- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tp-link Archer C6 router funkcja mesh + wzmacniacze wifi mesh re 300 tp-link
@agat13 Niechcę zakładać nowego tematu bo jest on powiązany z obecnym. Mam problem jest to sieć mesh i jak idę z telefonem to on przełącza automatycznie tą samą sieć w różnych pomieszczeniach domu a mam 3 wzmacniacze re 300 tp-link i tu jest maksymalny zasięg ale nie wiem czemu jak popatrzę na inne urządzenia podpięte do tej sieci wifi to zasięg skacze raz jest dobry a raz kiepski ale tak się dzieje jak zrestartuje te wzmacniacze i sam router a chciałbym zapamiętać żeby te inne urządzenia zapamiętały najlepszy sygnał wifi nawet jak się zrestartuje router i te wzmacniacze czy można jakoś to zrobić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Na początek zmniejsz im moc nadawania na minimum. Może rozmieściłeś wzmacniacze za blisko, za dużo.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Ja nie mam piętrowego domu to może temu tak się dzieje jak piszesz jak daje asystenta lokalizacjii to pisze że wzmacniacz jest w najlepszej lokalizacji od routera w tych 3 tak pisze to ustawić na minimalny?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Zrobiłem tak jak mi napisałeś ale tylko we wzmacniaczach bo w routerze zalecają żeby była moc transmisji była wysoka i wszystkie urządzenia mają maksymalny teraz zasięg wifi nawet po restarcie routera i wzmacniaczy 🙂 Dzięki wielkie. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick @agat13 Mam inny jeszcze problem zmniejszyłem moc nadawania wzmacniaczy do minimum i tu wszystkie urządzenia mają maksymalny zasięg wifi nawet po restarcie wzmacniaczy i routera ale mam problem z kamerą wewnętrzną w domu co łączy się z wifi sieć 2.4 ghz raz z poziomu kamery pokazuje maksymalny zasięg wifi a raz mały jeśli zrestartuje wzmacniacze i nie wiem jak zrobić tak żeby nawet po restarcie wzmacniaczy pokazywała maksymalny sygnał wifi może ktoś z Was będzie wiedział jak to zrobić byłbym wdzięczny za pomoc.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Maksymalny i mały to nie są precyzyjne jednostki. Jaka jest siła odbieranego sygnału w dBm? Jak wykonujesz restart wzmacniaczy (po co?) to urządzenie łączy się z którymś z nich (wzmacniaczy) i o ile siła sygnału nie spadnie poniżej pewnego progu pozostaje z nim połączone. Musiałbyś w odpowiedniej kolejności restartować wzmacniacze (po co?) lub wymusić ponowne połączenie się kamery z siecią WiFi.
PS Dobranie jak najlepszej lokalizacji dla AP/wzmacniacza w stosunku do urządzeń korzystających z sieci WiFi nie jest trywialne. Znajdź kogoś na miejscu kto rozumie jak działa sieć bezprzewodowa i pomoże Ci rozmieścić wzmacniacze.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Januszbba Sieć wifi działa dynamicznie. Analizuje stan sieci i dostosowuje się do urządzeń w niej pracujących. Może to, że restartujesz urządzenia ma wpływ na ich działanie-jakość połaczenia?
Warto jest opierać się na pomiarach, nawet tych mało precyzyjnych z analizera, czy systemowych, niż na diodach
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick @agat13 Tylko niestety te wzmacniacze muszą być w tych miejscach co są nie mam możliwości gdzie indziej je dać w domu więc co mam zrobić zostawić to tak jak jest i będą poprostu tak jak jest obecnie pracowały te wzmacniacze i lepiej ich nie restartować ? po restarcie wzmacniaczy każde z tych urządzeń co się łączą z wifi wybiera pewnie sygnał najlepszy z któryś tych wzmacniaczy i jest to ok jeśli to sieć jest mesh? tylko pewnie jest też tak że nawet jak się ich nie restartuje tych wzmacniaczy to urządzenia same wybierają najlepszy sygnał z tych wzmacniaczy?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dobrze ci wszyscy radzą żebyś zlecił konfigurację komuś kto się choć trochę na tym zna. Wiem, wiem, nie zrobisz tego za żadne skarby. To chociaż zrozum, że raz skonfigurowany i działający sprzęt NIE powinien być resetowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Nie powinien być resetowany sprzęt bo się psuje wiem o tym.