Problemy z Funbox 6 i usługą multiroom

ROZWIĄZANE

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum.

Mam problem, którego na razie nie udało się rozwiązać poprzez czat z Orange jak i wizytę w punkcie.

Otóż posiadałam do tej pory urządzenie funbox6 oraz dekoder 4k i wszystko działało jak należy. Zdecydowałam się ostatnio na usługę multiroom i dostałam drugi dekoder 4k IWU200. Okazało się, że na poddaszu gdzie ma pracować drugi dekoder, nie łączy się on przez wifi z funboxem 6. 

Kupiłam router Tp-link archer AX-55, który ma pracować jako access point. Czy jest możliwość podłączenie drugiego dekodera przez wifi do AP Tp-link? Nie mam za bardzo możliwości podłączenia dekodera z routerem kablem, gdyż musiałabym go przeciągać w poprzek przez pokój i sypialnię.

Router Tp-link jest połączony kablem z Funboxem, który pracuje na parterze.

Proszę o informację czy da się to wykonać i co zmienić w ustawieniach routera, bo na razie nie uzyskałam pomocy, a jedynie usłyszałam, że prawidłowe podłączenie sprzętu jest po stronie użytkownika.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Patka89 Podepnij IWU do WiFi z FunBoxa w jego pobliżu, TP-Linka przestaw w tryb Access Point i ustaw takie same nazwy sieci WiFi, hasła oraz parametry szyfrowania. Przenieś IWU na górę i powinno zadziałać.IMG_0656.jpegIMG_0657.jpeg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 ODPOW. 5

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Ustaw tego tp linka w tryb mostu / brigde i powinno być OK. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@Patka89 Podepnij IWU do WiFi z FunBoxa w jego pobliżu, TP-Linka przestaw w tryb Access Point i ustaw takie same nazwy sieci WiFi, hasła oraz parametry szyfrowania. Przenieś IWU na górę i powinno zadziałać.IMG_0656.jpegIMG_0657.jpeg

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

najpierw ustaw drugi dekoder obok pierwszego i podłącz kablem do funboksa. Ale nie odłączaj pierwszego, niech działają równolegle. W ten sposób upewnisz się czy w ogóle usługa działa. Potem możesz zmieniać sposób podłączenia i lokalizację drugiego.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35096
  • 293

Podbijam to co napisal @Samotnick, to jest jedyny sposób. Bez zalogowania się dekodera do WiFi FB nie uda się dostępu przez WiFi skonfigurować. Ale kiedy już dekoder się zaloguje przez WPS, to dane pamięta i łączy się z każdą siecią o tym samym SSID i hasłem. Oczywiście drugi ruter musi być w trybie AP, inaczej multicast nie zadziała w ogóle.

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 2
  • 8
  • 0

Dziękuję bardzo.

Zadziałało 🙂