Nie można wyświetlić tego widżeta.

Sieć w domu IPTV i internet

ROZWIĄZANE

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 10
  • 0

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w uruchomieniu sieci w domu jednorodzinnym. Od Orange mamy światłowód 600mb/s wraz z telewizją.

Dom ma 3 piętra.

Centrum tego bajzlu jest na środkowym piętrze w pokoju biurowym plan na małą szafę RACK. Do tego miejsca dochodzi światłowód wraz z ONT. W tym pokoju będzie też FunBox 6. Jest tu też komputer stacjonarny, drukarka sieciowa,

Z tego pokoju wychodzą 4 kable kat 5e

1. Salon (do podłączenia konsola, telewizor, dekoder TV)

2. Salon rodziców na parterze (do podłączenia telewizor i dekoder TV)

3. Pokój dzieci na piętrze (do podłączenia konsola, telewizor i dekoder TV)

4. Pokój dzieći na piętrze (do podłączenia komputer, telewizor i dekoder TV)

Plan był taki

ONT->FUNBOX->ROUTER z POE Omada 8 portów 1Gb/s

W routerze:

1. Komputer

2. Drukarka

3. Salon dół -> Naścienny acces point Omada 3 porty podłączony dekoder i telewizor

4. Salon -> Naścienny acces point Omada 3 porty podłączony dekoder i telewizor i konsola

5.Pokój dzieći na piętrze -> Naścienny acces point Omada 3 porty podłączony dekoder, telewizor i konsola

6. Pokój dzieći na piętrze -> Naścienny acces point Omada 3 porty podłączony dekoder, telewizor i komputer

7. Wolny

8. FunBox 6

Czy w takiej konfiguracji to zadziała?

Za wszelkie podpowiedzi i informacje z góry dziękuję

* W temacie doprecyzowałem etykiety - Wiktor

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14629
  • 60192
  • 739

@Oblech  tak, a nawet nie...

Za mało kabli dla IPTV, którą bym zrobił na osobnych i to bezpośrednio z FB. Oddziel obie sieci, bo będą problemy 

Telewizja osobno, reszta sieci z AP, drukarka itd, osobno IOTV przez jeden kabel i to za routerem dodatkowym i AP...to aż się prosi o problemy, biorąc pod uwagę boosc dekoderów, choć ja życzę osobiście powodzenia 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 ODPOW. 9

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6942
  • 28483
  • 227

@Oblechnapisał(-a)

...

Czy w takiej konfiguracji to zadziała?

...

Chyba tak, bo czemu nie.

Aż cztery dekodery? To Orange daje aż tyle?

• 14629
  • 60192
  • 739

@Oblech  tak, a nawet nie...

Za mało kabli dla IPTV, którą bym zrobił na osobnych i to bezpośrednio z FB. Oddziel obie sieci, bo będą problemy 

Telewizja osobno, reszta sieci z AP, drukarka itd, osobno IOTV przez jeden kabel i to za routerem dodatkowym i AP...to aż się prosi o problemy, biorąc pod uwagę boosc dekoderów, choć ja życzę osobiście powodzenia 

• 3
  • 10
  • 0

W tej chwili niestety już nie ma możliwości dołożenia okablowania sieciowego bo jesteśmy już po gładziach podłogach itp. Zmuszony jestem kombinować w ten sposób.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem technika który to u nas montował, ale coś wspominał, że telewizja może nie działać jednocześnie jeśli dekodery będą podłączone do jednego switcha i że niby bezpośrednio muszą być podłączone kablem do FB. Prawda to?

@agat13jak by te sieci rozdzielić? mozna prosić o rozpisanie konfiguracji jak by to u Ciebie wyglądało? aż tak bardzo ogarnięty w sieciach nie jestem.

Mam jeszcze jedną wizję tego tylko nie wiem czy ONT musi wejść do FB najpierw czy można wejść najpierw do switcha żeby rozdzielić internet od telewizji z FB

@j131 wg człowieka w punkcie obsługi klienta 4 dekodery to jest max jaki można od nich dostać na jednym adresie. W poprzednim mieszkaniu miałem 2 jeden po kablu jeden po wifi(ledwo działało w bloku z wielkiej płyty) teraz mam dobrany 3 który jeszcze leży w pudełku i czeka na możliwość uruchomienia, 4 weźmiemy pewno w 2 połowie roku jak będzie remont szedł do przodu

• 14629
  • 60192
  • 739

@Oblech  kabel zawsze można jakoś upchnąć w małym rowku tuż pod parkietem lub w rogu za listwą orzypodlogową. 

Ruch na switchu dla 4 dekoderów wraz z internetem może powodować problemy. 

Ten lokalny przy modemie odpada, jeden lub dwa mogą łączyć się po wifi z modemem,, więc nie jest całkiem do kitu. 

Zależy również jaki switch użyjesz i jaj ruch na nim będzie przenoszony. To samo dotyczy routera drugiego. Czy obsłuży VLANy dla IPTV i czy ma odpowiednie ustawienia umożliwiające kierowaniem ruchem transmisji TV

To dość trudne i skomplikowane dla laika. Jak dla mnie aaxduzi niewiadomych podłączając do zestawu pytań również Access Pointy

Kable załatwia wszystkie, a kat5e wystarczy. Nie są grube, ani sztywne. 

