Problemy z Funboxem 6: Automatyczna konfiguracja Wi-Fi po restarcie

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 80
  • 0

Witam.

Czemu ten Funboxowy złom od Orange (bo srednio 1 na 5 jest sprawny) po restercie zmienia ręczną konfigurację na Auto? Skonfigurowałem Wi-Fi 2.4 i 5 osobno ale modem trzyma ustawineia WiFi tylko do restatu. tzn wyłączę urządzenie i włączę ponownie i już zamiast manualnej konfiguracji siedzi Automat. Celowo ustawiam manualnie bo mieszkam w takim miejscu gdzie od groma ludzi ma Wi-Fi i praktycznie wszystkie kanaly są zajęte a ten chiński złom z dobrych ustawień wbiją na najbardziej zatloczone pasmo.

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

11 ODPOW. 11

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12125
  • 75

FunBox 6 kanały.

Tak to działa. Zawsze możesz używać własnego APka. Wtedy to Ty będziesz decydować o własnej sieci wifi.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5943
  • 57

FunBox 6 kanały.

@RMKrysztofiak  zrestartuj go z apki, lub przyciskiem reset to nie straci ustawień.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

FunBox 6 kanały.

@RMKrysztofiaknapisał(-a)

Witam.

...

po restercie zmienia ręczną konfigurację na Auto?

...

Normalnie po resecie zmienia. Po restarcie nie zmienia.

Jeśli twój zmienia po restarcie, to znaczy że jest zepsuty i powinien być wymieniony na sprawny.

Ewentualnie można podjąć próbę resetu do ustawień fabrycznych, ponownej konfiguracji i sprawdzenia czy wtedy trzyma ustawienia po restarcie. Jeśli nie trzyma, to do wymiany.

Natomiast jeśli chcesz mieć jakąkolwiek kontrolę nad WiFi to kup sobie własny AP, a ten w FB wyłącz. Tylko nawet wtedy musisz mieć sprawnego FB, tak żeby po restarcie nie włączył z powrotem WiFi.

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 26
  • 80
  • 0

FunBox 6 kanały.

Wiesz ty mi nie tłumacz różnicy po miedzy restartem urządzenia a resetem to fabrycznych ustawień bo w komputerach siedzę od 30 lat. Ostatnio wymieniałem 5 razy Funboxa 6 bo ciągle coś było nie tak. Jakoś Funbox 3 działał bezproblemowo wiele lat a szóstka to chłam moim zadaniem. Funbox sam zmienia Wi-Fi na auto wystatczy uruchomić go ponownie wszystko inne trzyma poprawnie. Gdzieś czytałem ze Funbox 6 potrafi zmieniać ustawinia jak stwierdzi ze są bardziej optymlane ale nie koniecznie lepsze i tyczy sie to też Wi-Fi.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10063
  • 38

FunBox 6 kanały.

@RMKrysztofiaknapisał(-a)

w komputerach siedzę od 30 lat

to więcej niż wiek większości koderów od Funboksa. Wnioskując z tego, ile czasu potrzebowaliby aby się ogarnąć, nie kop się z Funboksem i wyposaż się w porządne wifi, a to funboksowe wyłącz precz. Wszak masz wystarczająco wiedzy i doświadczenia, żeby sobie poradzić.

• 8678
  • 35107
  • 293

Sorry, nie chciałem cię urazić @RMKrysztofiak .

Skoro jednak napisałeś "restert" a nie "restart" ani nie "reset", to uznałem że może warto to uściślić. Używanie wbudowanego w FB6 WiFi niezmiennie uważam za niewskazane, więc od dalszych porad się wstrzymam.

Powodzenia.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 153
  • 502
  • 3

Jak taki 30 letni specjalista od siedzenia przed komputerem nie wie co jest nie tak z FB6, to tym bardziej my szaraczki nie będziemy wiedzieć.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 251
  • 367
  • 9

@j131napisał(-a)

Używanie wbudowanego w FB6 WiFi niezmiennie uważam za niewskazane, więc od dalszych porad się wstrzymam.

Dlaczego tak uważasz? Sam używam dwóch Funboxów 6 w dwóch mieszkaniach i przez odpowiednio 4 i 3 lata i nie zauważyłem problemów z WiFi, a routera nigdy nie wymieniałem bo nie było takiej potrzeby. 
Na 3 letnim smartfonie ponad 900 Mbit/s, na laptopie zdarzało się przekraczać 1000 Mbit/s. Screenshot_20250424_224845_Speedtest.jpg

• 8678
  • 35107
  • 293

Uważam tak ponieważ FB nie jest w stanie obsłużyć mi całego domu. Ponadto wybitnie nie podoba mi się fakt, że hasło do WiFi FB jest przechowywane przez Operatora w jego systemach.
Stąd moja niechęć.