- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z konfiguracją Mikrotik i dekoderem 4K Multi
@remi0689 Z opisu wynika, że:
- Strumień IPTV dostarczany jest przez VLAN 839. Na tym VLAN-ie musi być ustawiony interfejs protokołu IP (potocznie: musi być adres IP), który jest konfigurowany przez protokół DHCP. Jednakże łączność z serwerem DHCP odbywa się po VLAN 838.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Rozumiem, tylko, że adres IP z dhcp uzyskuje tylko vlan838. Czy na vlanie 839 mam sam ustawić jakikolwiek adres?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnicknapisał(-a)
- Strumień IPTV dostarczany jest przez VLAN 839. Na tym VLAN-ie musi być ustawiony interfejs protokołu IP (potocznie: musi być adres IP), który jest konfigurowany przez protokół DHCP. Jednakże łączność z serwerem DHCP odbywa się po VLAN 838.
ja nie wiedząc jeszcze o tym, a widząc, że igmpproxy narzeka na brak adresu ip, ustawiłem jakikolwiek pierwszy z brzegu adres z puli prywatnej, innej od 10.0.0.0/8. Zadziałało i tak zostało.
$ ifconfig vlan839
vlan839: flags=8a43<UP,BROADCAST,RUNNING,ALLMULTI,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1492 options=4600703<RXCSUM,TXCSUM,TSO4,TSO6,LRO,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6,NOMAP> ether 40:62:31:<ciach>:<ciach>:<ciach> inet 172.16.0.1 netmask 0xffffffff broadcast 172.16.0.1 groups: vlan vlan: 839 vlanproto: 802.1q vlanpcp: 4 parent interface: igb3 media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>) status: active nd6 options=29<PERFORMNUD,IFDISABLED,AUTO_LINKLOCAL>
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@remi0689 Na Twoim miejscu zainstalowałbym pfSense na wirtualce i przećwiczył tę konfigurację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pirenej trochę już mi się myli. Czy vlan 839 i 838 powinienem spiąć w bridge np. o nazwie tv, gdzie vlan 838 otrzymuje IP z dhcp a na vlan839 ustawiam jakikolwiek adres IP. Następnie w igmp proxy dodaje jako upstream bridge tv czy tylko vlan 839?
@pirenej Podsumowując: Ustawiłeś bridge przykładowo TV, gdzie podpiąłeś vlan838 i 839, przy czym vlan 838 otrzymuje adres IP z dhcp, a na vlan 839 ustawiłeś jakikolwiek adres IP. Następnie w igmp proxy jako upstream intrface ustawiłeś bridge TV. Czy dobrze to zrozumiałem?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@remi0689, z mikrotikiem Ci nie doradzę. Zupełnie tego nie znam. Ja u siebie w ogóle nie mam vlan838, więc proponuję, żebyś dla prostoty też go wyrzucił, a vlanowi 839 ustawił dowolny IP spoza 10.0.0.0/8, przynajmniej na początek, bo najbardziej koszerne to nie jest.
Po vlan838 nie jest dostarczana żadna zawartość, przynajmniej do dekodera IWU200. Z innymi dekoderami, w szczególności tymi starszymi, multicastowymi oczywiście, może być inaczej. Każdy z nich przedstawia się serwerowi DHCP w Funboksie swoim nazwaniem modelu i w zależności od tego, a także modelu Funboksa, a więc także rodzaju dostępu (tak, DSL też), może być różnie obsługiwany, ale jak i kiedy, tego nie wie nikt, kto sam nie sprawdzi. Ale stąd też w różnych przykładach działających konfiguracji różnych forumowiczów na różnych forach można znaleźć opcje konfiguracji takie jak:
# option vendor-class-identifier "sagemcom"; # option user-class "FSVDSL_funbox3.MLTV.softathome.Funbox3"; # option option-125 0.0.13.233.34.4.6.54.67.66.65.66.56.5.15.76.75.50.48.50.49.57.68.80.57.57.51.51.48.50.6.7.70.117.110.98.111.120.51;
Te akurat pochodzą z mojej konfiguracji, ale jak widać, są obkomentowane, bo niepotrzebne. A znalazły się tam początkowo w ślad za tym, co podejrzałem w komunikacji DHCP dekodera z funboksem. To w sumie dygresja, ale piszę to po to aby pokazać, że przykłady konfiguracji wklejane przez userów dotyczą ich usługi i ich zestawu urządzeń otrzymanych od operatora. Przeklejone przez innego usera do jego własnego setupu nie od razu muszą zadziałać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@remi0689napisał(-a)@pirenej Podsumowując: Ustawiłeś bridge przykładowo TV, gdzie podpiąłeś vlan838 i 839, przy czym vlan 838 otrzymuje adres IP z dhcp, a na vlan 839 ustawiłeś jakikolwiek adres IP. Następnie w igmp proxy jako upstream intrface ustawiłeś bridge TV. Czy dobrze to zrozumiałem?
O ile to coś da, oto mój igmpproxy.conf - tego igmpproxy -> https://github.com/pali/igmpproxy:
quickleave phyint igb1 disabled phyint vlan839 upstream ratelimit 0 threshold 1 altnet 10.0.0.0/8 phyint igb0 downstream ratelimit 0 threshold 1 altnet 192.168.88.0/24 altnet 239.0.0.0/8 altnet 232.0.0.0/8 altnet 244.0.0.0/8
Zwróć uwagę na zaklęcie phyint. I w ogóle nie widzę bridgów w swoim ifconfig.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zauważyłem, że jak do do mikrotika podłącze funboxa i dekoder jest wpięty w mikrotika, to adres do dekodera przychodzi z adresu 10.1.61.8 na porcie 5500 i telewizja działa. Ruch pojawia się w momencie, gdy jako upstream ustawię interfejs Wanowy. Natomiast, gdy podmienie WAN na VLAN839 (gdzie vlan ma nadany adres 192.168.2.1), żaden ruch nie przechodzi. Zamieszczam zrzuty ekranu.
Nie wiem co mam zrobić aby na vlanie 839 pojawił się ruch.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś