Temperatura ONT w Funboxie 10 – co warto wiedzieć?

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 423
  • 1534
  • 4

Temperatura ONT w Funboxie 10

Ogółem chciałem też dać odpowiedź jak najszybciej, no ale taki temat ze na początku zrozumiałem, że chodzi o temperature układu od ONT xD Więc nie miałem pewności, a tu jak widzę to chyba temperatura procesora :0

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 62
  • 0

@jaryn 

O masz ci los - on jednak MA radiator chociaż byłem pewny że w takich urządzonkach hurtowo klepanych dla ISP nie przywiązują wagi do jakości.

No ale nadal drażni mnie ta temperatura bo 58 'C to trochę za wysoko - Dla porównania: Mój główny (systemowy) dysk SSD WD SN-850 ma temp. 48~51 'C a jest bez radiatora, obudowę blaszaka mam bez bocznych paneli bo muszę mieć łatwy dostęp do dysków.

To teraz nasuwa się następna sprawa: Może dali jakieś tandetne termopady które:

a) szybko tracą właściwości przewodzenia ciepła

b) są za cienkie i niedostatecznie przewodzą ciepło

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 1846
  • 2682
  • 109

Nie ma co porównywać mocnego CPU do dysku SSD. 58 stopni dla elektroniki to normalna temperatura pracy.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@M_Scofield wysoka temperatura to około 90'C, do 60'C to luz, laptopy miewają wysokie temperatury i nic się nie dzieje, tak na marginesie... PC co mam łapie teraz 59'C a ma 8 wentylatorów, co można oczekiwać od sprzętu operatora 😎

• 24
  • 29
  • 1

@M_Scofield ja obecnie dysonuję FB 7 i tam ciągle temperatura powyżej 50 stopni, średnio 55. Moim zdaniem (i nie tylko moim) FB 7 i FB 10 mają słabo rozwiązane chłodzenie pasywne i za małe otwory wentylacyjne. Dla przykładu w FB 6 miałem temperaturę średnio 35 stopni. Tam kratki były spore, na dole i na górze. Temperatura z reguły ma wpływ na żywotność elektroniki oraz na sprawność urządzenia. Im niższa tym lepiej. 

Tak czy inaczej, póki funbox działa, nie ma problemów z użytkowaniem, to faktycznie może nie warto się martwić. Ale temperaturę oczywiście warto monitorować, bo jeśli będzie bliżej 90 lub więcej to może grozić pożarem. Choć pewnie zakładam, że producent przewidział jakieś zabezpieczenie, które je wyłączy w sytuacji przeciążenia. 

• 34
  • 89
  • 0

Mi na FB7 też pokazuje 56, 57 stopni, a w peaku miałem ok. 80. Fun fact jest taki, że FB6 miał chociaż otwory wentylacyjne dużo szersze. Więc wymiana ciepła była dużo lepsza. Tu jest zamknięte w obudowie i jeszcze przykryte tą siatką, która zapewne z upływem czasu się zapcha... 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35087
  • 293

Zdecydujcie się co chcecie mieć: chłodnego FB6 z portem eternetowym 1Gbps i WiFi6, czy gorącego FB7 z portem 2,5GB i WiFi7.
Nawet wkładki SFP+ miedziane dla prędkości >1Gbps grzeją się niemiłosiernie.
Fizyki nie przeskoczycie.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@pacioreknapisał(-a)

Mi na FB7 też pokazuje 56, 57 stopni, a w peaku miałem ok. 80. Fun fact jest taki, że FB6 miał chociaż otwory wentylacyjne dużo szersze. Więc wymiana ciepła była dużo lepsza. Tu jest zamknięte w obudowie i jeszcze przykryte tą siatką, która zapewne z upływem czasu się zapcha... 

To sprzęt operatora, jak się wentylacja zapcha, to reklamację zrobić i wymianę na wolny od wad 😎

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 463
  • 1260
  • 7

Dla ciekawskich temperatura w Sagemcom Premium 2.0 z T-Mobile.

sagemcom.png 

• 34
  • 89
  • 0

Jak jest za ciepło - można kupić wiatraczek na USB - jest w FB10... 😛