- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Okrutnie niska prędkość Internetu LTE Airbox
Witam.
Mój temat dotyczy internetu LTE, a prędzej modemu Airbox, który został dostarczony wraz z przedłużeniem umowy.
Jestem ofiarą nieszczęścia w nieszczęściu, ponieważ na nieszczęście muszę korzystać z waszego "internetu" i na nieszczęście jestem waszym klientem. Innej opcji nie mam, ponieważ w mojej okolicy wy posiadacie, o zgrozo, "najlepszy" zasięg.
Zacznę na początek od tego, że jestem waszym klientem od ponad dekady, a i tak dostaję figę z makiem i przez te wszystkie lata borykam się z problemem internetu, jako że, nie można mnie podłączyć do kablówki, bo nie opłaca się wam dokopać kabelka do mojego mieszkania i z tego względu muszę korzystać z internetu mobilnego.
Mając umowę z poprzednią ofertą internetu mobilnego było o tyle dobrze, że o ile prędkość była żadna, to przynajmniej nie "mulił", bo to co nastąpiło po podpisaniu kolejnej umowy przeszło moje najśmielsze oczekiwania.
Otóż niedawno jestem w posiadaniu modemu Airbox i byłoby wszystko o tyle dobrze, o ile by działał jak trzeba. A co jest nie tak? Wszystko.
Po pierwsze prędkość jest okrutnie niska, raptem 2mb/s i to cały dzień bez względu czy dzień czy noc.
Po drugie, co denerwuje mnie najbardziej, to że jak włącze pobieranie czegokolwiek, nawet głupiej mp3 czy krótkiego filmiku, to korzystanie z internetu w tym czasie staje się totalnie niemożliwe, po prostu tak muli, że nie idzie nic robić i trzeba czekać na zakończenie pobierania. Nawet jak w tle działa coś co potrzebuje więcej danych to reszta nie ma siły się załadować.
Po trzecie, obejrzenie czegokolwiek w jakimś playerze graniczy z cudem, aby nie było wyświetlone w fenomenalnej rozdzielczości równej tej najniższej, bo wyżej jest film poklatkowy.
Po czwarte nie ma mowy o płynnej pracy, z myślą czego ten internet został przedłużony.
Modem jest okrutnie niestabilny, nieużywalny wręcz.
Nie wiem czego to wina, ale oczekuję odpowiedzi w tej kwestii i co można zrobić, aby ta sytuacja uległa poprawie, bo mi po prostu brak sił na stos nerwów, które trace podczas korzystania z tego internetu.
Miało być dobrze, a wyszło jak zwykle.
Czekam na odpowiedź.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Może zrób sobie reset urządzenia. Sprawdź też w jakim standardzie łączy się Twój modem - może przeskakuje z pasma na pasmo - może ustaw jedno preferowane (np 3G jeśli jest taka możliwość) i zobacz co się stanie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dziękuję za odpowiedzi.
Gdzie nadajnik, nie mam pojęcia. Ogólnie korzystałem ze Speedtest, ale on sobie jakieś serwery z automatu wybiera, lecz robiłem test dla tych samych serwerów.
Teraz ciekawa sprawa, bo w telefonie mam operatora Play i z tego co mi wiadomo, to dzierżawi on nadajniki od pomarańczowych(chyba, że źle myślę, albo uległo zmianie), i zrobiłem test LTE Orange vs LTE Play i uzyskałem zaskakujący wynik. Uznałem za wiarygodny test pobierania po prostu gry ze Steama, bo on wykrorzystuje z reguły całą moc i przy internecie Orange download to żenujące max 200kb/s...a ile w LTE Play? Ponad 4MB/s !!! Speed test to potwierdza.
Ktoś wyjaśni mi ten fenomen? Dlaczego jest tak ogromna przepaść pomiędzy pobieraniem?
Mało tego podczas pobierania Play mogłem swobodnie korzystać z przeglądarki, gdzie podczas pobierania Orange nie ma nawet najmniejszej opcji zrobienia czegokolwiek i to jest największa udręka.
Na airbox home cały czas wyświetlone LTE w pełnym zasięgu i bez zmian.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
A sprawdź na mapie bts search
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wszedłem na mapę, ale komunikat, iż nie jest w stanie wyświetlić mapy czy coś takiego. Może podam miejscowość i spróbujesz znaleźć u siebie.
Odrzywół, mazowieckie, powiat przysuski.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odrzywół, ul. Radomska 2 tam jest Orange. Play i Orange jest Borowa Wola - gm. Klwów, maszt T-Mobile przy DK48
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
I w jaki sposób mogę wykorzystać te dane? Bo nie wiem co z tym zrobić. Tak samo nadal nie wiem skąd taka różnica w prędkości różnych sieci. Te maszty są bardzo blisko mojego domu, to tym bardziej skąd tak niska prędkość...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Te miejsca są oddalone od siebie o 2,5 km. Tam jeszcze jest T-Mobile, ale trzeba byłoby mieć na czym sprawdzić.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sprawdziłem ten sam internet na modemie poprzednim, ZTE jakiś, patrzę w aplikacji, że odbiera HSPA+ i kolejna ciekawostka, download na steamie leci około 1MB/s czyli dużo szybciej niż paździerz Airbox. Lecz nadal nie pojmuję, dlaczego z telefonu pędzi, a na modemach ledwo co. Może po prostu lepszy modem trzeba? Choć to i tak dziwne bo te modemy powinny łapać wszystko, a tu zonk.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »