- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problemy z Funboxem 6: Automatyczna konfiguracja Wi-Fi po restarcie
Witam.
Czemu ten Funboxowy złom od Orange (bo srednio 1 na 5 jest sprawny) po restercie zmienia ręczną konfigurację na Auto? Skonfigurowałem Wi-Fi 2.4 i 5 osobno ale modem trzyma ustawineia WiFi tylko do restatu. tzn wyłączę urządzenie i włączę ponownie i już zamiast manualnej konfiguracji siedzi Automat. Celowo ustawiam manualnie bo mieszkam w takim miejscu gdzie od groma ludzi ma Wi-Fi i praktycznie wszystkie kanaly są zajęte a ten chiński złom z dobrych ustawień wbiją na najbardziej zatloczone pasmo.
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 kanały.
Tak to działa. Zawsze możesz używać własnego APka. Wtedy to Ty będziesz decydować o własnej sieci wifi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 kanały.
@RMKrysztofiak zrestartuj go z apki, lub przyciskiem reset to nie straci ustawień.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 kanały.
@RMKrysztofiaknapisał(-a)Witam.
...
po restercie zmienia ręczną konfigurację na Auto?
...
Normalnie po resecie zmienia. Po restarcie nie zmienia.
Jeśli twój zmienia po restarcie, to znaczy że jest zepsuty i powinien być wymieniony na sprawny.
Ewentualnie można podjąć próbę resetu do ustawień fabrycznych, ponownej konfiguracji i sprawdzenia czy wtedy trzyma ustawienia po restarcie. Jeśli nie trzyma, to do wymiany.
Natomiast jeśli chcesz mieć jakąkolwiek kontrolę nad WiFi to kup sobie własny AP, a ten w FB wyłącz. Tylko nawet wtedy musisz mieć sprawnego FB, tak żeby po restarcie nie włączył z powrotem WiFi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 kanały.
Wiesz ty mi nie tłumacz różnicy po miedzy restartem urządzenia a resetem to fabrycznych ustawień bo w komputerach siedzę od 30 lat. Ostatnio wymieniałem 5 razy Funboxa 6 bo ciągle coś było nie tak. Jakoś Funbox 3 działał bezproblemowo wiele lat a szóstka to chłam moim zadaniem. Funbox sam zmienia Wi-Fi na auto wystatczy uruchomić go ponownie wszystko inne trzyma poprawnie. Gdzieś czytałem ze Funbox 6 potrafi zmieniać ustawinia jak stwierdzi ze są bardziej optymlane ale nie koniecznie lepsze i tyczy sie to też Wi-Fi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
FunBox 6 kanały.
@RMKrysztofiaknapisał(-a)w komputerach siedzę od 30 lat
to więcej niż wiek większości koderów od Funboksa. Wnioskując z tego, ile czasu potrzebowaliby aby się ogarnąć, nie kop się z Funboksem i wyposaż się w porządne wifi, a to funboksowe wyłącz precz. Wszak masz wystarczająco wiedzy i doświadczenia, żeby sobie poradzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sorry, nie chciałem cię urazić @RMKrysztofiak .
Skoro jednak napisałeś "restert" a nie "restart" ani nie "reset", to uznałem że może warto to uściślić. Używanie wbudowanego w FB6 WiFi niezmiennie uważam za niewskazane, więc od dalszych porad się wstrzymam.
Powodzenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak taki 30 letni specjalista od siedzenia przed komputerem nie wie co jest nie tak z FB6, to tym bardziej my szaraczki nie będziemy wiedzieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)Używanie wbudowanego w FB6 WiFi niezmiennie uważam za niewskazane, więc od dalszych porad się wstrzymam.
Dlaczego tak uważasz? Sam używam dwóch Funboxów 6 w dwóch mieszkaniach i przez odpowiednio 4 i 3 lata i nie zauważyłem problemów z WiFi, a routera nigdy nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby.
Na 3 letnim smartfonie ponad 900 Mbit/s, na laptopie zdarzało się przekraczać 1000 Mbit/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Stąd moja niechęć.
- « Poprzedni
-