Problemy z Funbox 10 dotyczące trybu eko

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 14
  • 14
  • 1

Dzień dobry, jestem ciekaw, czy Państwo mieli podobne problemy. Obecnie czekam na trzeci już funbox. Oba miały problemy z trybami oszczędzania energii. Pierwszy zawieszał się zarówno w trybie eko, jak i uśpienia. Zdarzało mu się też nie przechodzić w te tryby zgodnie z ustawionym harmonogramem. Restart rozwiązywał sprawę, ale musiałam to robić nawet kilka razy dziennie. Drugie urządzenie raz ustawiłem na uśpienie i kaplica, na początku świeciła się tylko biała lampka na przycisku eko, potem zgasła i nie dało rady nic z tym zrobić, router uceglony. Czy to ja miałem po prostu pecha czy może to znana przypadłość? Do czasu jakiejś aktualizacji oprogramowania lepiej nie tykać tych trybów?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Nie wiem, czy było coś zmieniane w oprogramowaniu, na razie odkryłem, że mogę przyjść do trybu uśpienia tylko przez uprzednie aktywowanie trybu eko, odwrotnie jakoś też modem się wybudził. Nie wiem, czy to ma tak działać, nigdzie nie jest to wspomniane, a wręcz w instrukcji jest mowa o możliwości "korzystania z obu trybów od razu". Na razie zaznaczę to jako rozwiązanie, ale chyba ta funkcjonalność powinna działać inaczej i warto to poprawić w aktualizacji. Harmonogramu nie sprawdzałem.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

32 ODPOW. 32

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@enki911  o takiej skali pecha nie słyszałem..jeśli coś nie działa, to znaczy, że nie należy tego ustawiać 

Przy trzecim, to już będzie prawidłowość, a więc kwestia oprogramowania. 

Eco niewiele daje oszczędności, a więc chyba możesz to odpuścić 

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Rozumiem, dziękuję! Szkoda tylko, że Orange tak promuje ekologię i daje funkcję, która nie działa, no ale może coś w przyszłości poprawi się w tej kwestii.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

Problemy z funbox 10

@enki911  myślę, że tak. Już zapewne wiedzą o problemie. Kwestia czasu i skali występowania. Na ilość wydanych ile wraca z podobnym opisem. Skoro to i Ciebie oba, to myślę, że jest takich więcej i coś z tym zrobią przy kolejnej aktualizacji 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Problemy z funbox 10

W ruterach tryb eko nie ma żadnego sensu. Ewentualnie diody można by było wyłączać, czego akurat nie za bardzo są skłonni wdrożyć, reszta to czysta propaganda, w dodatku ulomnie zaimplementowana. Omijać.

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Tzn. ja akurat jestem bardzo za takim rozwiązaniem, wpisuje się w to w działania Orange promujące ekologię(e-faktury, opakowania, materiał na FB10, nawet sposoby płatności X-D). W ogóle imho FB10 jest jednym z najładniejszych routerów na rynku(a ten materiał jaki fajny w dotyku), razem z PS5 X-D. Ja akurat lubię odpocząć trochę od tego szumu elektronicznego i ten pomysł z trybami i harmonogramem jest ekstra, idealny na spokojny sen. Mógłby tylko nie uwalać urządzenia. A trochę się o coś innego podpytam, ktoś wcześniej miał problemy ze smartfonem 14T Pro. Ja mam poprzednika, ale on też podobno ma Wi-Fi 7. Przy prędkości 2 GB/s powinienem domyślnie korzystać ze zwykłego pasma czy tego nowego, żeby na 6 GHz trochę "przebić" te 1900 bitów? Może tu był jakiś problem? Dodam, że to jedyne u mnie tak szybkie urządzenie bezprzewodowe, reszta jest po kablu.

• 14
  • 14
  • 1

Problemy z funbox 10

Może chcą wprowadzić i mój drugi FB był tego przykładem X-D

A na poważnie, mogliby zrobić jako tryb nocny zmniejszenie jasności o 50%/wyłączenie diod + opcję wyłączenia np. po 30 min w trybach eko. I HARMONOGRAM aktualizacji, bo podejrzewam, że jak próbowali zrobić update o 3 w nocy, a mój ruter był w deep sleep, to miałem jajeczko.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

Problemy z funbox 10

Fundamentalnie się nie zgadzam w kwestii trybów "eko".
One niczego nie oszczędzają. Telefonu stacjonarnego przecież też nie odłączałeś od linii kiedy był nieużywany. Różnica pomiędzy trybem "eko" a "nie-eko" w zapotrzebowaniu na energię jest praktycznie żadna. Mierzona moc urządzeń jest na poziomie co najwyżej kilkunastu watów, tak czy owak. To rzekome "eko" jest czystą propagandą. Jak chcesz mieć ekologicznie, to wyłącz z gniazdka. Wtedy oczywiście usługa nie działa, ale przynajmniej wiadomo dlaczego.

PS. Kwestia diod jest osobnym zagadnieniem i tu uważam, że użytkownik powinien mieć pełną kontrolę nad ich ewentualnym włączaniem. Niektórzy lubią kiedy sprzęt im świeci jak choinka, inni nie. Zasadnicza większość urządzeń ma możliwość po prostu wyłączenia diod i takiej funkcjonalności oczekiwałbym też od tych wypożyczanych operatorskich sprzętów. Ale nie, diody muszą być , najlepiej czerwono-pomarańczowe (a nie np. zielone). Niech mnie ktoś przekona że to nie jest motywowane wyłącznie idiotycznym marketingiem.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

Problemy z funbox 10

o framcuskich samochodach mawiało się że takie ładne. Szczególnie ładnie wyglądają na lawecie, w dodatku takie dumne i wyniosłe.

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5931
  • 57

Problemy z funbox 10

To całe " eko" to czysta propaganda i nic więcej.