- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Serwer domowy do gier i FB7
Cześć,
Właśnie zamówiłem łącze 2 Gb/s Pro z Funbox 7 i zastanawiam się, czy warto realizować na nim mój plan dotyczący serwera domowego dodam iż posiadam IPTV. Chciałbym, żeby serwer spełniał następujące wymagania:
Serwer ma obsługiwać gry online dla 100–200 graczy, ma być publiczny.
Serwer będzie zabezpieczony odwrotnym proxy postawionym na VPS ovh .
Na serwerze mają być uruchomione około 5 domen, z otwartymi portami i konfiguracją dla różnych usług.
Pytania:
Czy Funbox 7 da radę przy takim scenariuszu, czy lepiej zrezygnować z umowy i prosić o ONT + własny router?
Czy ktoś ma doświadczenie z hostingiem serwera gier i domench? Jak wygląda wydajność i stabilność po stronie portów i NAT?
Jak najlepiej ustawić otwarte porty, DMZ czy przekierowanie pojedynczych portów?
Czy ktoś stosował odwrotne proxy + Funbox 7 + 2 Gb/s dla gier? Jakie są typowe problemy lub ograniczenia?
Czy mogę zamiast FB7 podłączyć LEOX ONT LXT-010H-D (GPON) ?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i najlepsze praktyki, żeby serwer działał płynnie, bez ograniczeń i był w miarę bezpieczny.
Dzięki z góry!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ejot01 do opcji 2Gb/sek nie zamówisz dodatkowego ONT, bo są tylko z kartą ethernet do 1Gb/sek i tylko przy instalacji, nie w trakcie trwania umowy
Własnego teoretycznie nie zainstalujesz legalnie, więc ewentualnie DMZ
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogółem tunelowanie możesz zrobić przez SSH i udostępniać port bez udostępniania w routerze. ONT własnego nie można - dostajesz wyłącznie od operatora (ale na ONT 2.5 gigabitowego nie ma i rzecznik nie chce odpowiadać kiedy będzie). Sądzę że Funbox wytrzyma tunel SSH
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
z trego co sie dowiedzialem dodatkowo lepiej zabezpieczyc przed ddosami wlasnie kierowac ruch przez vps najntanszy z takim zabezbpieczeniem wtedy niktr nie widzi mojego ip tylko vps
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Planuję serwer fizyczny w domu z dostępem z zewnątrz przez NAT i DynDNS dla redm rdr2 (150osób) plus kilka domen i jakies mniejsze projekty
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale w czym jest zagwostka? Do tak prostej konfiguracji wystarczy ADSL 20 Mbps. Problemem może być wydajność samego serwera.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na strony WWW to weź Cloudflare tunnel - darmowy i działa super
Na serwery gier najlepiej tunnel przez ssh lub ngrok lub pinggy lub playit
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ejot01napisał(-a)
Czy ktoś ma doświadczenie z hostingiem serwera gier i domench? Jak wygląda wydajność i stabilność po stronie portów i NAT
Z grami nie mam mam doświadczenia ale, udostępniając kilka megabitów uploadu na seedowanie (do 200 połączeń) torrentów przez przekierowany port, nie zauważam aby stary FB3 się męczył.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »