Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.
Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

ROZWIĄZANE

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Wcześniej zrobiłem mostek do którego dodałem vlan839 i 838. Adres pobierał tylko vlan 838, natomiast vlan 839 nie dostał, żadnego 😞


Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1590
  • 7954
  • 61

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

@remi0689 Nie wiem jak wygląda konfiguracja mostka na MT. Na Linuxie adres z DHCP powinien dostać wirtualny interfejs a te od VLANów nie powinny posiadać adresów IP. Jak nie uda Ci się z mostkiem to wyłącz 838 i ustaw dla 839 adres jaki dostałeś z DHCP.


Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

No właśnie chodzi o to, że tylko vlan 838 dostaje adres IP, a 839 nie dostaje żadnego. Pytanie, czy ustawialiście priorytety dla vlanów? 


Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5482
  • 22061
  • 181

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi


@remi0689napisał(-a)

Zauważyłem, że jak do do mikrotika podłącze funboxa i dekoder jest wpięty w mikrotika, to adres do dekodera przychodzi z adresu 10.1.61.8 na porcie 5500 i telewizja działa. Ruch pojawia się w momencie, gdy jako upstream ustawię interfejs Wanowy.

...


Ale że jak? Podłączasz dekoder do Microtika i nie masz TV. OK, to rozumiem. A teraz jeszcze do tego wszystkiego podłączasz Funbox do Mikrotika i nagle TV działa? Czy jednak jakoś inaczej?

 

Adresacja 10/8 jest używana przez Orange w serwerach służących jako źródło IP TV idącej multikastem (czyli z VLAN 839). Tak jest od lat, acz bez udokumentowania tego faktu, więc nic w tym dziwnego że z takiego adresu widzisz ruch gdy IP TV działa.


Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Gdy podłączam funboxa i dekoder do mikrotitka to działa przy czym upstream interface jako WAN. Natomiast gdy podłączam mikrotika do ont i dekoder do mikrotika to nie działa.

 

Podłączając mirotika do ont i dekodera:

 

Zrobiłem mostek iptv, do którego dodałem vlan838 z priorytem 4 i vlan 839 z priorytetem 5. Przy czym adres IP z klienta dhcp dostaje tylko 838. Nie wiem czemu 839 nie może go otrzymać. Zarówno gdy dodam w igmp proxy upstream intrface iptv lub sam vlan 839 nie działa mi telewizja.


Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 5482
  • 22061
  • 181

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

@remi0689 

W igmp proxy upstream ma być 10/8.

 

 


Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Nie działa. Poniżej eksport moje bieżącej konfiguracji:

 

# 2024-03-29 14:35:04 by RouterOS 7.14.1
# software id = NYD1-N9ZW
#
# model = C53UiG+5HPaxD2HPaxD
# serial number = HER095TWJ8Q
/interface bridge
add igmp-snooping=yes name=LAN protocol-mode=none
add name=TV protocol-mode=none
add name=VOD protocol-mode=none
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] comment=WAN
set [ find default-name=ether2 ] comment=LAN
/interface vlan
add interface=ether1 name=VLAN838 vlan-id=838
add interface=ether1 name=vlan35 vlan-id=35
add interface=ether1 name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan35 name=pppoe-out1 \
use-peer-dns=yes user=mój login
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=0x01xxxxxxxxxxxx <- mac adres funboxa
add code=77 name=user-class value="0x2646535644534c5f66756e626f78322e4d4c54562\
e736f66746174686f6d652e46756e626f7832"
/ip pool
add name=pool-lan ranges=172.16.2.250-172.16.2.254
add name=pool-vlan839 ranges=192.168.2.2-192.168.2.254
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-lan interface=LAN name=DHCP-LAN
# DHCP server can not run on slave interface!
add address-pool=pool-vlan839 interface=vlan839 name=dhcp-tv
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=output log=yes new-priority=4 out-interface=\
VLAN838 passthrough=yes
add action=set-priority chain=output log=yes new-priority=4 out-interface=\
vlan839 passthrough=no
/interface bridge port
add bridge=LAN interface=ether2
add bridge=LAN interface=ether3
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=LAN interface=ether5
add bridge=VOD interface=VLAN838
add bridge=TV interface=vlan839
/ip address
add address=172.16.2.1/24 interface=LAN network=172.16.2.0
add address=10.0.0.1/8 interface=TV network=10.0.0.0
/ip dhcp-client
add disabled=yes interface=ether1
add default-route-distance=210 dhcp-options=\
vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class,hostname \
interface=VOD
/ip dhcp-server network
add address=172.16.2.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=172.16.2.1
add address=192.168.2.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=192.168.2.1 netmask=24
/ip firewall filter
add action=accept chain=input log=yes log-prefix=input-igmp protocol=igmp
add action=accept chain=input protocol=udp
add action=accept chain=output log=yes log-prefix=igmp-output protocol=igmp
add action=accept chain=output log=yes log-prefix=output-udp protocol=udp
add action=accept chain=input dst-address=224.0.0.0/4 protocol=udp \
src-address=10.0.0.0/8
add action=accept chain=forward dst-address=192.168.1.0/24 src-address=\
192.168.2.0/24
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat disabled=yes dst-port=0-65535 in-interface=\
ether1 log=yes protocol=udp to-addresses=192.168.2.1 to-ports=0-65535
add action=masquerade chain=srcnat disabled=yes out-interface=VOD
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-out1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/routing igmp-proxy interface
add alternative-subnets=0.0.0.0/0 interface=TV upstream=yes
add interface=LAN
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system note
set show-at-login=no


Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Telewizja już działa. Zadziało po przypisaniu adresu  jakiegokolwiek IP z zakresu 10.0.0.0/8 do vlanu 839. Poniżej eksport działającej u mnie konfiguracji. Mikrotik jest podłączony do ONT i dekodera. Mam nadzieję, że może komuś się przyda. A wszystkim, którzy udzieleli się w tym wątku bardzo dziękuję za pomoc 🙂

 

# 2024-03-29 14:52:46 by RouterOS 7.14.1
# software id = NYD1-N9ZW
#
# model = C53UiG+5HPaxD2HPaxD
# serial number = HER095TWJ8Q
/interface bridge
add igmp-snooping=yes name=LAN protocol-mode=none
add name=TV protocol-mode=none
add name=VOD protocol-mode=none
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] comment=WAN
set [ find default-name=ether2 ] comment=LAN
/interface vlan
add interface=ether1 name=VLAN838 vlan-id=838
add interface=ether1 name=vlan35 vlan-id=35
add interface=ether1 name=vlan839 vlan-id=839
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=vlan35 name=pppoe-out1 \
use-peer-dns=yes user=AEPcxuK@neostrada.pl
/ip dhcp-client option
add code=60 name=vendor-class-identifier value="'sagemcom'"
add code=61 name=dhcp-client-identifier value=0x01506F0C402F50
add code=77 name=user-class value="0x2646535644534c5f66756e626f78322e4d4c54562\
e736f66746174686f6d652e46756e626f7832"
/ip pool
add name=pool-lan ranges=172.16.2.250-172.16.2.254
/ip dhcp-server
add address-pool=pool-lan interface=LAN name=DHCP-LAN
/interface bridge filter
add action=set-priority chain=output log=yes new-priority=4 out-interface=\
VLAN838 passthrough=yes
add action=set-priority chain=output log=yes new-priority=4 out-interface=\
vlan839 passthrough=no
/interface bridge port
add bridge=LAN interface=ether2
add bridge=LAN interface=ether3
add bridge=LAN interface=ether4
add bridge=LAN interface=ether5
add bridge=VOD interface=VLAN838
add bridge=TV interface=vlan839
/ip address
add address=172.16.2.1/24 interface=LAN network=172.16.2.0
add address=10.0.0.1/8 interface=TV network=10.0.0.0
/ip dhcp-client
add disabled=yes interface=ether1
add default-route-distance=210 dhcp-options=\
vendor-class-identifier,dhcp-client-identifier,user-class,hostname \
interface=VOD
/ip dhcp-server network
add address=172.16.2.0/24 dns-server=8.8.8.8 gateway=172.16.2.1
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-out1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/routing igmp-proxy interface
add alternative-subnets=0.0.0.0/0 interface=TV upstream=yes
add interface=LAN
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system note
set show-at-login=no

 

 


Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2079
  • 7645
  • 31

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi


@remi0689napisał(-a)

Zadziało po przypisaniu adresu  jakiegokolwiek IP z zakresu 10.0.0.0/8 do vlanu 839.


no to właśnie o tym pisaliśmy, @Samotnick  i ja. Tyle że net 10.0.0.0/8 jest delikatnie dyskusyjny, ponieważ może się gryźć z adresami infrastruktury orange, a być może też z adresami vlanów 839 userów wszystkich innych, jeżeli DHCP przydziela im adres też z tego zakresu. Kto wie, czy właśnie nie z powodu podobnych experymentów, userzy niewinni zgłaszają tutaj niepoprawne działanie swoich dekoderów. Dlatego właśnie ja świadomie wybrałem adres z innej puli prywatnej. Adres IP jakikolwiek vlanu 839 jest potrzebny dla igmpproxy, dla routingu multicast, ale nie jako upstream. Ponieważ zdecydowałeś się na statyczne ustawienie IP vlanu 839, uważam że masz przeładowaną konfigurację swojego mikrotika. Co najmniej VLAN 838 i wszelkie bridge są teraz niepotrzebne. Spróbuj ją odchudzić i dopiero polecaj potomności.

 

PS.

No i opcje dhcp też wszystkie są niepotrzebne, tak jak wcześniej napisałem


Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 18
  • 49
  • 0

Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi

Ok, rozumiem. W takim razie co możesz poradzić, gdy po ustawieniu adresów z klasy B i C na vlanie 839 telewizja nie chce działać? Ustawiłem tą adresację, dlatego, że tylko na tej telewizja mi działa. Natomiast jeśli jest inny sposób na jej zadzałanie, to z chęcią zmienię, ale niestety nie wiem co mógłbym poprawić. Dobrze, zobaczę co się stanie po wyłączeniu vlanu 838 i opcji dhcp ip client. No i oczywiście odchudzę konfigurację 😉