- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nabyłam ZTE MF286 w ofercie Internet LTE Biurowy. Na dachu mam antenę zewnętrzną Sorensen Dual MIMO SR-17P/1800 LTE. Do tej pory używałam routera Huawei B593-12. Zakładałam, że nowy router, z agregacją w najgorszym wypadku będzie miał takie same osiągi jak stary wysłużony B593. Niestety wypada dużo gorzej. Komputer podpięty kablem do routera ZTE daje wynik ok:
Ping: 30ms
Down: 27 Mbps
Up: 28 Mbps
Tymczasem po przepięciu na starego B593 mam:
Ping: 24ms
Down: 45 Mbps
Up: 27 Mbps
Z czego to może wynikać? Coś w konfiguracji? Może jest jakieś nowsze oprogramowanie do routera ZTE, lub jakieś nieoficjalne oprogramowanie? Generalnie ten router ma bardzo małe możliwości konfiguracyjne, nie widziałam chociażby zakładki w panelu gdzie można ustawić antenę (zewnętrzna/wewnętrzna). W pierwszych firmware B593 też był z tym problem, może więc istnieje lepsze oprogramowanie niż to oferowane w routerach orange? Może to antena powinna być inna do routera z agregacją? Chociaż antena jest ustawiona na BTS'a 1800 i na obu routerach powinien być minimum ten sam wynik. Co robić?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cell ID to tak jak mówisz - numer nadajnika wraz z numerem sektora(anteny) na nadajniku. Dzięki niemu można znaleźć dokładną lokalizację nadajnika. Tutaj instrukcja: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Mi to wszystko wygląda tak jakby w routerze ZTE nie załączało się MIMO 2x2. Chodzi tu o to, że są dwie anteny w różnej polaryzacji (jedna poziomo, druga pionowo) i pierwsza antena (pionowa) służy do pobierania i wysyłania danych, druga (pozioma) - tylko do wzmocnienia pobierania i dzięki niej zwykle dwukrotnie wzrasta prędkość downloadu. Zauważ, że wyniki z ZTE to około połowa wartości pobierania niż na Huawei natomiast jak użyłaś jednej anteny to już było po równo.
Pozostaje tylko oddać router do reklamacji lub zwrócić jeśli jeszcze możesz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby D/U na ZTE MF286 vs Huawei B593-12
A czy stacja z którą się łączysz ma agregację? Sprawdź okoliczne nadajniki: http://beta.btsearch.pl/ Musiałabyś mieć przynajmniej dwa z tych: LTE800/LTE1800/LTE2600. Różnica w prędkościach może wynikać z innego współczynnika SAR w obu urządzeniach. Sprawdź czy nie podłączyłaś odwrotnie złącz antenowych, bo to ma spore znaczenie. Przełącz i sprawdź prędkość. Prędkość najlepiej mierzyć gdy nie ma dużego ruchu w sieci np. późno w nocy lub z samego rana.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Bez anteny jest słabiutko (down ok 1), wykonam jednak test na obu routerach bez anteny i podam wyniki. Podobnie sprawdzę "odwrotne" podpięcie anten, zdawało mi się, że to nie ma znaczenia. Zerkne też na dostępne na BTSie częstotliwości i podam Wam wyniki. Dzięki za pomoc, zobaczymy co wyjdzie w testach. Co do firmware do tego routera, to nic innego lub nieoficjalnego nie ma?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Byłoby miło gdybyś zaproponował konkretną "mocniejszą" antenę. Rozumiem, że moja antena jest wystarczająco mocna dla B593, natomiast dla MF286 jest już za słaba?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do firmware, poszukał bym na bardziej technicznych forach jak elektroda lub zagranicznych.
- « Poprzedni
- Następny »