Problemy z Funbox 10 dotyczące trybu eko

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Nawet, jeśli niczego nie oszczędzają, to fajnie mieć coś, co mogę ustawić na wyłączenie o wybranej porze(albo częściowe, bo update). Może placebo, ale lepiej się bez wifi. A co do wyłączenia z gniazdka, wolę nie ryzykować, skoro nawet konkurencja przed tym przestrzega.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

Problemy z funbox 10

Ale przecież WiFi chyba można pstryczkiem na obudowie wyłączyć, czy nie? Plus na 100% jest na to opcja w portalu konfiguracyjnym rutera - musi być. To z "eko" nie ma nic do rzeczy, to normalna część konfiguracji każdego takiego kombajnu w którym wiele różnych urządzeń jest w jednej obudowie. Przy czym zupełnie nie odnoszę się tu do Twojego przekonania jakoby bez wifi było lepiej, bo to (czy jest czy nie jest "lepiej") nie ma nic do rzeczy. Oczywiście że opcje wyłączania czy to na stałe czy to w harmonogramie, poszczególnych elementów sprzętu powinny być udostępniane, i (to ważne) powinny być funkcjonalne.
Uważam wypuszczenie tak kiepsko przetestowanego produktu na rynek za karygodne poddanie się presji. To właśnie taka postawa prowadzi do katastrof. Nie zawsze są to katastrofy na miarę Challengera i dlatego sytuacje takie będą się powtarzać, ale moja wysoce krytyczna ocena takiego postępowania się przez to nie zmieni.

PS. Uwagi o gniazdku zapomniałem podkreślić wężykiem.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Problemy z funbox 10

@j131  trudno się z Tobą nie zgodzić. Jest funkcjonalność, powinna działać bez zarzutu. Ciekawe z czego wynika problem, bo przecież testy produkcyjne zapewne były..i kiedy to zostanie zweryfikowane?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

Problemy z funbox 10

Dlaczego tak ważne jest to żeby nie wyłączać go z gniazdka?

• 8678
  • 35094
  • 293

Problemy z funbox 10

Bo przerwa po stronie Operatora jest traktowana jako awaria. Nie chcemy drażnić SYSTEMU. No i oczywiście nie będzie działać nic co zależy od wyłączonego sprzętu. W przypadku usług na miedzi ma to całkiem poważne konsekwencje, bo system próbuje zmniejszyć prędkość dla poprawienia stabilności. Nie chcemy tego.

Osobiście ruterów z zasady nie wyłączam, nawet jeśli reszta LAN idzie spać. Natomiast wszelkie dekodery czy inne odkurzacze tylko na czas aktywności są pod prądem.

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Pstryczek jest, ale po jego użyciu miałem problemy z pasmem 6 GHz, poza tym skoro wiem, że w danych godzinach chcę zmodyfikować działanie urządzenia, a producent mi na to pozwala, to powinno działać. Ja wiem, czego to ja wymagam, działającej usługi, za którą płacę(a o założenie której byłem niemalże nękany). No fakt działania takiej usługi nie ratuje życia astronautów, rzeczywiście. Jedynie moją pracę i/lub edukację, ale ja wiem, dla Orange to mało, praktycznie nic.

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

U konkurencji było powiedziane, że nie, bo tak mają skonfigurowaną usługę, że to może źle wpłynąć na działanie rutera/internetu. Nawet nie dali dostępu do panelu administracyjnego.

• 8678
  • 35094
  • 293

Problemy z funbox 10

@enki911: masz 100% racji, ma działać tak jak chcesz i nie ma żadnego usprawiedliwienia dla sytuacji opisanej na początku wątku. W toku dyskusji rozmaite poglądy są wygłaszane i pewne obejścia sugerowane, ale istoty rzeczy to nie zmienia.
Mam nadzieją że ostatecznie dostaniesz sprzęt który spełni Twoje oczekiwania.

PS. Naturalnie jeśli chodzi ci tylko o WiFi to jest jeszcze inne lekarstwo (i to niezależne od operatora - czyli działałoby też u konkurencji). Można sobie kupić własny punkt dostępu (AP) WiFi, one najczęściej są sprzedawane pod nazwą "ruter", ale tak naprawdę "ruter" w nich można wyłączyć i zostawić tylko WiFi. Wtedy opcje dostępne zależą od wyboru sprzętu - w kapitalnej większości oferowanych na rynku rozwiązań opcje te są bogatsze niż w ruterach operatorskich. To jednak oczywiście kosztuje. Z drugiej strony własny sprzęt to jednak lepsza kontrola niż poleganie na wypożyczonym. W takim scenariuszu moduł WiFi w ruterze operatorskim się po prostu wyłącza. Nie pisałem o tej możliwości wcześniej, bo wątek dotyczy najnowszego modelu FB10, który właśnie chwali się ultra nowoczesnym modułem WiFi - stąd sugestia żeby to nowoczesne WiFi wyłączyć brzmi jak herezja. Ale szczerze, to ja tak właśnie bym zrobił.

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

A potem okaże się, że mój własny sprzęt jest niekompatybilny. Uwielbiam taki victim blaming, jak u linuksiarzy: "u mnie działa", "zmień X, Y, Z", "skill issue". Sprzęty, które umożliwiają mi odbiór internetu u konkurencji działają, a oni nie musieli mnie wręcz przyduszać do skorzystania z ich usług. Dobrze, że jeszcze z nich nie zrezygnowałem, w razie czego jednak zostanę. Szkoda tylko, że firmy mogą robić, co im się żywnie podoba, a pracownik, jakby tak dał ciała to by był trzy razy wywalony na zbity pysk. Orange, to jest proste, nie mogę stworzyć działającego internetu, to tego nie robię, tylko np. wypiekam bułki.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

Problemy z Funbox 10 dotyczące trybu eko

najczęściej się okazuje, że najniekompatybilniejszy z wszelkimi urządzeniami z wolnego rynku - a więc niemogącymi sobie pozwolić być niekompatybilnymi - jest sprzęt od O!