- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby D/U na ZTE MF286 vs Huawei B593-12
Dzięki za odpowiedź i poradę. Nie mam niestety telefonu z androidem, potrzebowałabym apke na iOS lub OSX'a ewentualnie Windows.
Sprawdziłam natomiast BTSa i przeprowadziłam testy, teraz zatem w zasadzie w nocy.
Odnośnie nadajnika BTS na który ustawiona jest antena obsługuje LTE1800 UMTS900 (NetWorkS) i GSM900 UMTS2100 (Orange), jak ustaliłam z Orange wkrótce ma być także na nim LTE2600. Czy przy takim nadajniku można osiągnąć jakiś efekt z agregacji?
Testując oba routery sprawdziłam osiągi bez podpiętej anteny, z podpietą anteną (w obu konfiguracjach kabla od anteny) oraz z ciekawości z podpiętym tylko jedny kablem od anteny. Wszystko na kablu oraz wifi. Robiłam kilka testów i podaję najlepszy wynik w każdej konfiguracji.
Jeżeli chodzi o wpięcie kabla od anteny do innego wejścia to w B593 nie ma zauważalnych różnic przy ich zamianie. Natomiast przy MF286 była różnica w przypadku uploadu, podaję tu najlepszy wynik jaki udało się złapać. Myślę, że zamiana wejścia na kable nie ma większego znaczenia.
Bez anteny [na kablu]:
B593 [UMTS, nie łapie LTE]:
Ping: 29 ms
Down: 1,6 Mbps
Up: error
MF286 [UMTS, nie łapie LTE]
Ping: 31 ms
Down: 2,8 Mbps
Up: 0,8 Mbps
Wniosek: wynik porównywalny, nieco lepszy MF286.
Z podpiętą anteną zewnętrzną [na kablu]
B593
Ping: 26 ms
Down: 45 Mbps
Up: 28 Mbps
MF286
Down: 28 Mbps
Up: 29 Mbps
Wniosek: zdecydowanie lepiej radzi sobie B593 przy downloadzie, upload identyczny. Podobne różnice są przy wifi.
Ciekawa kwestia pojawiła się kiedy podpięłam antenę zewnętrzną tylko do 1 wejścia. W przypadku B593 router łączył się jedynie przy wpięciu anteny z prawej strony i osiągał:
Ping: 25 ms
Down: 17 Mbps
Up: 26 Mbps
Przy wpięciu anteny z lewej nie udawało połączyć się z siecią.
W MF286 natomiast przy wpięciu tylko 1 anteny z prawej strony udało się osiągnąć:
Down: 18 Mbps
Up: 28 Mbps
Czyli wynik niemal identyczny z B593 także z tylko 1 anteną z prawej. Natomiast tylko jedna antena z lewej dawała wyniki na poziomie rezultatów bez anteny w ogóle (a B593 w ogóle się wtedy nie łączył).
Reasumując bez anteny zewnętrznej oraz z podpiętą tylko jedną anteną z prawej strony wyniki są bardzo podobne. Natomiast z obiema antenami robi się duża różnica na korzyść B593 przy downloadzie, co też było powodem powstania tego tematu.
Teraz poproszę o Wasze wnioski na podstawie tych testów i informacji. Co jeszcze mogę zrobić, co trzeba sprawdzić?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działanie agregacji z LTE2600 silnie zależy od tego w jakiej odległości od Ciebie jest nadajnik z którym się łączysz. Z anteną na dachu i brakiem przeszkód nawet do 3km będzie jakiś pożytek z tego pasma.
Upload sugeruje, że zasięg masz bardzo dobry w obu przypadkach i download powinien być bardzo wysoki. Ale ciekawe, że w pierwszym poście wspominasz, że upload jest wyższy niż download, a tak na nieobciążonym całkowicie nadajniku nie powinno być. Wyniki oscylują w granicach 30Mb/s...
- sprawdź czy na ZTE nie masz APN ustawionego na IPv6. Jeśli tak - zmień na IPv4.
- z tego co pamiętam to w internecie firmowym chyba jest orange strefa. Na Mój Orange(?) chyba jest opcja ponownego wyznaczenia strefy, bo może system uznał, że jesteś poza strefą i korzysta z internetu spoza strefy.
- spróbuj na ZTE połączyć się z innej karty Orange lub T-mobile (obaj operatorzy korzystają z tego samego nadajnika) i puść speedtesta.
- ewnetualnie możesz przywrócić ustawienia fabryczne
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Do nadajnika mam ok 1700m wolnej przestrzeni, wyniki na B593-12 potwierdzają, że wszystko fajnie działa. Ustawione mam IPv4, APN: VPN, ale to nie ma znaczenia jak sądzę.
Strefa musi być wyznaczona poprawnie, bo internet "ciągnie" z pakietu 500gb a nie tych dodatkowych 60gb poza strefą.
Zmieniłam kartę na inną orange i wyniki to download 26, upload 28. Sprawdzę jeszcze wieczorem i bezpośrednio porównam obie karty. Dzieki za zaangażowanie!
PS
Czy można jakoś ustawić nasz orange, żeby nie wylogowywał/zapamiętał login/pass?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za porade z logowaniem, działa.
Co do routerów sytuacja wygląda tak. Zrobiłam testy z kartą prepaid Orange na podpiętych antenach:
MF286:
ping: 22ms
down: 21 Mbps
up: 28 Mbps
RSRP (dBm) -97
B593:
ping: 30ms
down: 50 Mbps
up: 26 Mbps
RSRP (dBm) -94
Zatem to nie kwestia karty sim. Ping jest lepszy na MF286, upload jest identyczny, download mam gigantyczną różnicę. Do tego w obu routerach mam identyczną wartość w Cell ID, zakładam, że chodzi o nadajnik BTS z którym się łączę, aczkolwiek mogę być w błędzie. Nie wiem za bardzo co dalej robić. Support ZTE właściwie nie istnieje, nawet strone mają mało profesjonalną...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cell ID to tak jak mówisz - numer nadajnika wraz z numerem sektora(anteny) na nadajniku. Dzięki niemu można znaleźć dokładną lokalizację nadajnika. Tutaj instrukcja: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Mi to wszystko wygląda tak jakby w routerze ZTE nie załączało się MIMO 2x2. Chodzi tu o to, że są dwie anteny w różnej polaryzacji (jedna poziomo, druga pionowo) i pierwsza antena (pionowa) służy do pobierania i wysyłania danych, druga (pozioma) - tylko do wzmocnienia pobierania i dzięki niej zwykle dwukrotnie wzrasta prędkość downloadu. Zauważ, że wyniki z ZTE to około połowa wartości pobierania niż na Huawei natomiast jak użyłaś jednej anteny to już było po równo.
Pozostaje tylko oddać router do reklamacji lub zwrócić jeśli jeszcze możesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak, to wydaje się być bardzo prawdopoodbna diagnoza. Zgłoszę sprawę do orange i zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za opinię!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć @NataliaXX, jeżeli któryś z wpisów okazał się pomocny, oznacz go proszę jako rozwiązanie, w celu jego łatwiejszego odnalezienia;)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Rafał Oznaczyłam zgodnie z prośbą. Niestety wychodzi na to, że dostałam od Was niesprawny router 😕
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
MF286 jest beznadziejny przy założeniu korzystaniu z anten zewnętrznych. Jedno gniazdo obsługuje tylko pasmo 2600MHz - zero pożytku z MIMO. Jest możliwy zysk na antenach zewnętrznych przy założeniu, że wykorzystujesz LTE Advanced (agregacja pasm) i jedno z nich to 2600MHz. Proszę zobaczyć załącznik !