Powtarzającie się braki intenetu, przeważnie w godzninach nocnych.

Poziom 7, Zwiadowca Przestworzy
  • 1
  • 2
  • 0

Często, mniej więcej raz w tygodniu zdarza się kompletna przerwa w dostępności internetu, mimo prawidłowego funkcjonowania połączenia między modemem Funbox6, a komputerem lub telefonem (i po wi-fi i po kablu). Ostatnio zdarzyło sie to 02.03.2026r. w godz. 04:00-04:49. Z panelu administracyjnego, manualny reset urządzenia nie zmienia braku połączenia. Brak oraz poprawność połączeń sprawdzona została zarówno z panelu administratora Funbox, jak i za pomocą narzędzia do monitorowania sieci z tymi samymi wynikami.

Na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić pełnej regularności oraz godzin, lecz dotychczasowe spostrzerzenia sugerują, że coś się dzieje w godzinach nocnych, często w weekendy.

Czy orange ISP pushuje aktualizacje do modemów mniej więcej raz w tygodniu w weekendowe noce? Albo czy sam sprzęt modemu ma zaprogramowane "odświerzanie" raz w tygodniu lub przumusowy reset połączenia?
Z czego wynikają braki dostepności internetu? Czy te braki mają jakiś regularny grafik lub system ostrzegania o planowanych procesach konserwacyjnych? Czy może mój model modemu ma oprogramowanie powodujące powtarzajace się braki, które ja osobiście mogę konfigurować lub monitorować czas do następnego braku?

Chciałbym mieć możliwość zapisania istotnych danych przed ich całkowitą utratą w niespodziewanym momencie i zaprzestać z korzystania z internetu w czasie planowanych procesów dostawcy internetu lub sprzętu.

2 ODPOW. 2

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16060
  • 66628
  • 854

@thisisi  planowe restarty na FTTH odbywają się co 210 lub 240 godzin. 

To co poza tym, to jest nieprawidłowa praca usługi. 

Trzeba zgłosić krótkie sesje na infolinię 

Od razu zapytaj czy to sieć własna Orange, czy to usługa Orange na sieci innego operatora infrastruktury. To sam poznasz między innymi po obecności ONT przed modemem. ONT to konwerter że światła na ethernet dawany zawsze przy sieci innego operatora 

Zgłoś, zobaczysz co powiedzą na infolinii po diagnostyce 

O uprzedzaniu o przerwach w dostawie zapomnij...

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3786
  • 17369
  • 95

Może zrób factory reset, czyli przywróć ustawienia fabryczne. Może router z jakiegoś powodu nie może wgrać aktualizacji i każda próba kończy się niepowodzeniem .