Za wszelką cenę bym kombinował z ich ułożeniem 

ONT jest przed FB . Żaden switch przed FB niecwydzielu TV. Dekodery podłączasz do FB, a tak naprawdę to w Twoim przypadku 4 porty mogą nie wystarczyć.. stąd odpowiedni switch lub podłączenie dekoderów po wi-fi 

• 6942
  • 28483
  • 227

Nie wiem jak chcesz skonfigurować to co jest po drodze, i po co ci ONT (chyba że dali bez proszenia), ale możliwości konfiguracyjnych przy tym okablowaniu które masz i tak jest mnóstwo.

Telewizja na pewno będzie działać jeśli adresacja sieci będzie jedna, płaska. Czyli jesli będzie w niej tylko jeden prawdziwy ruter. Drugi musi być w tej konfiguracji zredukowany do roli switcha czy AP. Albo można podmienić FB na inny ruter. Możliwości jest dużo. W każdym razie switch pomiędzy FB a dekoderem nie przeszkadza. Ale ruter już tak.

Trochę zależy też od tego jakie to dekodery.

PS. Czy ten sprzęt już masz kupiony, czy tylko rozważasz? Jeśli słabo się w sieciach orientujesz, to lepiej trochę to uprościć. Wystarczy ci FB i kilka AP WiFi w mesh plus ewentualnie trochę switchy jeśli braknie gniazdek. Dodatkowy centralny ruter to dodatkowy, zupełnie zbędny kłopot.

• 14629
  • 60192
  • 739

@Oblech  jeśli nie chcesz/nie możesz ułożyć dodatkowych kabli, to zostaw TV na sieci LAN, a wifi zrób po MESH 

Powinno zadziałać, tym bardziej, jeśli modem masz po środku domu

• 3
  • 10
  • 0

ONT mam podobno dlatego, że światłowód nie jest własnością Orange tylko dzierżawiony od innego dostawcy.

Dekodery mam 3 szt 4k IWU200, technik mówił żeby załatwić 4k stream bo niby lepszy ale orange nie dał bo niby jakąś matrycę wymiany mają czy coś takiego.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam sporą część kupioną.

Switch TP-LINK ES210GMP 8 portów wychodzących poe

4x TP-LINK EAP615-WALL naścienny acces point 3 porty wyjściowe

1x TP-LINK EAP230-WALL naścienny acces point 1 port wyjściowy

Po przestudiowaniu waszych wypowiedzi możliwe, że z tym co mam to i by zadziałało. Bez wielkiej rozwałki biuro i salon na środku da się jeszcze okablować i w takiej konfiguracji

1 port FB - ONT

2 port FB - Switch 8 portów (drukarka, stacja, konsola, telewizor, dekoder, acces point 230 do wifi)

3 port FB - salon rodziców acces point 615 (telewizor, dekoder, wifi na dole)

4 port FB - pokój dzieciaka acces point 615 (telewizor, konsola, dekoder i wifi u góry)

Brakuje jednego portu żeby drugi pokój dzieciaka obsłużyć prosto z FB kablem i acces pointem 615 ale może ten switch da radę obsłużyć dwa dekodery? w ostateczności jakoś po wifi trzeba się będzie wpiąć.

Może się to uda jeśli faktycznie switche i acces pointy po drodze nie będą przeszkadzać

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2425
  • 11598
  • 98

@Oblech Do swojego switcha możesz podłączyć tyle dekoderów ile chcesz. Chociaż na Twoim miejscu dokupiłbym pięcioportowy przełącznik z IGMP Snooping tylko na potrzeby dekoderów, na przykład https://www.tp-link.com/pl/home-networking/soho-switch/tl-sg105/

• 6942
  • 28483
  • 227

@Oblech 

Pewna niepewność 😉 w rekomendowaniu rozwiązań zawierających po drodze przełączniki (switch) i nacisk na obsługę IGMP snooping wynika z historycznych powodów: zdarzało się, że niektóre tego typu urządzenia nie radziły sobie z protokołem multicast zupełnie, albo puszczały go w cały LAN, włącznie z WiFi. To potrafi ubić sieć, i dlatego zalecamy odseparować ruch do dekoderów w takim stopniu jak to tylko możliwe.

ALE: sprawdziłem ostatnio (a w przeciwieństwie do niektórych kolegów, którzy często zajmują się tymi sprawami zawodowo, wszytko co tu piszę "autorytatywnie" opieram na doświadczeniach osobistych), i wiem na 100%, że nawet tak prościutki switch jak ten:

https://www.tp-link.com/us/home-networking/5-port-switch/ls1005g/

radzi sobie zupełnie spokojnie: sygnał IP TV przekazywany jest tylko na ten port, do którego podpięty jest dekoder. I to mimo, iż nie ma wprost w specyfikacji nic oczywistego, wskazującego że sobie poradzi (i w ogóle ma plastikową obudowę oraz śmiesznie niską cenę).

Wobec tego należy być optymistą, współczesne urządzenia raczej nie dadzą ciała, możesz się @Oblech spokojnie skupić na topologii (najpierw ONT, potem FunBox i z niego kablami podłączone co się da, w tym tyle przełączników i AP ile ci pasuje - możesz to dowolnie rozgałęziać) i tym, żeby gniazdka i wtyczki były zrobione poprawnie. Kwestia oczywiście skonfigurowania tego wszystkiego "na płasko", tak żeby nie tworzyły się pod-sieci logiczne, bo do nich multicast nie przechodzi, nie bez specjalnej konfiguracji na ruterze do tej pod-sieci prowadzącej.