urządzenia do sieci optycznej ISP. Spokojnie możesz sobie użwać wkładek Loexa,  czy ont w swojej sieci lokalnej , za routerem brzegowym .

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 36
  • 149
  • 1

Mam ten router od Asusa tj. RT-BE88u, świetny jest jak na początek, ale  oczywiście i niestety podwójny NAT. Zrobiłem, co się dało, w DMZ  Funboksa 10 Bez WI-FI 7, co mi osobiście wisi w mojej sytuacji na statycznym adresie wrzuciłem Asusa, lokalny statyczny IP z sieci LAN Funboksa jest adresem WAN Asusa RT-BE88u. Jest to oczywiście w pewnym sensie podsieć funboksa, ale w asusie mogę robić co mi się podoba. Oba routery mają włączone DHCP dla swoich sieci Lan, funbox służy jedynie jako bramka do internetu, z braku trybu bridge trzeba się tym zadowolić. Z braku ONT 10 Gb/s podobnie. Dalsza infrastruktura: Zyxel XS1930-12HP wpięty w port sfp+ asusa, port 10 GbE dostał funbox 10 jako złącze wan, lan 10 g w funboksie, dwa EAP od tp-link, konkretnie 2 EAP773, sufitowe, uplinki 10 GB/s do switcha, zasilanie POE, wi-fi 7 BE 9300, dość podstawowe, ale i tak lan oraz WLAN na wiele wiele lat. EAP783 to przepłacone i wielkie torciki na sufit, 773 dość zgrabne, chociaż grzejące się tależe. Trochę kasy poszło, ale nie żałuję, przy remoncie całego mieszkania można było iść na całość i zrobiłem tak właśnie. Oczywiście szafeczka i patchpanel, rozprowadzone kable to już tylko wisienka na torcie. Będzie legalny ont, pomyślę o tym, ale nie narzekam na obecny internet, skoro przepuszczony przez tyle urządzeń, najwyższa latencja to 10 Ms, przeważnie 4 do 8 ms po kablu, 10 na wi-fi 7 lub 6e. Jak się dobrze zestawi, to komputer potrafi na karcie 10 Gb/s Asus XG-c100c, chyba źle piszę, w każdym razie potrafi mieć opóźnienia maks 5 do 6 Ms. Podsumowując Asus nie ma 6 GHz, Funbox nie ma wi-fi 7, mam umowę z połowy listopada, start usługi pod koniec listopada 2024, ale nie muszę się tym przejmować z własną infrastrukturą. Włączą bridge, super, będzie łatwiej skonfigurować wan. Dadzą sensowny ont, jeszcze lepiej, ale już teraz da się pracować. Asus to świetny router, można skonfigurować 2 wany, i to w dodatku na dowolnym porcie, tak wan 1 i wan2. Jak ktoś ma np. internet 1 Gb max, to może wrzucić wan na 1 Gb eth, a 2 porty 10 G i sfp+ ma do dyspozycji dla swojego lanu. za 1240 zł, to świetne warunki, nawet gdy chce się przy nim pozostać, bez pasma 6 GHz, gdy brak funduszy na dodatkowe AP wi-fi 7 be7200, 9300 lub wyżej.