Serwer domowy do gier i FB7

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 14
  • 0

@atlas_cudow 

Chodzi o zabezpieczenie połączenia serwera przed nieautoryzowanym dostępem i złośliwymi użytkownikami (ddos). Serwer będzie publiczny, przewidziany dla 150–200 graczy, więc zawsze istnieje ryzyko, że ktoś będzie próbował zakłócać działanie lub wyłączyć serwer. Dlatego zależy mi na jego odpowiedniej ochronie, zwłaszcza że fizycznie serwer będzie znajdował się w domu.

Konieczne jest odseparowanie serwera od mojego prywatnego adresu IP i domowej sieci, aby uniemożliwić dostęp do mojego łącza w przypadku ataku.

Nie chodzi o przepustowość łącza (posiadam 2 Gb), lecz o optymalną konfigurację sieciową oraz zabezpieczenia. Chcę się dowiedzieć, czy FB7 poradzi sobie z taką konfiguracją, czy może lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie "inne"  i prywatnego routera podłączając do niego serwer i oddzielając prywatną sieć domową od publicznego serwera.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Rozumiem, ale w 1 poście poddałeś wątpliwości, czy router wyrobi i do tego się odniosłem.

Odnośnie bezpieczeństwa to nie mam żadnego doświadczenia z grami ale pewnie bym puścił cały ruch przez vps'a i na poziomie vps wyciął pulę IP z Chin. Są fajne skrypty do tego i dobrze działają. Ograniczylbym IP do Europy robił dropa z poziomu samego serwera dla każdego IP po jednym nieudanym logowaniu. 

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 14
  • 0

w sumie to dobry pomysł, nawet sama Polske zostawic