- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć, szukam pomocy w przekierowaniu portów na routerze Funbox 6. Oczywiście wszystko jest przekierowane zgodnie z instrukcją od Orange z YouTube dotyczące przekierowania portów. Firewall ustawiony na niski, dopisek do loginu BEZ_OCHRONY dodany, wymuszenie ipv4 włączone, reguły w nat pat dodane, statyczny adres ip ustawiony. Chodzi mi konkretnie o port 49420. Po zrobieniu tego wszystkiego port dalej jest zablokowany, dokonałem sprawdzenia na https://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/.
Jestem aktualnie po kilku rozmowach z BOK, którzy zalecili mi zadać pytanie tutaj.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Firewall zostaw na średnim, dopisek usuń, wymuś tylko IPv4 i zrób przekierowanie. Jak nie chcesz bawić się w przekierowania to włóż komputer do DMZ. Następnie ogarnij lokalny firewall (na komputerze) i upewnij się przy sprawdzaniu czy uruchomiłeś usługę na danym porcie. Bez tego (działającej usługi) żaden test się nie uda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Firewall zostaw na średnim, dopisek usuń, wymuś tylko IPv4 i zrób przekierowanie. Jak nie chcesz bawić się w przekierowania to włóż komputer do DMZ. Następnie ogarnij lokalny firewall (na komputerze) i upewnij się przy sprawdzaniu czy uruchomiłeś usługę na danym porcie. Bez tego (działającej usługi) żaden test się nie uda.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przekierowanie portów Funbox 6
Hej, dzięki za szybką odpowiedź, lecz po wykonaniu wszystkich zalecanych przez ciebie instrukcji port dalej jest zablokowany. Nawet po dodaniu komputera do DMZ. Firewall na komputerze jest wyłączony całkowicie (Ubuntu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lisekxd1234Podpowiedź: Może coś innego zarezerwowało ten port przy włączonym UPnP?
https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Porty-na-Fun-Box-6/td-p/308093
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie, sprawdzałem to.
Port który chce odblokować jest z zakresu od 49152 do 65535.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
netstat -na | grep 49420 sudo tcpdump -n port 49420
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@lisekxd1234 W takim razie powinieneś w wyniku polecenia
netstat -na | grep 49420
otrzymać odpowiedź (tutaj dla portu 22000 TCP)
pi@rpi:~ $ netstat -na | grep 22000 tcp 0 0 192.168.76.12:22000 0.0.0.0:* LISTEN
Jeżeli jej nie ma to nie uruchamiasz procesu na tym porcie.
Edyta: Doczytałem trochę o tym kliencie. Jeżeli zaznaczyłeś aby korzystał z UPnP to nie rób przekierowania ręcznie tylko sprawdź czy UPnP w FB6 jest włączone. Jeżeli nie chcesz korzystać z automatycznego przekierowywania portów to odznacz tę opcję w kliencie i ręcznie przekieruj port. W drugim przypadku wyłączyłbym też UPnP w FB6.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »