Rozłączanie sieci po WiFi jak i po kablu Ethernet

Poziom 9, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 6
  • 0

Cześć wszystkim,

Mam problem z rozłączaniem sieci Wi-Fi oraz Ethernet codziennie o tej samej godzinie – dokładnie o 22:45.

Problem występuje wyłącznie wtedy, gdy korzystam ze wzmacniacza sygnału. Po połączeniu bezpośrednio z FunBoxem, zarówno przez Wi-Fi, jak i kabel Ethernet, wszystko działa prawidłowo i nie dochodzi do utraty połączenia.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie, co może być jego przyczyną? Zastanawiam się, czy warto zgłosić wymianę wzmacniacza.

Dodam, że oba urządzenia są nowe i mają około 7 dni.
Urządzenia:
Smart Box Wifi 7
Funbox 10
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

10 ODPOW. 10

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16102
  • 66884
  • 864

@Jaros1  dziwne zjawisko cykliczne. Nie wskazuje na żadne logiczne wytłumaczenie. Ja bym wymienił Smart7. Od tego trzeba zacząć, ale sprawdź jeszcze ustawienia FB i ewentualnie przywróć obu ustawienia fabryczne. Zyskasz pewność, że to nie problem wpisów w FB 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3940
  • 18451
  • 95

Pewnie co 24H masz odnowienie dzierżawy IP i na chwilę urządzenia tracą połączenie ze sobą. 

• 4
  • 6
  • 0

Adres IP nie zmienia sie po tej 22:45

Zresetować ustawienia fabryczne FunBoxa poprzez panel administratora?

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

• 3940
  • 18451
  • 95

Adres IP nie musi się zmieniać w ogóle . DHCP może "zwolnić" IP i przypisać to samo i tak w kółko.

• 16102
  • 66884
  • 864

@Jaros1  sposobów kilka, infolinia, guzik deser na modemie, menu...

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9498
  • 39091
  • 328

@agat13napisał(-a)

@Jaros1  sposobów kilka, infolinia, guzik deser na modemie, menu...

Ja bym się nie spieszył z deserem. Najpierw potrzebowałbym danie główne, czyli: jaka to właściwie umowa, jak jest skonfigurowana sieć LAN i FB i czy opisany problem "sam" się naprawia czy wymaga interwencji. Jakieś zrzuty ekranu z konfiguracji sprzętu nie byłyby od rzeczy. 

Dla mnie wygląda to na jakiś problem z harmonogramem dostępu do sieci w konfiguracji FB, ale to czysta spekulacja. Tak częste przerwy na pewno nie są normalne. Normalne to jest resetowanie się FB co 10-11 dni około 1-3 w nocy, na umowach FTTH. No chyba że to jest DSL. To wtedy może, ale też nie powinno być codziennie - codziennie to jednak sugeruje harmonogram. Przy czym jeśli to faktycznie jest precyzyjnie ta sama godzina, a nie "mniej-więcej" to hipoteza zyskuje w rankingu. No chyba że masz coś innego w okolicy co akurat o tej godzinie się włącza i, no nie wiem, może destabilizuje ci zasilanie SWB? 

Serio, bez konkretnych danych zdalna diagnostyka to loteria - jeśli chcesz się w to bawić (a może i warto, mamy w tym zakresie poważne dokonania😉), to im więcej napiszesz/pokażesz, tym większa szansa na sukces.

• 16102
  • 66884
  • 864

@j131  no tak...reset miał być na deser 😂

Z tym, że SWB7 jest tylko do FTTH, a tu restarty IP są  tylko co 230h

Ciekawe czy sam SWB ma osobny harmonogram pracy wifi, z tego co wiem, to nie...dlatego dziwi restart tylko jednego nadajnika. 

@Jaros1  dopytam: jak są połączone oba urządzenia? Po kablu, czy wifi?

Przy FB6 był problem z wifi spowodowany radarami dla najszerszego kanału ,ale żeby w samym SWB?...

• 4
  • 6
  • 0

Urządzenia są podłączone po WiFi. Jest to Światłowód FTTH 1gb/s. 
Adres IP nie zmienia się po tej przerwie w działaniu Smart Box Wifi 7, a po drugie to urządzenia które łącza sie bezpośrednio od Funboxa to nie rozłącza ich. Tylko rozłącza te które o dokładnie 22:45 są podłączone po smart box wifi 7.
W panelu do SWB7 nie ma dostępu do jego harmonogramu działania, a w panelu do FB10 harmonogram WiFi i Eko jest jest nieaktywny.
Dodam że internet z SWB7 po tej około 30 sekundowej przerwie wraca normalnie bez konieczności restartu.
Co mogę jeszcze wam przesłać abyście mogli mi pomóc?

• 3940
  • 18451
  • 95

IP zwykle się nie zmienia po odnowieniu dzierżawy IP,  jeżeli dane urządzenie jest cały czas online.