- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Temat przeniesiony z Sieć i dostępność usług - moderator Bartłomiej
Witam,
czy istnieje możliwość połączenia routera bezprzewodowego Airbox rozgłaszającego internet z innym routerem np. Asus. Dodam,że router Asus posiada wszystkie możliwości połączeń.
Pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@qlaweknapisał(-a)Tak jest to dobre rozwiazanie. Tylko w tym problem, że mój Airbox dostarcza mi intenet. Jak wyłapać internet z Airboxa na router.
Pisałem przecież, kupujesz ten router co pisałem, konfigurację robisz na tryb mostu i on połączy się z siecią wi-fi Airbox, na filmiku też jest opisane jak to zrobić, mi to zajmuje mniej niż 5 minut, router który mam ustawić jako Most wi-fi, spinam kablem lan z Laptopem, szybka konfiguracja, potem już w dowolne miejsce w domu go daję, włączam do gniazdka i działa 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Połączenie routera bezprzewodowego Airbox z innym routerem np. Asus
@qlawek istnieje taka możliwość. Trzeba tylko odpowiednio skonfigurować. W tedy najczęściej router odbiera sygnał internetowy z anteny, a rozprowadza na wyjście LAN (RJ-45), ale i możne również przekazywać przez WiFi dalej.
edit:
ważne, aby oba routery były w miarę niedużej odległości, bo im dalej od routera źródłowego, tym wolniejsza transmisja danych, a w efekcie router odbierający sygnał po WiFi też będzie przekazywał prędkość internetu nie większa, jak sam odbierze.
Dla łatwiejszego zrozumienia przykład:
Jeżeli router źródłowy udostępnia prędkość 30 Mbps, a router odbierający sygnał po WiFi, ze względu na odległość lub przeszkody typu ściana łapie już 10 Mbps, to prześle dalej sygnał z prędkością maksymalnie do 10 Mbps, ale poszerzy zasięg.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ketrasaArtur dobrze, a wiesz może jak skonfigurować ten router Airbox. Przez przeglądarkę nie widzę takiej opcji, żeby udostępnić internet na inne routery. Patrzyłem na WDS ale Airbox nie daje takiej opcji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@qlawek chcesz utworzyć Most po wi-fi, proponuję zakup Tenda AC10.
Konfigurujesz tylko router dodatkowy i w nim tryb Mostu ustawiasz, Airbox pozostawiasz bez modyfikacji.
Airbox- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak jest to dobre rozwiazanie. Tylko w tym problem, że mój Airbox dostarcza mi intenet. Jak wyłapać internet z Airboxa na router.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@qlaweknapisał(-a)Tak jest to dobre rozwiazanie. Tylko w tym problem, że mój Airbox dostarcza mi intenet. Jak wyłapać internet z Airboxa na router.
Pisałem przecież, kupujesz ten router co pisałem, konfigurację robisz na tryb mostu i on połączy się z siecią wi-fi Airbox, na filmiku też jest opisane jak to zrobić, mi to zajmuje mniej niż 5 minut, router który mam ustawić jako Most wi-fi, spinam kablem lan z Laptopem, szybka konfiguracja, potem już w dowolne miejsce w domu go daję, włączam do gniazdka i działa 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 Airbox LTE MW40V, a drugi Asus DSL-N55U Dual Band
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tu jest instrukcja https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1000807
Ważne by zdobyć kartę sim bez pinu (najlepiej wyłączyć żadanie kodu pin wkładając sim do zwykłego telefonu).
W panelu admina wpisujesz dane :
dial number *99#
apn internet
username internet
password internet
Niestety airbox nie jest na liście obsługiwanych urządzeń. Jeśli jesteś przed zakupem, to bym poszukał innej kombinacji sprzętów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Piotrekk85 Dzięki
- « Poprzedni
-