Podłączenie modemu GSM do routera funbox

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@bartekmod99  potwierdzam, co napisał @j131 . VOD potrzebuje VLAN-ow, TV nie

Na innym necie nie ruszą, bo niestety tak to jest skonstruowane 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@bartekmod99napisał(-a)

Sądziłem że dekodery muszą być w sieci funbox dlatego chciałem dostarczyć funboxowi internet z innego źródła niż światłowód 

FB nie obsługuje Internetu z innego źródła jak na przykład modem na USB.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Można by  podłączyć pod tego FB'ksa, inny router na kartę sim, który  ma LAN. Wtedy net wróci, ale inne usługi nie. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

@agat13napisał(-a)

@bartekmod99  potwierdzam, co napisał @j131 . VOD potrzebuje VLAN-ow, TV nie

Na innym necie nie ruszą, bo niestety tak to jest skonstruowane 

VOD niczego nie potrzebuje, wystarczy mu sam internet. Sprawdzone.

Łącze FTTH używa VLAN do separacji ruchu i jest to techniczny szczegół istotny z punktu widzenia konfiguracji takowego łącza (bo ruter musi potrafić zinterpretować te tagi). Z punktu widzenia dekodera żadne VLANy nie istnieją. Jest mu potrzebny internet i sygnał multicast. Jeśli któregokolwiek nie ma to nie zadziała.

• 15595
  • 64174
  • 825

• 8678
  • 35100
  • 293

@agat13napisał(-a)

@j131  zerknij 

https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177

Nie mam co zerkać, znam to na pamięć. Ale ostatnio sprawdziłem to eksperymentalnie i zapewniam Cię, że bzdury tam wypisują. VoD działa bez konfiguracji VLAN 838. Co więcej, skonfigurowany VAN 838 nie ma nic wspólnego z VoD.

Jest prawdopodobnie używany do konfigurowania zdalnego FB i może jeszcze czegoś tam, ale na własnym sprzęcie nie przydaje się do niczego. Do VoD też nie. 

• 8678
  • 35100
  • 293

@atlas_cudownapisał(-a)

Można by  podłączyć pod tego FB'ksa, inny router na kartę sim, który  ma LAN. Wtedy net wróci, ale inne usługi nie. 

Nie bez zmiany konfiguracji. Minimum to DHCP. Poza tym FB będzie tam po nic, bo rutingu w nim nie zmienisz. Jako dziwaczny AP bez dostępu do internetu? No może, ale co by to dało w stosunku do AP zwykle oferowanego przez modem GSM? 

Zmiany konieczne w FB żeby bardzo ograniczoną funkcjonalność uzyskać nie są warte zachodu, bo TV i tak nie zadziała, a po naprawieniu awarii trzeba będzie je odkręcać. To naprawdę są rutery dedykowane do jednego i tylko jednego celu, bez możliwości skonfigurowania w innym kontekście.

• 15595
  • 64174
  • 825

@j131  o to mi właśnie chodzi...weryfikacja tego co piszą  z rzeczywistością. Warto pytać i analizować.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

@j131Nie rozumiesz moich intencji. Ktoś pyta, my w miarę możliwości dajemy różne opcje. A nuz akurat komuś się przyda...? Chociażby to, że FB ma ma 3 / 4 złącza LAN, a zwykle routery 5G/LTE mają 2. Może ktoś nie chce zmieniać już setupu wi-fi itd.... 

• 8678
  • 35100
  • 293

Intencje są dla mnie jasne. Co nie zmienia mojego zdania w przedmiotowej sprawie: gra jest niewarta świeczki, a hipoteza na której OP oparł pomysł błędna. Liczba portów nic tu do rzeczy nie ma. Przełącznik z pięcioma portami można mieć za dosłownie kilka złotych, rzeźbienie się nijak nie opłaci kiedy awaria zostanie naprawiona.