Orange Światłowód / ONT] Asus RT-AX92U zamiast Funboxa – brak połączenia

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9601
  • 39696
  • 329

Ze swojej strony mogę dodać, że na pewno (zweryfikowane w 100%) NIE powinieneś klonować żadnych informacji z FB, to tylko może zaszkodzić, na pewno nie pomoże.
Po zerwaniu sesji PPPoE trzeba parę minut odczekać przed nawiązaniem następnej.
MTU negocjowane przez FB jest znacznie większe, więc tym się raczej nie przejmuj. Spokojnie może być 1500, pod warunkiem że odpowiednio duże będzie MTU na interfejsie VLAN. FB mają IIRC 1540.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 72
  • 317
  • 2

U mnie na Asus RT-AX58U działało bez problemu, ale jakiś rok temu zmieniłem router.

Oprócz ustawienia tak jak pisałeś VLAN 35 nic specjalnego nie trzeba było robić, a przynajmniej nie pamiętam.

Podsumowując: na pewno nie jest tak, że na żadnym Asusie Światłowód nie działa - ale pytanie czy z kolei na każdym zadziała - pewnie nie.

Może powrzucaj screeny z konfiguracji to coś wymyślimy, poszukaj też logów jak już było proponowane, chyba w ustawieniach administracji były.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9601
  • 39696
  • 329

@zbynak1234napisał(-a)

...

na pewno nie jest tak, że na żadnym Asusie Światłowód nie działa - ale pytanie czy z kolei na każdym zadziała - pewnie nie.

...

Absolutnie. W tym zresztą jest sedno problemu. Nie wiemy, ale może się dowiemy jeśli @mp_goral  będzie miał wystarczająco dużo samozaparcia. Będę kibicował.