Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z pobieraniem danych logowania przez FunBox 6

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 202
  • 705
  • 0

Mój Fun Box 6 jest podpięty do zewnętrznego ONT infrastruktura jest firmy Protonet .

Jeśli FunBox nie jest włączony non stop a włączam go dopiero po południu danego dnia po powrocie z pracy to wtedy jest wiele przypadków że nie chce on pobierać danych logowania z ONT .

Własny router TP Link ax1500 nie ma z tym żadnego problemu .

Wymiana FunBox 6 na inny egzemplarz nic nie zmienia jest nadal ten sam problem .

Przy większym obciążeniu sieci często FunBox 6 nie chce się logować migają diody Górna na pomarańczowo Dolna wcale nie świeci a środkowa świeci światłem ciągłym .

Jak rozwiązać taki problem z pobieraniem danych logowania przez funboxa 6 poprzez ONT? 

5 ODPOW. 5

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14434
  • 59275
  • 722

@abcd  nie słyszałem o takim problemie. Może kluczowa jest tu sieć innego operatora? Nie wyłączaj modemu, bo nie jest to zalecane..

Naprawdę niema takiej potrzeby, ani powodu, tym bardziej, że stwarza to problemy logowania 

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2314
  • 11040
  • 92

@abcd Czy podczas problemów z uwierzytelnianiem diody na ONT sugerują problemy z połączeniem światłowodowym lub LAN? Przewód ethernetowy był wymieniany?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19948
  • 57655
  • 784

Może tu chodzi o aktualizacje oprogramowania FB. Jeśli @abcd wyłącza router, to FB przez czas korzystania nie aktualizuje się, natomiast w nocy, kiedy najczęściej są aktualizacje zaplanowane nie może, bo jest wyłączony. Uważam podobnie jak @agat13, że nie ma potrzeby wyłączania routera FB.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 202
  • 705
  • 0

Dziś w południe po powrocie z kościoła jest ta sama sytuacja ;

FB6 nie nawiązał połą czenia a tplink zrobił to bez problemu .

Kabel ethernet nie był zmieniany od chwili jego podłączenia w

listopadzie zeszłego roku . Diody na ONT świecą się prawidłowo

w  chwili problemu z nawiązaniem połączenia przez FB 6 .

Wielokrotnie robiłem reset do ustawień fabrycznych ale to pomaga tylko na krótko . Problem tu opisany zaczął się od 2 lipca .

Wcześniej nie było problemu z FB6 .

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6612
  • 27090
  • 217

@abcd 

Zostaw go w spokoju na kilka dni, nie wyłączaj. Pozwól mu dojść do siebie po tych rewolucjach. To może zająć nawet kilka tygodni. Nie funduj mu resetów fabrycznych, to nie będzie musiał pobierać konfiguracji. Tplink się po prostu loguje danymi które wpisałeś; FB zrobi to samo, jeśli będzie miał wszystko aktualne.