Podłączenie modemu GSM do routera funbox

ROZWIĄZANE

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 4
  • 10
  • 0

Na światłowodzie jest duża awaria i nie wiadomo kiedy zostanie usunięta, czy na ten moment mogę podpiąć do routera funbox modem GSM abym mógł korzystać z WiFi i dekoderow telewizji tymczasowo?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35101
  • 293

@bartekmod99napisał(-a)

Na światłowodzie jest duża awaria i nien widomo kiedy zostanie usunięta, czy na ten moment mogę podpiąć do routera funbox modem GSM abym mógł korzystać z WiFi i dektderow telewizji tymczasowo?

W żaden prosty sposób nie da się tego zrobić. Możesz ewentualnie zstąpić FB ruterem GSM, ale TV na dekoderach na pewno nie zadziała w tej konfiguracji. FunBox (żaden) nie wspiera innej konfiguracji internetu niż przez własny port WAN (optyczny lub eternetowy). 

PS. Uściślając kwestię TV: jeśli masz nową umowę ze "Start TV" lub "Extra TV" to jest jakaś szansa że na własnych dekoderach/ telewizorach z apką Orange TV coś się będzie dało oglądać. Na pewno będzie w takiej konfiguracji działała apka Orange TV GO - ale jakość tam jest wystarczająca tylko dla małego ekranu. Gdybyś się uparł, to do TV prześlesz to jedynie kabelkiem HDMI z komputera (TV GO przez przeglądarkę internetową). Dekodery telewizyjne dedykowane, od Orange w takiej konfiguracji na pewno nic nie pokażą.

PS2. Po usunięciu awarii przysługuje ci rekompensata finansowa za przerwę w działaniu usług. Zgłoś przez czat i powinieneś niemal z automatu ją dostać. W ramach pomocy doraźnej możesz też liczyć na pakiet danych - to nawet MAX na czacie ci załatwi, jeśli potrzebujesz.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

19 ODPOW. 19

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@bartekmod99  jak ten modem masz z funkcją rutera, to zrób sobie z Funboxa AP.

• 4
  • 10
  • 0

Jak to technicznie zrobić?, czy funbox nie będzie tego blokował? Nie trzeba zmienić jakiś ustawień w funbox?

• 8678
  • 35101
  • 293

@bartekmod99napisał(-a)

Na światłowodzie jest duża awaria i nien widomo kiedy zostanie usunięta, czy na ten moment mogę podpiąć do routera funbox modem GSM abym mógł korzystać z WiFi i dektderow telewizji tymczasowo?

W żaden prosty sposób nie da się tego zrobić. Możesz ewentualnie zstąpić FB ruterem GSM, ale TV na dekoderach na pewno nie zadziała w tej konfiguracji. FunBox (żaden) nie wspiera innej konfiguracji internetu niż przez własny port WAN (optyczny lub eternetowy). 

PS. Uściślając kwestię TV: jeśli masz nową umowę ze "Start TV" lub "Extra TV" to jest jakaś szansa że na własnych dekoderach/ telewizorach z apką Orange TV coś się będzie dało oglądać. Na pewno będzie w takiej konfiguracji działała apka Orange TV GO - ale jakość tam jest wystarczająca tylko dla małego ekranu. Gdybyś się uparł, to do TV prześlesz to jedynie kabelkiem HDMI z komputera (TV GO przez przeglądarkę internetową). Dekodery telewizyjne dedykowane, od Orange w takiej konfiguracji na pewno nic nie pokażą.

PS2. Po usunięciu awarii przysługuje ci rekompensata finansowa za przerwę w działaniu usług. Zgłoś przez czat i powinieneś niemal z automatu ją dostać. W ramach pomocy doraźnej możesz też liczyć na pakiet danych - to nawet MAX na czacie ci załatwi, jeśli potrzebujesz.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15595
  • 64174
  • 825

@bartekmod99  internet możesz zastąpić modemem mobilnym z routerem , ale dekodery IPTV potrzebują specjalnych ustawień i VLAN-ow żeby działały. To odrębna transmisja równoległa do internetu.

Jakie masz dekodery? Tak z ciekawości 

• 4
  • 10
  • 0

Dekoder 4K multi oraz sagemcom whd

• 8678
  • 35101
  • 293

@agat13napisał(-a)

@bartekmod99  internet możesz zastąpić modemem mobilnym z routerem , ale dekodery IPTV potrzebują specjalnych ustawień i VLAN-ow żeby działały. To odrębna transmisja równoległa do internetu.

...

Nie podtrzymujmy mitów.

Dekodery IP TV nie wymagają żadnych VLANów. Transmisja do nich dochodzi protokołem multicast z intranetu Orange. Ta transmisja nigdzie o internet nie zahacza. To, jak jest konfigurowane łącze FTTH (że używa tagowanych pakietów aka VLAN) jest tu zupełnie nieistotne, te tagi ("VLANy") są obecne zarówno na pakietach "telewizyjnych" jak i "nie-telewizyjnych". Tak jest po prostu skonfigurowana usługa dostępowa. 

Problemem jest to, że Orange nie daje dostępu do swojego "telewizyjnego intranetu" z dowolnych internetowych lokalizacji, nie istnieje żadna metoda skonfigurowania tego. VALNy nic tu do rzeczy nie mają.

• 8678
  • 35101
  • 293

@bartekmod99napisał(-a)

Dekoder 4K multi oraz sagemcom whd

Bez szans. Muszą mieć oryginalne łącze do dyspozycji. Ewentualnie u sąsiada mogłyby zadziałać, na jego łączu, ale po pierwsze to też nie jest pewne, a po drugie zapewne awaria i jego dotknęła.

• 4
  • 10
  • 0

Sądziłem że dekodery muszą być w sieci funbox dlatego chciałem dostarczyć funboxowi internet z innego źródła niż światłowód 

• 8678
  • 35101
  • 293

@bartekmod99napisał(-a)

Sądziłem że dekodery muszą być w sieci funbox dlatego chciałem dostarczyć funboxowi internet z innego źródła niż światłowód 

Nie, FunBox nie jest w ogóle potrzebny. Potrzebne jest oryginalne łącze. Nic ci to nie pomoże, ale poszukaj tematów o konfiguracji TV na własnym sprzęcie - tam są wszystkie techniczne szczegóły. Z Funboxem nic sensownego w obliczu awarii zrobić się nie da. Nie bez takich zmian, które potem trzeba będzie pracowicie odkręcać. Naprawdę najprostsze obejście to podłaczenie czegoś zamiast FB, a nie do FB. Wszystko zależy od tego jak skomplikowany masz LAN, i czy to się w ogóle opłaca. Ja w takich wypadkach po prostu wyłączam moje AP (podłączone do rutera FTTH) i uruchamiam antyczny B815 z identycznym SSID is hasłem na WiFi. Telefonom to wystarczy, reszta albo przechodzi na WiFi albo rezygnuje z internetu. YMMV.