Cześć,
Kilka dni temu zainstalowali mi światłowód 1gb. Pingi wypadają bardzo dobrze, prędkość jest max. Modem FUNBOX 6.
https://www.speedtest.net/result/12596923575.png
Zastanawiam się czy zastosowanie osobnego ONT plus własny router pogorszy te wyniki?
Dam ci przykład, ja np. mam router Huawei AX3 Quad Core (nie jest nie wiadomo jak dobry) i bez problemu radzi sobie z prędkościami 1Gb/s przy zewnętrznym ONT. Jedyne ograniczenie jakie ma zewnętrzne ONT to port w nim, który ma tylko 1Gb/s, więc nie ma podstaw do tego, by ci prędkość miała zmaleć do 600Mb/s, jak Orange samo takiego ograniczenia nie wprowadzi.
Pingi już zależą od tego, co pisałem wyżej, jak router będzie zarządzał pakietami, jakie udziwnienia w nim włączysz, czy procesor będzie wyrabiał z prędkością 1Gb/s przy połączeniu PPPoE.
A masz tego osobnego ONTa? Jak masz to sprawdź. Jak nie masz to łatwo go nie dostaniesz, więc Twoje pytanie pozostanie raczej akademickie.
Mogłem mieć podczas instalacji, technik miał przy sobie i pytał co sobie życzę...
Zastrzegał jednocześnie, że download nie będzie większy niż 600 mbit.
Teraz się zastanawiam, czy nie zmienić ... bo jak wchodzę w konfigurację funboxa to mnie krew zalewa... z drugiej strony nie chcę pogarszać tych parametrów które mam teraz...
Nie będziesz miał max 600Mb/s tylko tyle co na FB6. Tylko router musisz mieć w miarę porządny by pociągnął tą prędkość i by obsługiwał PPPoE.
Tak też myślałem, pytanie o PING - czy pozostanie na tym samym poziomie? - w sumie na tym najbardziej mi zależy...
Ale nadal nie do końca rozumiem o co pytasz.
Jeśli chcesz zamówić ONT to zamów, przecież nikt Cię nie zmusza żebyś z niego korzystał jeśli Ci nie będzie pasował. Za darmo pewnie Ci go nie dadzą, ale to trudno wyrokować.
Kabelek ONT-ruter musi są zapiąć na 1Gbps i wtedy parametry połączenia w sensie szerokości pasma na pewno się nie zmienią (w stosunku do połączenia samego FB przez wbudowany ONT).
Monter pewnie miał na myśli sytuację, kiedy w umowie masz brak FB, jest gdzieś na NO temat (dość długi) gdzie OP właśnie coś takiego wymuszał, faktycznie skończyo się to wymuszeniem zmiany umowy z 1Gbps na 600Mbps. Ale to egzotyka, technicznie nie ma powodu żeby parametry się zmieniły.
Tak z ciekawości zapytam: o co Ci chodzi z tym pingiem?? Ping to tylko narzędzie diagnostyczne, jako takie do niczego (poza diagnostyką) nie jest potrzebne. Co próbujesz zdiagnozować?
Yyyy... Ping to kluczowy parametr!!! Wolę mieć 100mbit że stabilnym pingiem poniżej 10ms niż 1000mbit z pingiem 50ms.
Stad moje pytanie czy Ping zmieni się przy konfiguracji ONT plus własny router. Może ktoś korzysta z takiej konfiguracji?
To już zależy od twojego routera jak będzie zarządzał pakietami.
Parametr kluczowy do czego?
Nie ma takich cudów żeby w prawidłowej konfiguracji LAN ping mógł wynieść 50ms, niezależnie jak byś tego nie połączył. Co więcej, po kablach to będzie zawsze poniżej 1ms, IMHO. W obrębie LAN jedynie połączenia po WiFi mogą mieć minimalnie wyższą latencję, ale też bez przesady, wszystko powinno się mieścić w 10-20ms, zależnie od jakości otoczenia.
Ponawiam więc pytanie co kolega próbuje zdiagnozować lub osiągnąć? Na razie widzę tylko próbę wyważania otwartych drzwi.
Acha, na opóźnienia w połączeniach z WAN topologia LAN nie ma praktycznie żadnego wpływu, jedynie zarządzanie pasmem (zapewniające odpowiednią QoS) na ruterze może zmienić sytuację, tak jak napisał @-brtk- .
Pytanie jest w moim pierwszym poście.
PS. Poniekąd odpowiedziałem sobie na pytanie podłączając mój stary ruter do funbox. Wszystkie urządzenia które były podłączone do mojego starego rutera mają dostęp do internetu a parametry nie zmieniły się a nawet w niektórych przypadkach są lepsze niż po podłączeniu do funbox6.
Jedyny problem który zostaje jest taki że nie jestem w stanie z zewnątrz połączyć się do urządzeń podpiętych pod stary ruter i że urządzenia podpięte pod funbox nie widzą się z urządzeniami podpiętymi pod mój stary ruter. Ale to temat na inny post i chyba nie do obejścia. Badam sprawę.