Nie można wyświetlić tego widżeta.

Skrzynka multimedialna do Funbox 6 - jaką wybrać?

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 28
  • 0

Skrzynka multimedialna do Funbox 6

Tak, wiem. Myślałem, że ktoś miał może podobny problem i chciałby mnie wspomóc od razu danym produktem :D. Jutro biorę modem w plecak i lecę szukać.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2414
  • 13291
  • 64

@P4WCI0  konkretnie to chodzi ci o coś takiego pewnie 😉

Rozdzielnia Elektro-Plast Rozdzielnica 2x12 IP40 ELEGANT 2435-20 - Opinie i ceny na Ceneo.pl

Tak na marginesie, firmy zewnętrzne, co kładą internet w blokach, takie szafki mają i pewnie dało by się od nich kupić, to są już idealne pod to i czasem mają i wentylację, ale z góry napiszę, nie będzie tanio.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 7197
  • 29507
  • 271

@P4WCI0  musisz poszukać w "terenie" lub w necie, oferują różne rodzaje i rozmiary, np. Rozdzielnica Multimedialna - Niska cena na Allegro.pl , Rozdzielnice, skrzynki multimedialne, hybrydowe - ihe24.pl , poza tym Castorama, Leroy Merlin, sklepy typowo elektryczne, teletechniczne, jest gdzie i w czym wybierać.

PS.

Tu masz podobny wątek, poczytaj Rozwiązano: Skrzynka multimedialna vs Funbox 6 - Nasz Orange - 256017

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14257
  • 58613
  • 712

@P4WCI0  szukaj plastikowej i to 4 x większej od modemu. Wentylacja przede wszystkim i plastikowa zapewni lepsze wifi z modemu. Pomyśl o gniazdku elektrycznym podwójnym w środku i ewentualnie miejscu na ONT czy switch. 

Plastikowe jest plastyczniejsze do obróbki 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6386
  • 26139
  • 216

@P4WCI0napisał(-a)

Tak, wiem. Myślałem, że ktoś miał może podobny problem i chciałby mnie wspomóc od razu danym produktem :D. Jutro biorę modem w plecak i lecę szukać.

Zaraz, zaraz jak to "bierzesz modem"? Odpiąłeś go od światłowodu? Czy masz zewnętrzny terminal a modem jest podłączony skrętką? To ważne w kontekście Twojego pytania. Chcesz sensownych porad, zainwestuj w klarowna komunikację.

IMHO pomysł chowania FB6 do jakiejkolwiek skrzynki jest taki sobie, ale skoro i tak nie będziesz sam tego robił, to może niech ten specjalista sam oceni co jest potrzebne i ewentualnie zakupi odpowiednie graty. Biedny dwa razy traci.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2321
  • 8816
  • 33

@P4WCI0napisał(-a)

Myślałem, że ktoś miał może podobny problem i chciałby mnie wspomóc od razu danym produktem :D. Jutro biorę modem w plecak i lecę szukać.

ja mam u siebie nie szafkę zamkniętą, tylko otwarty uchwyt ścienny 19", jeden z takich: https://netrack.store/pl/82-uchwyt-scienny-rack-19, plus półki i dodatkowy osprzęt. Tyle że mam to w kotłowni, a nie w mieszkaniu, więc Tobie takie rozwiązanie może nie pasować. Ale rozejrzyj się po tym sklepie, bo jest tam wiele innych propozycji i wcale nie musisz zabierać funboksa na wyprawę.

PS.

No i właśnie taki sklep branżowy to jest właściwe miejsce na poszukiwania, a nie jakiś przypadkowy market budowlany, czy elektrohurt.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 28
  • 0

Aktualnie modem funbox 6 stoi u mnie w salonie na komodzie, ale co z tym się wiąże, nie mam internetu po kablu w reszcie pomieszczeń. Aktualnie potrzebuje doprowadzić internet do każdego gniazda lan, ale żeby to się stało bez zbędnego prowadzenia kabli, muszę zmieścić modem funbox 6 w skrzynce, lub dać go chociaż w najpotrzebniejsze miejsce, gdzie internet po kablu będzie potrzebny.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2321
  • 8816
  • 33

a dokąd dociera światłowód?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14257
  • 58613
  • 712

@P4WCI0 I tu rodzi się pytanie: jak jest podłączony kablowo do sieci przychodzącej ów modem na komodzie? masz tam gniazdo optyczne? Jeśli tak, to samo przeniesienie modemu do skrzynki nic nie da, bo kabel zasilający-światłowodowy zostanie przy komodzie. Jeśli masz ONT zewnętrzny w skrzynce (taki konwerter światło-ethernet, to przeniesienie do skrzynki i wykorzystanie później uwolnionego kabla eth do komody pozwoli zasilić dekoder/TV jeśli masz IPTV i dekoder, lub podłączony za pomocą kabla eth internet do telewizora. Kabla światłowodowego nie ruszaj, bo go łatwo uszkodzić, więc najlepiej załącz plan co i gdzie masz, bo błądzimy jak niewidomi w naszych poradach i staje się to coraz bardziej pozbawione sensu

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2247
  • 10763
  • 90

@P4WCI0 Nie możesz wsadzić do skrzynki switcha i zostawić FB tam gdzie stoi?