- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie wad routerów Funbox 6 i Funbox 10
Witam.
Ponieważ stoję przed koniecznością przedłużenia umowy i możliwością update prędkości zastanawia mnie który router jest "gorszy"? Tak, dobrze słyszeliście - gorszy. Który ma więcej wad i niewłaściwie działających funkcji. I czy warto przesiadać się z Funbox 6 na Funbox 10? O ile przy prędkości 2 Gbps mamy wybór o tyle przy 8 Gbps już takiego wyboru nie mamy. Ponieważ nie ma na tym forum takiego zestawienia pomyślałem aby je zrobić aby każdy kto szuka odpowiedzi dlaczego nie działa jakaś funkcja nie musiał tracić kilku dni i wisieć na słuchawce BOK oraz przeszukiwać tego forum godzinami. Wystarczy że otworzy jeden post sprawdzi i już wie - "ten typ tak ma!" Żeby było wiadomo co jest wadą której nie da się naprawić a co można jeszcze zmienić lub załatać. Sam przez trzy miesiące walczyłem z niedziałającym wifi 2,5GHz, nawet wymieniłem router na nowy i nic to nie pomogło. Potem okazało się że router ma nieekranowany port usb 3.0 który powoduje zakłócenie wifi. Pomyślałem więc aby zestawić to w postach i aby każdy mógł dodać swój i edytować go potem w celu aktualizacji. Wiem że będzie tego dużo. Słyszałem o przeróżnych problemach; uruchomienie własnego NAS, monitoring, przekierowania portów, niestabilne wi-fi, itp... itd... A więc po kolei:
Funbox 6
- zakłócenia wi-fi 2,4 GHz przy uruchomionym porcie usb 3.0
- nieintuicyjne oprogramowanie po aktualizacji firmware (stare uważam że było bardziej przejrzyste)
- słaby procesor, przy równoczesnym pobieraniu i korzystaniu z SMB spadki prędkości (osobny temat)
- konieczność formatowania dysku do EXT4 aby korzystać z pełnej przepustowości SMB (~100 MB/s)
Funbox 10
- brak SMB ?
- brak trybu Bridge ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Warto też zapoznać się z opisem routerów na stronie Orange:
FunBox 10 https://www.orange.pl/omnibook/funbox-10
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Leptuss bez zastanowienia FB10. Nowsze wifi, według mnie mniej ostatnio o 10-ce słychać.
FB6 jakby stracił ostatnio stabilność, co widać po postach na forum...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tryb mostu jest dostępny tylko w ofertach biznesowych, dla klientów indywidualnych żaden FunBox nie ma tego trybu. Więc brak tego trybu nie jest specyficzną cechą FB10.
PS. Napiszę przewrotnie, że najbardziej godny polecenia jest FB3, przy którym już od lat nic nie grzebią, i który działa ultra stabilnie. Naturalne należy wyłączyć jego marne WiFi i nie traktować poważnie jego portu USB. Nigdy nie dodano mu obiecywanej obsługi tras statycznych, nie zaktualizowano certyfikatu, ale i tak oprogramowanie ma mniej błędów niż u młodszych braci, urzadzenie można powiesić na ścianie i nie straszy dziwnymi diodami; te które są mają konwencjonalny zielony kolor jeśli jest OK lub czerwony jeśli nie jest i rzut oka na FB3 wystarczy żeby zrobić wstępną diagnostykę. W tych nowszych wynalazkach bez ściągawki trudno rozmienić co znaczą te wszystkie kolorowe mrugnięcia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Urządzenia raportują różną moc nadawaną w paśmie 5 GHz.
Transmit Power
FB6 = 30 dBm,
FB10 = 20 dBm
Jeżeli wartości przekładają się na rzeczywiste EIRP, to FB6 nadaje z 10 razy większą mocą (maksymalną) niż FB10 (dla pasma U-NII-2C).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W przypadku Funboxa 10 warto wiedzieć o problemach z automatycznym włączaniem/wyłączeniem WiFi 6GHz - brak możliwości włączenia na stałe.
https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Funbox-10-automatyczny-tryb-u%C5%9Bpienia-dla-Wi-Fi-6-GHz...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oprogramowanie FunBox 10 będzie poprawione i moim zdaniem to najlepszy obecnie router od Orange 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powiem tak, funbox 6 mam za 0 i na czasie nieokreślonym......do tego na czasie nieokreślonym z ograniczeniem prędkości do 600mb ponieważ usługi orange są udostępniane na infrastrukturze innego operatora.
Do prędkości 1GB brałbym FB 6 natomiast powyżej już FB 10 z nadzieją że kiedyś go softowo poprawią.
Ostatnio dzwoniła do mnie Pani informując że na nieokreślonym mogą mi w każdej chwili wyłączyć co jest nieprawdą bo zarówno mnie jak i operatora obowiązuje 30 dni wypowiedzenia.
Niemniej gdyby orange zaoferowało mi fb 10 za 0 przy abonamencie 65zł to podpisałbym aneks ale tylko dlatego że "lubię się tym bawić" i udzielać się na forum.
FB 6 po pierwszej konfiguracji jest praktycznie bezobsługowy póki co o FB 10 nie można tego powiedzieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mój FB 10 jest całkowicie bezobsługowy. Raz się ustawi i działa.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zasadniczo 3/ 6 i 10 są bezobsługowe, feler czasem się zdarza, ale to nie skreśla routera, jakbym był w Orange, celował bym w FB 10, nowy sprzęt i ma szansę na rozwój oprogramowania 😎
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »