Problem z rozłączaniem iPhone z siecią Wi-Fi Gościnną/IoT na Funbox 6

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 29
  • 0

Cześć,

Jestem klientem usługi Orange Światłowód z routerem Funbox 6.

Mam dość irytujący problem, który dotyczy wyłącznie telefonów iPhone (sprawdzane na modelach: iPhone 11, XR, 13 Pro Max, 15) połączonych z siecią Wi-Fi Gościnną lub siecią Wi-Fi IoT (problem nie dotyczy głównej sieci Wi-Fi).

Gdy ekran iPhone'a zostaje zablokowany, telefon po krótkiej chwili rozłącza się z tych sieci. Po odblokowaniu ekranu, połączenie wraca automatycznie, ale jest to bardzo uciążliwe. 

Inne urządzenia (np. telefony z Androidem, laptopy z Windowsem, smart home) podłączone do sieci Gościnnej/IoT działają ok - połączenie jest stabilne nawet przy uśpieniu.

Miałem kiedyś bardzo podobny problem z iPhonami rozłączającymi się w trakcie uśpienia, gdy używałem własnego routera ASUS - pomogła zmiana kilku opcji opisanych w wątku na forum snb: https://www.snbforums.com/threads/router-dropping-iphone-clients.63806/.

FB6 nie ma możliwości zmiany tak zaawansowanych ustawień. Czy jest to może znany problem z tym routerem i będzie on naprawiony w ramach aktualizacji firmware?

Próbowałem: zmieniać ustawienia szyfrowania, Smart Wi-Fi itp. - nic nie pomaga. Czas Wi-Fi gościnnego mam ustawiony na "nieograniczony" w konfiguracji FB.

Pytanie do Społeczności - czy macie podobne problemy na innych routerach Orange (FB3/7/10)? I czy ktoś inny potwierdzi taki problem na FB6?

*Temat przeniosłem z działu "Internet domowy" - moderator Wojciech.

14 ODPOW. 14

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5927
  • 57

@freestyleplayer  wyłącz w Funbox Smart wifi.

• 9
  • 29
  • 0

Cytując mój pierwotny post "Próbowałem: zmieniać ustawienia szyfrowania, Smart Wi-Fi itp. - nic nie pomaga."

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@freestyleplayernapisał(-a)

...

pomogła zmiana kilku opcji opisanych w wątku na forum snb: https://www.snbforums.com/threads/router-dropping-iphone-clients.63806/.

...

Jakie opcje masz na myśli? Nic konkretnego pod tym linkiem nie ma, jedynie przekierowanie w kosmos.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Posiadanie iPhone wymaga cierpliwości i twardych nerwów. One tak mają i trzeba nauczyć   z tym żyć...  Niestety technologia idzie dość szybko do przodu, czego nie można powiedzieć o producencie z jabłkiem 🙂  I to nie złośliwość... Po prostu tak jest ...

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@freestyleplayer  poproś @Marek  o pomoc i przekazanie tematu tam, gdzie trzeba. Może znajdą rozwiązanie?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@atlas_cudow z doświadczenia piszesz?

Mam iPhone 16 i nie mam z nim żadnych problemów,.

Problemem są nowe routery FB6 i 10,

@freestyleplayer  zgłaszać problem do Orange, bo to ich problem, nie oprogramowania iPhone 😎

• 9
  • 29
  • 0

@j131  - u mnie ten link działa poprawnie, kieruje do wątku "Router dropping iPhone clients". Głównie chodzi tam o, jak dobrze pamiętam, wyłączenie opcji Protected Management Frames i WMM APSD.
@atlas_cudow  - może i coś w tym jest, natomiast, w tym konkretnym przypadku, nie zgodzę się skoro główna sieć Wi-Fi działa poprawnie, a gościnna nie do końca.

@Marek Panie Marku proszę o pomoc :))

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@freestyleplayernapisał(-a)

@j131  - u mnie ten link działa poprawnie, kieruje do wątku "Router dropping iPhone clients". Głównie chodzi tam o, jak dobrze pamiętam, wyłączenie opcji Protected Management Frames i WMM APSD.

...

Owszem, ale po szczegóły techniczne(?) odsyłają tam do nieistniejącej strony. A opcji pod taką nazwą oczywiście nie uświadczysz ani w FB ani w większości dostępnych na rynku AP.

Oczywiste obejście to logować iPhony do sieci głównej... Co oczywiście wiesz, ale nie chcesz tego robić. 

• 9
  • 29
  • 0

Racja, znalazłem tę stronę w archive.org, ale nic tam w sumie ciekawego nie było. Bardziej opcje do przestawiania po stronie iPhone, porady, żeby zrobić reset itp.

"Domowe" iPhone loguję oczywiście do głównej sieci i jest ok, ale gości chcę do sieci gościnnej (po to przecież jest). Ale wtedy np. tracą wi-fi calling na zablokowanym ekranie, bo Funbox ich rozłącza... stąd piszę, że to uciążliwe.